Natural Foods high in a vitamin E. Flat lay

Witamina E – kto powinien ją przyjmować?

Dieta każdego człowieka powinna być tak skomponowana, aby dostarczyć wszystkich potrzebnych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Rzeczywistość jednak daleka jest od ideału, gdyż na skutek intensywnego trybu życia ludzie nie jedzą racjonalnie oraz regularnie. Przekonaj się jaką rolę odgrywa witamina E oraz gdzie można ją znaleźć?

 

Witamina E – dlaczego jest tak ważna?

Witamina E odpowiada przede wszystkim za walkę z wolnymi rodnikami. Warto przypomnieć, że człowiek toczy z nimi walkę każdego dnia, gdyż atakują one organizm ludzki dosłownie z każdej strony. Omawiana witamina odpowiada także za właściwą krzepliwość krwi. Dzięki niej mięśnie są odpowiednio ruchliwe oraz wpływa na znaczną redukcję złego cholesterolu. Odgrywa ona ważną rolę zarówno w organizmie kobiecym, jak i męskim. W przypadku kobiet odpowiada za właściwą owulację oraz umożliwia donoszenie ciąży ze zdrowym dzieckiem w łonie matki, a z kolei w przypadku panów jest ściśle powiązana z produkcją nasienia.

Witamina E oddziałuje pozytywnie na wygląd skóry. Zapewnia zdecydowane opóźnienie procesów starzenia, co przekłada się dodatkowo na lepsze odżywienie, nawilżenie i natłuszczenie. Dzięki temu uzyskuje się  promienny, młody oraz zachęcający wygląd.

W związku z jej wymienionymi cechami można ją znaleźć w większości kosmetyków przeznaczonych dla cery dojrzałej bądź zmagającej się ze zmarszczkami. Jednak w trakcie nabywania kremu bądź serum warto upewnić się, że w jego składzie występuje minimum 2% witaminy E, gdyż tylko wtedy można zauważyć korzyści związane z jej stosowaniem.

 

Niedobór witaminy E

Człowiek z reguły nie zauważa negatywnych skutków związanych z niedoborem witaminy E, jednakże warto dmuchać na zimne, gdyż nie oznacza to, że ich wcale nie ma. Kiedy człowiek nie ma wystarczających ilości witaminy E można zauważyć trudności we wchłanianiu tłuszczu, mukowiscydozę, a także celiakię. Oprócz wymienionych można spotkać się z apatią, zmęczeniem i rozzłoszczeniem. U człowieka występuje anemia, brak możliwości skupienia uwagi, gorsze widzenie, niepłodność, utratę znacznych ilości włosów.

Aby nie zmagać się z wymienionymi dolegliwościami należy sięgać przede wszystkim po olej słonecznikowy, migdały oraz orzechy, są one dostępne w kiełkach oraz zarodkach nasion zbóż i rybach. Otręby i płatki owsiane, mleko oraz jego przetwory i drób także zawierają znaczne ilości witaminy E. Oprócz tego, występuje w warzywach, jak chociażby szpinaku, papryce, pomidorach oraz brokułach.