Batat – zdrowe i pyszne warzywo

Bataty, zwane słodkimi ziemniakami, przywędrowały do nas z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie ich wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne znane są od stuleci. Wilec ziemniaczany, czyli batat, to egzotyczna warzywo o pięknej pomarańczowej barwie i wielu walorach odżywczych. Zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminę E, zwaną witaminą młodości, C, B6, żelazo, miedź oraz sporo wapnia i magnezu. Bataty zawierają też niewielkie ilości rzadkich minerałów: molibdenu, manganu i selenu. Warto je włączyć do jadłospisu ze względu na liczne korzyści, jakie mogą przynieść naszemu zdrowiu. Są doskonałe w profilaktyce antynowotworowej i wręcz idealne dla cukrzyków. Mają bowiem bardzo niski indeks glikemiczny, który wynosi 55. Ponadto wspomagają funkcjonowanie trzustki i usprawniają gospodarkę glukozową. Słodkie ziemniaki to bardzo bogate źródło karotenoidów korzystnie wpływających na kondycję naszej skóry. Zawierają także dobroczynną dla oczu luteinę i zwalczający wolne rodniki likopen.

Ponadto bulwy tej rośliny są bardzo bogate w przeciwzapalne saponiny steroidowe. Częste spożywanie tego warzywa zalecane jest sportowcom oraz osobom cierpiącym na takie dolegliwości jak bóle, stany zapalne i sztywność stawów. Jest to również wręcz idealne warzywo dla pań w każdym wieku. Zawiera ono substancje o budowie podobnej do progesteronu. U pań w okresie menopauzy regularne spożywanie batatów pomoże uporać się, z takimi nieprzyjemnymi objawami menopauzy jak uderzenia gorąca, nerwowość czy suchość pochwy. Te cenne bulwy powinny również włączyć do swojej diety panie cierpiące na zespół napięcia przedmiesiączkowego oraz kobiety w ciąży.

Warzywo to można kupić niemal w każdym markecie za kilka złotych. Spożywa się je po uprzednim ugotowaniu. Bardzo łatwo je przygotować. Bulwy wystarczy obrać, pokroić i gotować w wodzie lub na parze przez 15-20 minut. Bataty po ugotowaniu mają piękny intensywnie pomarańczowy kolor i mocno słodki smak. Są doskonałym dodatkiem do obiadu. Dobrze komponują się z mięsami i lekkimi sałatkami z surowych warzyw. Idealnie przełamują smak ostrych i kwaśnych dań. Z łatwością znajdziesz też wiele przepisów na pyszne i zdrowe ciasta i desery z dodatkiem batatów. Jedz na zdrowie!