Jedź ser i pij wino, a opóźnisz chorobę Alzheimera

Naukowcy w najnowszych badaniach odkryli bardzo ciekawą zależność, a mianowicie sięganie po właściwe produkty spożywcze sprawia, że umysł funkcjonuje zdecydowanie lepiej w późnym wieku. Czego się zabrania, a co z kolei wpływa na nas pozytywnie?

Dieta kontra zdolności poznawcze

Alzheimer zaliczany jest do jednej z najcięższych chorób z którymi muszą zmagać się współcześni ludzie. Właśnie z tego względu cały czas trwają prace oraz badania, które umożliwiają rozpoznanie czynników, które wpływają na pojawienie się choroby oraz jej pogłębianie. Naukowcy zauważyli, że nawyki dietetyczne odgrywają tutaj bardzo istotną rolę. W trakcie badan sprawdzali jedzenie konkretnych produktów wśród których wyszczególniono czerwone mięso, alkohol, warzywa, ser, słodycze oraz kawę. W dalszej kolejności powiązali je z kondycją mózgu i do jakich wniosków udało im się dojść?

Ser to najbardziej ochronne pożywienie i zmniejsza ryzyko pojawienia się problemów poznawczych w późnym wieku. Wino odgrywa tak samo korzystną rolę, jednakże tylko i wyłącznie, kiedy codziennie wypija się małą lampkę trunku. Jagnięcina również dobrze wpływa na kondycję mózgu, ale pozostałe rodzaje czerwonego mięsa już nie. Kiedy w diecie występują spore ilości soli, zdecydowanie pogarsza to funkcjonowanie mózgu w przypadku przekroczenia granicy 65 roku życia, a czasem nawet i szybciej.

Oczywiście, Alzheimer w wielu przypadkach uwarunkowany jest czynnikami genetycznymi, jednakże spożywane produkty odgrywają tutaj bardzo istotną rolę. Wybory żywieniowe mogą znacznie opóźnić pojawienie się choroby, a także sprawić, że przechodzi się ją stosunkowo łagodnie w porównaniu do osób, które jadły wszystko. Lekarze, dietetycy oraz naukowcy cały czas apelują, żeby dobrze się odżywiać, gdyż jak widać odpowiednie produkty sprawiają, że zdecydowanie pomniejsza się szansa na wystąpienie wielu schorzeń i problemów ze zdrowiem.