Czerwone mięso – warto je spożywać czy należy wykluczyć z diety?

Opinie na temat czerwonego mięsa różnią się od siebie diametralnie. Jedni eksperci zachęcają do sięgania po mięso, gdyż zapobiega anemii oraz dostarcza cennego żelaza. Inna grupa z kolei twierdzi, że przyczynia się ono do powstania wielu chorób oraz schorzeń i należy całkowicie z niego zrezygnować. Jaka jest więc rzeczywistość?

 

Czerwone mięso – dobre czy też nie?

Kiedy skorzystać z najbardziej aktualnej piramidy zdrowego żywienia, jasno widać, że czerwone mięso nie powinno gościć na stole regularnie. Nie jest konieczne jego całkowite wyeliminowanie, gdyż mimo wszystko jest bogactwem minerałów oraz witamin, jednakże nie można przesadzać z jego ilością. Czerwone mięso zawiera przede wszystkim białko bogate w aminokwasy, które w przypadku wegetarian jest dostarczane razem z roślinami. W czerwonych produktach występują również tłuszcze nasycone, a przede wszystkim tłuszcze trans działające negatywnie na organizm człowieka. Nie można przesadzać z ilościami czerwonego mięsa, gdyż zwiększa szansę wystąpienia miażdżycy, zawałów serca, udarów mózgu oraz przedwczesnej śmierci. Zdrowa dieta bazuje na warzywach, owocach oraz produktach zbożowych. Warto przestrzegać tych zasad, aby zapobiegać możliwie największej ilości chorób.

Niemalże tak samo liczne grono naukowców jest całkiem innego zdania i twierdzi, że czerwone mięso powinno być spożywane przez człowieka raz w tygodniu. Potrzebują go przede wszystkim osoby zmagające się z anemią, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Na dzień dzisiejszy nie można jednoznacznie stwierdzić, że dieta wegetariańska jest lepsza niż ta w której występują produkty mięsne. Jedno jest pewne, odpowiednie proporcje w diecie przełożą się na osiągnięcie niewątpliwego sukcesu. Warto jednak upewnić się, że spożywane mięso jest dobrej jakości oraz nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Od wieprzowiny zdecydowanie lepiej sprawdzi się wołowina, dziczyzna czy jagnięcina.

 

Czerwone mięso – jak przygotowywać?

Wielokrotnie mówi się, że to nie samo mięso jest winne, ale niewłaściwe metody jego przygotowywania przekładają się na nienajlepszą opinię o nim. Smażenie oraz grillowanie powinno zostać zastąpione pieczeniem bądź przyrządzaniem na parze. Chodzi o to, żeby było ono możliwie najmniej przetworzone. Jednakże w trakcie komponowania posiłków należy sięgać przede wszystkim po ryby, owoce morza oraz produkty pochodzenia roślinnego.