Naturalne witaminy – owoce i warzywa

Dieta warunkuje to w jaki sposób człowiek wygląda i jak się czuje. Jest ona także odpowiedzialna za pojawienie się wielu chorób i dolegliwości. Aby człowiek mógł cieszyć się dobrym zdrowiem musi przede wszystkim dostarczać organizmowi naturalnych witamin, które występują w warzywach oraz owocach.

Dieta a zdrowie

Jeśli dieta uboga jest w wartościowe składniki odżywcze oraz witaminy, co oznacza brak warzyw oraz owoców można zmagać się z wieloma konsekwencjami takiego postępowania. Mowa przede wszystkim o problemach z żołądkiem, brakiem energii oraz odporności, a także niekorzystnym wyglądem. To jednak tylko początkowe skutki uboczne. Kiedy człowiek regularnie unika warzyw oraz owoców w przyszłości będzie zmagał się także z bardzo poważnymi konsekwencjami wśród których mowa o miażdżycy, cukrzycy, a nawet nowotworach.

Witamina C – odpowiada za właściwe działanie układu odpornościowego, a także chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Jej obecność w organizmie oznacza produkcję kolagenu na właściwym poziomie, co sprawia, że naczynia krwionośne, kości oraz chrząstki mogą dobrze funkcjonować. Sprawia, że metabolizm energetyczny występuje na odpowiednim poziomie oraz człowiek nie zmaga się z problemami z układem nerwowym. Dostarcza energii oraz poprawia nastrój i ogólne samopoczucie. Należy więc sięgać po porzeczki, natkę pietruszki, paprykę, jarmuż, brokuły, brukselkę, kalafior, truskawki oraz maliny.

Witamina K sprawia, że krzepnięcie krwi odbywa się bez większych problemów, a do tego wspiera zachowanie zdrowych kości w organizmie. Aby dostarczyć do organizmu odpowiednie ilości witaminy K spożywa się przede wszystkim natkę pietruszki, boćwinę, jarmuż, szpinak, brukselkę, sałatę oraz rukolę.

Witamina E sprawia, że komórki nie są tak intensywnie narażone na stres oksydacyjny. Konieczne jest więc wzbogacenie diety o natkę pietruszki, paprykę, pietruszkę korzeń, kapustę włoską, czarne jagody, szpinak oraz szparagi.

Witamina A oznacza właściwy metabolizm żelaza w organizmie, dobrze wpływa na stan błon śluzowych oraz wyklucza wiele problemów ze wzrokiem. Wpływa na wygląd oraz kondycję skóry, a układ odpornościowy ma większą szansę na zmaganie się z wirusami oraz bakteriami. Co należy spożywać? Konieczne jest jedzenie marchewki, natki pietruszki, jarmużu, szpinaku, papryki, dyni, mango, cykorii, moreli, sałaty, melona. Poleca się picie soków warzywnych oraz warzywno-owocowych.

Czy zauważyłeś, że pietruszka dostarcza wszystkich niezbędnych witamin? Warto dodawać ją do potraw oraz zup, jednakże nie należy jej gotować, gdyż traci wtedy część swoich właściwości.