Wyniki wyszukiwania dla zapytania „proteinogram wskażnik a g

  • Wskaźnik protrombinowy (wskaźnik Qucika)

    30 kwietnia 2008 12:55 →

    Wskaźnik protrombinowy (wskaźnik Quicka) – wartość prawidłowa to 70-130%, wskaźnik ten służy do oceny określonych czynników krzepnięcia oraz pozwala ocenić po jakim czasie krew krzepnie. Stosuje sie go ustalenia optymalnej dawki leków przeciwkrzepliwych,… więcej →

  • Metody antykoncepcji

    16 maja 2008 08:16 →

    …-nie jest łatwo wytrwać w takim postanowieniu Wskaźnik Pearla: 0 2. Kalendarzyk małżeński – polega na wyliczeniu … metoda antykoncepcji (lepiej połączyć ją na przykład z prezerwatywą) Wskaźnik Pearla: 2-30 3. Wkładka wewnątrzmaciczna nazywana … więcej →

  • Osteoporoza czyli "cichy złodziej kości"

    5 sierpnia 2008 15:02 →

    … wapnia, fosforanów we krwi. - BADANIA OKREŚLAJĄCE POZIOM AKTYWNOŚCI TKANKI KOSTNEJ – wskaźnik niszczenia kości oraz wskaźnik odbudowy kości. -SCYNTYGRAFIA KOŚCI – jest badaniem dodatkowym, które pozwala uwidocznić ogniska przebudowy … więcej →

  • AIAT

    6 maja 2008 10:53 →

    …, wystepuje głownie w wątrobie. Jego wzrost świadczy o chorobie wątroby i dróg żółciowych. Przy ostrym zapaleniu wątroby wskaźnik AIAT wzrasta od 500 do 1000 U/l. Wartości prawidłowe: Kobiety do 19U/l Mężczyźni do 23 U/l Jednoczesny wzrost enzymu … więcej →

  • Czy mam nadwagę

    23 lutego 2008 15:42 →

    … Ci czy masz nadwagę : W celu stwierdzenia czy rzeczywiście masz nadwagę, oblicz swój BMI (Body Mass Index), czyli wskaźnik masy ciała, który określa ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. Aby obliczyć BMI podziel wartość swojej wagi w kilogramach przez … więcej →

  • Jak skutecznie schudnąć? Otyłość a metabolizm człowieka

    15 kwietnia 2008 12:10 →

    … te pozwalają na statystyczną ocenę jaka maksymalna masa ciała nie wykazuje związku z podatnością na rozwój wspomnianych schorzeń. Wskaźnik BMI – BODY MASS INDEX BMI – iloraz masy ciała (kg) przez wzrost wyrażony w m2 Aktualna … więcej →

  • Interpretacja wyników badań krwi

    9 maja 2008 09:19 →

    …, występującej np.: w niedokrwistościach niedobarwliwych, w niedoborach żelaza i przewlekłych stanach chorobowych np.: reumatycznych. Wskaźnik ten jest niezmiernie cenny diagnostycznie, ponieważ wskazuje na patogenezę niedokrwistości. MCV Średnia … więcej →

  • Dieta w cukrzycy

    18 czerwca 2008 08:51 →

    … się każdy chory na cukrzycę, a wszystko to po to by zastępować produkty o wysokim indeksie tymi o niskim indeksie. Wskaźnik ten wskazuje jak szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym gwałtownie podnoszą chwilowy … więcej →

  • Kości człowieka

    24 sierpnia 2008 08:24 →

    …. Każdy nadplanowy kilogram to obciążenie dla układu kostnego. Należy zadbać o to by twój BMI (Body Mass Index, czyli wskaźnik masy ciała) nie przekraczał 25 (BMI obliczyć, dzieląc wagę w kilogramach przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu). Co … więcej →

  • Ciąża a nadwaga

    15 sierpnia 2008 10:31 →

    … wagi. A co dziej się, gdy kobieta z nadwagą zachodzi w ciążę? BMI, z angielskiego Body Mass Index to wskaźnik masy ciała. Jest to współczynnik, który powstaje poprzez podzielenie masy ciała (w kilogramach) przez wzrost (w metrach) podniesiony do … więcej →

  • wskaźnik de Ritisa

    2 września 2014 03:53 →

    … nie wiem o co w tym chodzi z gory dzieki Odpowiedź: wskaźnik de Ritisa to taka matematyczna zależność wynikająca ze … parametry te w umiarkowany sposób wykraczają poza normy z wskaźnik de Ritisa jest < 1 to może to oznaczać wirusowe zapalenie ... więcej →

  • wskaźnik protrombinowy

    2 września 2014 03:53 →

    Witam zrobiłam synkowi badania poniewaz po duzym wysiłku wychodzą mu na twarzy wybroczyny.morfologia i rozmaz sa w normie a wskaźnik protrombinowy juz nie oto wyniki czas protrombinowy 12,3 sek INR 1.06 norm. 0,9-1,1 aPTT 36,2 norm. 22-32 … więcej →

  • Proteinogram-negatywny

    2 września 5231 13:21 →

    Czy mogłabym poprosić o interpretację wyników?: Globuliny beta 1 = 7,24% Globuliny beta 2 = 5,23% Wskaźnik A/G = 1,7 Białko całkowite 7,39 g/dl Ciągle borykam się z bólami głowy i piskiem w uszach lub głowie.. więcej →

  • INR i wskaźnik protrombinowy

    2 września 2014 03:53 →

    Izikol napisał: witam, czy wynik INR 1,00 oraz wskaźnik protrombiny 98 % jest ok? Odpowiedź: to zależy, generalnie dla … schorzeniami przewlekłymi i nie przyjmującymi żadnych leków INR 1 i wskaźnik protrombinowy bliski 100% jest jak najbardziej w … więcej →

  • Podwyższony wskaźnik w morfologii krwii

    2 września 2014 03:53 →

    Witam Od pewnego czasu mam dziwny nerwoból w lewej pachwinie.Po zrobieniu USG wszystkie narządy wyszły ok poza tym że w pachwinie mam niewielkie dość jednorodne węzły chłonne o wymiarach największy w prawej pachwinie 11x7mm w lewej 11×5.Nie dawało mi … więcej →

  • SKÓRA TWARZY; gładka, bez zmarszczek i złogów tłuszczu, TAK !!

    2 września 2014 03:53 →

    Odtłuszczenie skóry twarzy, to warunek, aby była gładka, to FAKT. Aby każda z kobiet miała gładką skórę twarzy, to zwyczajnie pod nią (skórą tejże naszej twarzy), nie powinno być żadnego tłuszczu. Żeby tego dokonać, nie należy tylko spożywać tzw. … więcej →

  • ból głowy, drętwienia, osłabienie

    2 września 2014 03:53 →

    Witam, mam 22 lata. Od jakiś 4 miesięcy codziennie mam takie dość dziwne bóle głowy, ból jest punktowy, najczęściej na czubku głowy, bóle nie są zbyt bardzo dokuczliwe, byłem z tym u lekarza bo napatoczyła mi się angina, na która dosyć często choruję, to … więcej →

  • proteinogram-prawidłowy?

    2 września 2014 03:53 →

    dziś odebrałam wyniki proteinogramu- niby mieszczący się w normie, ale czy białka w górnych granicach sa nie istotne?czy moga na coś wskazywać? oto wyniki: białko całkowite 74 g/l < normy - 60-80> Albuminy 59,6 % alfa-1-globuliny 3.5 % alfa-2- … więcej →

  • [Neurolog] - K, 22 - Niepokojące objawy.

    2 września 2014 03:53 →

    … wykonywane?[/b] Badania krwi, badania w kierunku zakrzepicy. [b]Jakie były wyniki wykonanych badań?[/b] Nieznacznie podwyższony wskaźnik d-dimerów. [b]Jakie leki i z jakiego powodu były stosowane?[/b] Leki przeciwbólowe, wcześniej coffecorn na migreny. … więcej →

  • Marskość wątroby? Żółtaczka...

    2 września 2014 03:53 →

    …) IgG – 10,53 (7-16) IgM – 0,36 (0,34-2,4) Mocznik – 32,0 (16,7-45,9) BUN – 15,0 (7,8-21,4) CRP – 0,3 <5 OB - 2 mm <8 Proteinogram: Albuminy – 5,44 (3,5-5,1) ! 67,5% (53,8-65,2)% ! Alfa 1 – 2,9% (1,1-3,7)% Alfa 1 – 0,23 (0,10-0,20) ! Alfa 2… więcej →

Strona:
z
7