Produkty, które pogarszają pracę serca
Wszystkie narządy odgrywają ważną rolę w organizmie, dlatego dieta i styl życia są tak ważne. Dzisiaj na szczególną uwagę zasługuje serce, gdyż zdrowy narząd oznacza długie życie i lepsze samopoczucie. Szkodliwe produkty spożywcze znajdują się w sklepach oraz w kuchni większości z nas, jednak regularne spożywanie niekorzystnych środków czy składnik sprawia, że istnieje większa szansa na zmaganie się z chorobami serca. Zwiększa się również ryzyko zawału, który może skończyć się tragicznie.
Jeszcze zanim dowiemy się jakich produktów należy unikać, warto mieć na względzie, że serce odpowiada za przepompowanie niemalże 350 litrów krwi w ciągu jednego dnia. Nie ma ani chwili odpoczynku, w związku z tym należy skupić się na odpowiedniej diecie i sięganiu po właściwe produkty.
W pierwszej kolejności należy zrezygnować z soli oraz przekąsek zawierających duże ilości soli. Zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, które z kolei przyczynia się do zawału serca oraz niewydolności mięśnia sercowego. W ciągu dnia nie należy spożywać więcej niż 4 do maksymalnie 5 gram soli, co oznacza 1 łyżeczkę do herbaty. Statystyki pokazują, że nasi rodacy zjadają przeciętnie od 7 do 10 gram, czyli zdecydowanie przekraczają dzienne zapotrzebowanie. Sól w diecie dostarczana jest do organizmu wraz ze słonymi przekąskami, wędlinami, zupkami w proszku, serami, a nawet płatkami śniadaniowymi. W związku warto przyjrzeć się jak często lądują na talerzu i w razie konieczności ograniczyć tę ilość.
Aby mieć zdrowe serce należy zrezygnować z cukru, który nie bez powodu znany jest jako biała śmierć. Sprawia, że narządy wewnętrzne odtłuszczają się oraz zwiększa się szansa na zmaganie się ze schorzeniami związanymi z naczyniami krwionośnymi. Skutkuje to problemami dotyczącymi układu krążenia oraz serca. Biały kryształ wpływa również na ciśnienie krwi. Przypomnijmy, że cukier znajduje się w jogurtach owocowych, płatkach śniadaniowych, napojach gazowanych, przekąskach, ciastach i deserach. W słodkich batonach i czekoladzie znajdują się również tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, dzięki którym pogarsza się ogólny stan zdrowia.
Wędliny i konserwy mięsne, wśród których wymienia się parówki, boczek, kiełbasy i kabanosy zawierają szkodliwe nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Oprócz tego sporo w ich soli i konserwantów. Mogą wywołać nadciśnienie tętnicze, miażdżycę oraz zawał serca i udar mózgu. Należy z nich zrezygnować, albo zastąpić je produktami przygotowanymi w zaciszu własnego domu.
Dania smażone na głębokim tłuszczu, Fast food i napoje energetyczne to kolejne produkty spożywcze, które utrudniają zachowanie zdrowia i jednocześnie dobrej kondycji serca.