Co jeść, żeby obniżyć cholesterol?

Dieta odgrywa bardzo ważną rolę w życiu każdego z nas, jednakże osoby zmagające się z podwyższonym cholesterolem przede wszystkim muszą mieć się na baczności. Dobrze jest poznać zasady żywienia się, aby nie popełniać częstych błędów.

Dieta dla osób pragnących obniżyć cholesterol

Niestety, nie istnieje jedna skuteczna dieta, która w magiczny sposób obniży poziom cholesterol. Na pewno nie polega ona na zmniejszeniu ilości tłuszczy zwierzęcych w organizmie, gdyż naukowcy w trakcie wielu badań dowiedli, że nie wpływa to w żaden sposób na poziom cholesterolu.

Warto wiedzieć, że cholesterol pojawia się jako efekt procesów zapalnych, które mają miejsce w organizmie. Ich skutkiem jest uszkodzenie naczynek krwionośnych oraz gromadzenie w nich cholesterolu. To właśnie w taki sposób blaszki miażdżycowe zaczynają gromadzić się i zasklepiać uszkodzone żyły, co wpływa bardzo negatywnie na ogólny stan zdrowia.

Jednakże, przechodzimy już do zasad odżywiania się. Dieta osoby zmagającej się z cholesterolem powinna być przede wszystkim jak najmniej przetworzona, czyli opierająca się na naturalnych produktach. Warto wspomnieć o roli jaką odgrywa błonnik pokarmowy, który spożywany jest razem z warzywami oraz owocami. Należy jeść produkty zawierające pektyny, pełnoziarniste przetwory owsiane oraz inne zboża. Siemię lniane także sprawdzi się doskonale. Każdy posiłek powinien zostać wzbogacony o warzywa (najlepiej w nieprzetworzonej formie). Gotowe posiłki nabywane w sklepach powinny odejść jak najszybciej w odstawkę, tak samo jak słodycze, wyroby cukiernicze oraz słodzone napoje i soki. Pod żadnym względem nie można spożywać margaryny. Oprócz tego z diety powinno zniknąć wszystko co ma w swoim składzie utwardzone oleje roślinne, gdyż zawierają w sobie niepożądane dla organizmu tłuszcze trans. W diecie z kolei nie może zabraknąć produktów sojowych, tłustych ryb morskich (chociażby śledzi, makreli, sardynek, tuńczyków oraz łososia). Warto spożywać je nawet kilka razy w tygodniu, gdyż stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Nie trzeba wcale usuwać z diety mięsa, żółtego sera oraz jajek. Jednakże nie należy przesadzać z ich ilością i zawsze sięgać po produkty o możliwie jak najlepszej jakości.

Teoretycznie można więc spożywać większość produktów, jednakże warto upewnić się, że dieta jest po prostu zdrowa i bogata w jak największe ilości świeżych warzyw oraz owoców. Błonnik pokarmowy, produkty sojowe to kolejni przyjaciele osób z wysokim cholesterol. Należy dodać do tego spożywanie dużych ilości wody i unikanie kawy i soków, a stan zdrowia powinien ulec zdecydowanej poprawie.