Brak łaknienia

Choroby z symptomem Brak łaknienia:

  • Grzybica stóp

    24 września 2008 by

    Grzybica stóp to dolegliwość która powoduje pieczenie i świąd skóry, czasami towarzyszy temu sącząca wydzielina. Skóra jest łuszcząca i wydziela niemiły zapach, czasami pęka, zwłaszcza między palcami. Może ona jednak obejmować podeszwy, końce palców czy nawet brzeg stóp.
    Na chorobę narażone są osoby korzystające z publicznych łaźni, pryszniców, basenów, do zakażenia dochodzi wtedy kiedy mamy rozmiękczoną skórę, przez wodę i pot dlatego osoby które nie wycierają dokładnie przestrzeni między palcami stóp są bardziej narażone na grzybicę.

    Grzybica jest częstym i niegroźnym schorzeniem łatwym do wyleczenia. Należy jednak pamiętać aby stosować środek przecigrzybiczy przez co najmniej 2-3 tygodnie gdyż niedoleczona grzybica bardzo czesto powraca.

    Grzybicy najlepiej uniknąć stosując szereg środków zaradczych takich jak noszenie nowego obuwia maksymalnie przez pół godziny, nacieranie stóp wazeliną, noszenie skarpetek z włókien naturalnych.

    red. Jonderka, G. Podręczna encyklopedia zdrowia. 2002 Poznań. Wydawnicto Zysk i S-ka.

  • Borelioza

    16 września 2008 by

    Borelioza czyli choroba Lyme przenoszona jest przez ukłucie kleszcza. Pierwszym z objawów jest zaczerwienienie wokół ukłucia, wysypka a nawet podwyższona temperatura ciała wraz z bólem kończyn. Może dojść do pogorszenia słuchu i upośledzenia smaku. Kolejnym z objawów towarzyszących boreliozie może być porażenie mięśni twarzy, zaburzenia rytmu a nawet zapalenie mięśnia serca. Jeżeli choroba nie jest leczona może powodować ból kolan i innych stawów. Choroba jest niebezpieczna dlatego że może powodować poważne powikłania takie jak trwałe uszkodzenia nerwów, mózgu.
    Chorobę leczy się za pomocą penicylyny a dzięki leczeniu uszkodzenia nerwowc cofają sie zupelnie.

    red. Jonderka, G. Podręczna encyklopedia zdrowia. Poznań 2002.

  • Zaparcia

    11 sierpnia 2008 by

    Zaparcia to inaczej problem z oddawaniem stolca spowodowany spowolnieniem perystaltycznych ruchów jelit. Zaparciom często towarzyszy wysiłek podczas defekacji, uczucie przepełnienia w żołądku, bóle brzucha oraz krwawienia z odbytu. Zaparcia mogą powodować powstanie żylaków w obrębie odbytu jak i do powstawania innych nieprawidłowości.

    Zaparcia spowodowane są niedoborem błonnika w diecie i brakiem płynów w organizmie. Inne przyczyny zaparć to stres, starszy wiek, depresja, używanie niektórych leków czy też nadużywanie środków przeczyszczających. Zaparcia mogą być również oznaką innych chorób układu pokarmowego.

    Lekarz zazwyczaj przeprowadza wywiad podczas którego sprawdza czy osoba nie zmieniała diety, stosowała leków. Z reguły wystarczy krótkotrwale używanie środków zmiękczających kał, błonnika w tabletkach. Jeżeli to nie działa, lekarz może zlecić badania laboratoryjne krwi, próbki stolca, w przypadku podejrzeń o raka jelita grubego konieczna jest kolonoskopia.
    Stosowanie środków przeczyszczających nie jest wskazane ponieważ mogą one powodować zmiany w pracy jelit. W przypadkach ciężkich zaparć konieczny może być zabieg chirurgiczny.

    Większość zaparć może być zlikwidowana dzięki stosowaniu diety bogatej w błonnik i piciu 8-10 szklanek wody dziennie, regularnym ćwiczeniom. Rano powinno się wypić szklankę wody z łyżeczką soku z cytryny tak aby mięśnie pracowały na tyle dobrze aby wydalić zalegające treści z jelita.

    Inne sposoby na zaparcia to: wypicie rano napoju i jedzenie owoców, warzywa i produkty pełnoziarniste do każdego posiłku, suszone owoce, brązowy ryż, brokuły, fasola, kukurydza, pieczywo pełnoziarniste i otręby pszenne zawierają dużo błonnika a tym samym pomagają przeciwdziałać zaparciom. Kawa i herbata ma również działanie przeczyszczające.

    red. Jonderka, G. Podręczna encyklopedia zdrowia. Poznań 2002

  • Niedobór pirydoksyny B6

    13 lutego 2008 by

    Niedobór pirydoksyny B6 - inaczej witaminy B6.

    O witaminie B6 :
    Witamina B6 jest rozpuszczalna w wodzie. Witamina B6 odgrywa dużą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Witamina B6, często łączona jest z magnezem, gdyż zwiększa jego wchłanianie.

    Witamina B6 ma wpływ na :
    - ciśnienie krwi
    - skurcze mięśni
    - pracę serca
    - prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
    - bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów
    - uczestniczy w syntezie hemoglobiny
    - umożliwia magazynowanie energii
    - zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i wspomaga leczenie nerek
    - łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego
    - łagodzi skutki uboczne leków
    - pomaga leczyć: depresję, drażliwość i bóle głowy
    - uczestniczy w powstawaniu prostaglandyn
    - uczestniczy w tworzeniu enzymów i hormonów
    - zwiększa odporność organizmu

    Zapotrzebowanie :
    Dorosły człowiek powinien dostarczać swojemu organizmowi około 2 mg witaminy B6 na dobę (maksymalna bezpieczna dawka wnosi 100mg).

    Witamina B6 znajduje się w :
    - mięsie, drobiu, rybach
    - jajkach, mleku
    - warzywach
    - orzechach

    http://www.healthatoz.com/healthatoz/Atoz/common/standard/transform.jsp?requestURI=/healthatoz/Atoz/ency/vitamin_b6_deficiency.jsp

  • Niedobór ryboflawiny

    13 lutego 2008 by

    Ryboflawina – witamina B2 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie.
    Jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, a także jest składnikiem koenzymów uczestniczących w reakcjach oksydoredukcyjnych organizmu, bierze udział w procesach utleniania i redukcji.
    Razem z wit.A dba o prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych, śluzówki przewodu pokarmowego, dróg oddechowych, skóry i nabłonka naczyń krwionośnych.
    Ponadto uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów i spełnia ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.
    Niedobór tej wit. może doprowadzić do wadliwego działania układu nerwowego i błon śluzowych. Zapotrzebowanie organizmu to około 1,5 mg na dobę.

    Wit.B2 występuje w:
    *różnych rodzajach mięs np.dziczyźnie
    *jogurcie, kefirze, maślance, mleku, chudych serach, jajach
    *łososiu, pstrągu, makreli, małżach
    *migdałach, orzechach włoskich
    *zielonych częściach warzyw, fasoli, grochu,soi
    *pełnoziarnistym pieczywie
    *grzybach
    *drożdżach

    Jest dodawana do produktów spożywczych i oznaczana symbolem E101.

    Pressman H. A, Buff S. „Witaminy i minerały”, 2000

  • Nowotwór złośliwy jajnika

    13 lutego 2008 by

    Nowotwór złośliwy jajnika wywodzi się z komórek nabłonka pokrywającego jajnik.
    Wykrywany jest głównie u kobiet które,są około lub w okresie i po menopauzie.

    Czynnikami sprzyjającymi rozwojowi raka jajnika są:

    * niepłodność
    * endometrioza
    * stymulacja owulacji
    * hiperestrogenizm
    * hiperandrogenizm
    * nakłucia powierzchni jajnika przy pobieraniu oocytów
    * przebyta świnka
    * wiek (na ryzyko rozwoju raka jajnika gł. narażone są starsze kobiety)
    * otyłość
    * palenie papierosów
    * stan po radioterapii miednicy mniejszej z powodu innych nowotworów
    * mutacje w genie BRCA1 i BRCA2
    * zespół Lynch II
    * przebyta choroba nowotworowa
    * brak ciąż

    Czynniki ochronnych:
    * podwiązanie jajowodów
    * długotrwałe stosowanie hormonalnej antykoncepcji
    * liczne ciąże
    * karmienie piersią

    Początkowy okres rozwoju nowotworu przebiega bezobjawowo.
    Objawy pojawiają się dopiero kiedy guz jest duży (około 7cm) – dlatego ten nowotwór zwykle jest wykrywany w późnym stadium.

    Visalli, G. Rodzinna encyklopedia zdrowia. 2002

  • Zapalenie Bartholina

    13 lutego 2008 by

    Zapalenie Bartholina zwane inaczej zapaleniem gruczołu przedsionkowego większego choroba ta najczęściej dotyczy kobiet miedzy 20 a 40 rokiem życia.
    Gruczoły przedsionkowe większe to gruczoły leżące wewnątrz warg sromowych. Podczas podniecenia seksualnego wytwarzają śluz wilgotny i śliski, który umożliwia wejście do pochwy.
    Zazwyczaj powodowana jest przez paciorkowce, ziarenkowce i gronkowce, które wnikają przewodami wyprowadzającymi powodując stan zapalny.
    Podczas przebiegu choroby najczęściej dochodzi do niedrożności ujścia gruczołu oraz nagromadzenia ropy. W dalszej kolejności może dojść do przebicia i wycieku ropy do przedsionka ropy lub na powierzchnie organizmu.

    Chorobę leczy się operacyjnie, zabieg polega na wycięciu okienka na powierzchni warg sromowych w celu odpływu ropy.

    http://www.nhsdirect.nhs.uk/languages/Download.aspx?id=11891

  • Łuszczyca

    13 lutego 2008 by

    Łuszczyca – przewlekła, nawracająca choroba skóry, która charakteryzuje się występowaniem na skórze łuszczących się wykwitów.
    Są one czerwonobrunatne, płaskie, wyraźnie oddzielają się od zdrowej skóry, pokryte są srebrzystą nawarstwiającą się łuską.
    Łuszczyca jest schorzeniem niezłośliwym i niezakaźnym.
    Cechuje się tendencją do samoistnego ustępowania i nawrotów.
    Najczęściej występuje na kończynach (zwłaszcza w okolicy kolan i łokci), na owłosionej skórze głowy, w okolicy kości krzyżowej i pośladków oraz na paznokciach.
    Łuszczyca paznokci to poprzeczne lub podłużne bruzdy na płytce paznokci, mogą one przybierać również postać żółtych plamek podobnych do kropli oleju.

    Visalli, G. Rodzinna encyklopedia zdrowia, 1996