Dlaczego żywność fast food nie powinna gościć na Twoim stole?
Jedzenie fast food z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Dlaczego? Jest ono przede wszystkim łatwo dostępne, czeka się na nie dosłownie kilka minut, a przy tym dobrze smakuje i jest w rozsądnej cenie. Przekonaj się jednak w jaki sposób wpływa ono na Twój organizm.
Lepiej zrezygnuj
Pierwszym i podstawowym powodem dlaczego warto jest zrezygnować z żywności fast food jest brak wiedzy na temat używanych produktów. Wykorzystywane składniki są na pewno niskiej jakości, co wiąże się z ceną oferowanych potraw, jednakże to cały czas nie wszystko. W wielu daniach takiej kuchni korzysta się z niebezpiecznych substancji, które wpływają w niekorzystny sposób na funkcjonowanie ludzkiego organizmu oraz mogą wywołać różnorodne choroby. Kiedy wziąć pod uwagę skrzydełka z kurczaka serwowane w tego typu lokalach z reguły zawierają konserwant chemiczny powstający przy pomocy ropy naftowej! Mięso spożywane w barach szybkiej obsługi zawiera masę tłuszczowo-mięsną, a także występują w nim chrząstki poddane wcześniej procesom sprasowywania. Jest ono bogate w tłuszcz i posiada zdecydowanie mniejsze ilości białka niż produkt dobrej jakości. Kiedy dodać do tego ogromną ilość konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku wychodzi nam całkiem niezła mieszanka…
Jeśli człowiek pragnie zachować dobre zdrowie nie powinien sięgać po żywność fast food, gdyż bardzo często przygotowują ją osoby bez wykształcenia kulinarnego, a czasem i bez pojęcia na temat podstawowych zasad odnośnie żywności i jej obróbki. Ludzie wielokrotnie nie przestrzegają podstawowych zasad higieny przez co rozumie się brak mycia rąk, dotykanie skóry twarzy czy włosów, brak należytego przechowywania półproduktów, a to ze względu na brak odpowiedniego wykształcenia.
Należy też mieć na uwadze warunki w jakich przygotowuje się jedzenie tego typu. Są one ściśle związane z faktem, iż osobom otwierającym tego typu lokale zależy na czasie w trakcie serwowania posiłków. Przekłada się to na przygotowanie całych dań bądź ich konkretnych elementów odpowiednio wcześniej, a następnie jedynie ich podgrzewanie. Chyba nikt nie będzie zaskoczony, kiedy napiszemy, że olej używany do smażenia wymieniany zostaje raz na jakiś czas, dzięki czemu nie ma on wiele wspólnego ze świeżością.
Reasumując, hamburgery oraz frytki mogą stanowić element Twojej diety warto jednak, żeby powstawały w zaciszu własnej kuchni, gdzie mięso pochodzi od sprawdzonego rzeźnika, a warzywa oraz pieczywo zostały nabyte na lokalnym bazarku. Będzie pysznie, zdrowo oraz kolorowo.