Kiszonki na zdrowie
Kiszone warzywa znajdują się chyba w domu każdemu Polaka. Używa się ich jako dodatków do obiadu, do sałatek, albo chrupie się je bez innych produktów, gdyż po prostu dobrze smakują. Jednak oprócz fantastycznego oraz bardzo ciekawego smaku zawierają one również szereg witamin i minerałów. Dlaczego warto je jeść?
Jakie są zalety jedzenia kiszonek?
Warzywa, które zostały ukiszone stanowią cenne źródło witamin oraz minerałów. Można w nich znaleźć witaminy z grupy A, E, C, K oraz B. Oprócz tego w trakcie ich spożywania dostarczamy organizmowi żelaza, magnezu, wapnia, fosforu oraz potasu, a to jednak cały czas nie wszystkie zalety związane z wprowadzeniem ich do diety.
Kiszonki mają bardzo podobne wartości odżywcze, jak warzywa spożywane na surowo. Nie znikają one pod wpływem kiszenia, tak jak ma to miejsce w trakcie gotowania. Wysoka temperatura wpływa na nie negatywnie, jednakże w przypadku kiszenia nie ma się czym przejmować, a wręcz przeciwnie – jest się z czego cieszyć. W trakcie kiszenia powstają duże ilości witamin z grupy B, a dokładniej B1, B3 oraz B3.
Kiszonki to naturalne probiotyki, które sprawiają, że istnieje zdecydowanie mniejsza szansa na zmaganie się z chorobami oraz ogólnym osłabieniem organizmu. W trakcie procesu fermentacji następuje produkcja kwasu mlekowego, który odpowiada za oczyszczanie organizmu, a także ochronę przed chorobami.
Ukiszone warzywa sprawiają, że przemiana materii zostaje wyregulowana, a do tego węglowodany, tłuszcze i białka, które zalegają w organizmie zostają szybciej strawione. Są one również sprzymierzeńcami układu nerwowego oraz ułatwiają koncentrację uwagi.
W trakcie procesów fermentacji ma miejsce generowanie acetylocholiny, dzięki której ma miejsce przekazywanie impulsów nerwowych. Odpowiadają one za obniżanie ciśnienie krwi, a także spowalniają częstość akcji serca.
Dzięki dużej ilości witaminy C już kilka łyżek kiszonej kapusty sprawi, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę zostanie pokryte.
To produkty, które powinny znaleźć się w menu wszystkich osób, które pragną zachować szczupłą sylwetkę bądź zrzucić zbędne kilogramy. Oprócz tego, że warzywa poddane procesom fermentacji są małokaloryczne, to pozytywnie działają na metabolizm oraz redukcję tkanki tłuszczowej.
Warto także wspomnieć o dużej ilości błonnika, który jest sprzymierzeńcem wszystkich osób, które męczą zaparcia. Wizyty w toalecie nie będą stanowiły już dłużej problemu.
Kwas mlekowy, który również występuje w tego typu produktach wpływa na florę bakteryjną w jelitach, a także wspiera trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii. Sprawia również, że cholesterol zmniejsza się.
Kiszonki sprawdzą się idealnie w ciągu jesieni oraz zimy, kiedy wybór warzyw bez konserwantów jest bardzo ograniczony. Ta skarbnica witamin i minerałów to najlepszy dodatek jaki można sobie wymarzyć.