Wyniki wyszukiwania dla zapytania „odczyn waalera

  • OB - Odczyn Biernackiego

    18 kwietnia 2008 14:25 →

    OB – Odczyn Biernackiego – to odczyn opadania krwinek czerwonych, jest pomiarem szybkości opadania erytrocytów w pionowo ustawionej szklanej rurce. Jeśli krwinki opadają za szybko może to oznaczać, że jest stan zapalny, ale nie koniecznie, dlatego też … więcej →

  • Grzybicze zapalenie pochwy

    28 lipca 2008 08:55 →

    …tabletek antykoncepcyjnych. Także kuracje antybiotykowe zmieniają naturalny odczyn pochwy, staje się ona bardzo podatna na… ujścia odbytu, -można badać się papierkiem lakmusowym – odczyn pochwy pH > 4,5 sygnalizuje możliwość infekcji. Najważniejsze jednak… więcej →

  • Sposób na trądzik różowaty

    29 grudnia 2008 12:17 →

    … tłuszczowe, zawarte w olejach rybnych i oleju lnianym, zmniejszają odczyn zapalny, regulują zużycie przez komórki substancji … Spryskiwanie twarzy silnym naparem z rumianku i nagietka łagodzi odczyn zapalny skóry. Mieszankę składającą się z łyżki stołowej … więcej →

  • Prawidłowa higiena intymna

    31 marca 2011 08:36 →

    … – pałeczki kwasu mlekowego, które sprawiają że pochwa ma odczyn kwaśny, zabójczy dla większości bakterii. Częstsze podmywanie się … się wybieraj specjalne płyny do higieny intymnej, których odczyn powinien być zbliżony do naturalnego pH pochwy. Środki do … więcej →

  • Domowe sposoby na grzybicę stóp

    26 września 2013 13:28 →

    …, moczymy stopy przez około półgodziny. Ocet pomaga, bo ma kwaśny odczyn. Skóra przy grzybicy stóp ma zaburzony „stan” bakteriostatyczny. Musimy więc jej zmienić ten odczyn. Kolejnym pomysłem jest wykorzystanie wyciągu z pestek grejpfruta. … więcej →

  • Hipereozynofilia

    4 czerwca 2008 08:30 →

    Jest to odczyn układu białokrwinkowego. Polega on na ponad normalnym wzroście eozynofilów w białych krwinkach krwi. Przyczyną tego stanu jest najczęściej reakcja alergiczna lub obecność pasożyta w organizmie. Pod redakcją prof.dr fab.med.K.Janickiego „… więcej →

  • Domowe maseczki

    28 kwietnia 2008 09:01 →

    … na 20 minut, po czym spłukujemy letnią najlepiej wodą mineralną. (Maseczka przywraca skórze jej naturalny odczyn pH.) MASECZKA ZE ŚWIEŻYCH TRUSKAWEK - szklanka świeżych truskawek - łyżka świeżego mleka - łyżka mąki ryżowej Truskawki … więcej →

  • Interpretacja wyników badań krwi

    9 maja 2008 09:19 →

    …0,52) kobiety: 37 – 47% (0,37 – 0,47) OB (opad Biernackiego) Badanie szybkości opadania krwinek tzw. odczyn Biernackiego. We krwi pozbawionej zdolności krzepnięcia poprzez związanie jonów wapnia, krwinki wykazują tendencję do opadania i rozdzielania… więcej →

  • Skóra wrażliwa

    26 czerwca 2008 08:31 →

    … czyli wosk owczy może być środkiem uczulającym. Kolejną grupę produktów naturalnych ,które mogą powodować podrażnienia lub odczyn alergiczny stanowią olejki eteryczne pozyskiwane z różnych części roślin. Podrażnienia mogą powodować olejki: miętowy, … więcej →

  • Ciepłolecznictwo

    1 lipca 2008 08:58 →

    … większość tkanek w organizmie Ma ono silniejsze działanie, ze względu na większą ilość pochłoniętej energii cieplnej, także i odczyn będzie większy Jednak należy uważać, gdyż zbyt mocne przegrzanie może spowodować efekty niepożądane, np hipertermię Ciało … więcej →

  • [Ortopeda] - K, 51 - Odczyn proliferacyjny

    24 października 2014 20:02 →

    … ból pięty , szczególnie rano jak wstaję , potem jakoś się rozchodzę . Ostatnio stopa puchnie. Rtg kości piętowej – opis ” od strony podeszwowej odczyn proliferacyjny”. . Chciałabym wiedzieć jak to leczyć i co to dokładniej jest . więcej →

  • [Urolog] - K, 59 - zasadowy odczyn moczu

    24 października 2014 20:02 →

    [b]Specjalizacja:[/b] Urolog [b]Płeć:[/b] kobieta [b]Wiek:[/b] 59 [b]Czy na coś choruję:[/b] tak [b]Czy przyjmuję jakieś leki:[/b] tak [b]Do tej pory przechodziłem/am jakieś poważniejsze choroby, które mogłyby mieć tutaj znaczenie:[/b] tak [b]Jakie to są … więcej →

  • odczyn kiłowy dodatni

    24 października 2014 20:02 →

    badania krwi wykazały ze mam odczyn kiłowy dodatni, jednak badania TPHA wykazały, że kiły nie mam. Powtórzyłam badania in wynik był ten sam. Co znaczy taki odczyn, jeśli nie jest to kiła? więcej →

  • Obustronna opuchlizna kostek

    24 października 2014 20:02 →

    … poziom MXD% 5,3 NEU% 80,1 (norma 30,0 – 70,0) – czyli przekroczenie Odczyn Biernackiego 23 mm/h (norma 3-8) – czyli przekroczenie Odczyn Waalera-Rose <6,0 czynnik reumatoidalny - RF - 4,6 Białko C-reaktywne (CRP) 19 (norma 0-5) czyli przekroczenie... więcej →

  • Wysokie OB

    24 października 2014 20:02 →

    Witam, kobieta w wieku 55 lat, w dwoch badaniach: 1) 04.06.2010 – OB: 35, odczyn Waalera-Rose: ujemny, RF: 33.1 2) 12.02.2011 – OB: 41, RF: 53.1 Czuje sie dobrze, pozostale wyniki w normie. Prosze o informacje jakie badania pozwola zdiagnozowac … więcej →

  • Bóle w kolanach

    24 października 8702 13:34 →

    …nic się nie dzieje,bolą na zmianę pogody-słowa dentystki) Dzisiaj zrobiłam sobie badania ASLO-93 j.U/l KWAS MOCZOWY-2.50 mg/dl ODCZYN WAALERA-ROSEGO-<9 Ju/ml LATEX RF-ujemny Bardzo proszę o pomoc,jakie badania powinnam jeszcze wykonać,aby znaleźć ten ... więcej →

  • Reumatoidalne zapalenie stawow.

    24 października 2014 20:02 →

    … zapalenie stawow,postawiono mi dzisiaj a przez ostatni rok zrobilam mnostwo badan i szystkie byly dobre.Latex ujemny,Odczyn Waalera-Rosego <9 Iu/ml,gdzie norma to <30 Aslo-93j.Iu/ml,kwas moczowy w surowicy-2.50 mg/? Jedynie ANA2 jest dodatni 1:320.Od p.... więcej →

  • Ból pośladków i poranna sztywność kręgosłupa

    24 października 2014 20:02 →

    … ze zmianami zwyrodnieniowymi stawów międzykregowych.Widoczne niewielkie skostnienia wiazadeł podłuznych kręgosłupa.OB-30,CRP-39,9.Odczyn Waalera-Rosego,Anty-CCP-ujemne.Nadmienię że w badaniu surowicy krwi P/c.p.jadrowe i p.cytoplazmatyczne(IIF,Hep-2,DID)(… więcej →

  • Czynnik reumatoidalny

    24 października 2014 20:02 →

    Czy wynik RF 3,4IU/ml (norma <8,0) odczyn Waalera Rose <8,0 (norma <8,0) przy OB 9mm (1-20) CRP 0,6mg/l (<6,0) wyklucza reumatyzm? Czy RF poniżej tych 8 z normy można uznać za ujemny, czy może skoro się pojawił to znaczy, że coś jest na rzeczy? więcej →

  • bóle stawów, problem z diagnozą

    24 października 2014 20:02 →

    … mg/dl (2,5-6,2) potas 4,47 mmol/l (3,5-5,3) wapń 9,43mg/dl (8,20-10,40) czynnik reumatoidalny RF – 3,4IU/ml (<8,0) odczyn Waalera -Rose <8,0 IU/ml (<8,0) Ostatnio zrobiłam jeszcze badanie na chlamydię i oto wyniki: chlamydia pneumoniae IgM... więcej →

Strona:
z
23