Wyniki wyszukiwania dla zapytania „obnizony hematokryt

  • Hematokryt

    19 marca 2008 15:02 →

    Hematokryt – to stosunek objętości masy krwinek (białych, czerwonych, płytek krwi) do całkowitej objętości krwi. Np. hematokryt 45% oznacza, że 45% objętości krwi stanowią krwinki, a pozostałe 55% to płynna frakcja krwi (osocze). M.Lohmann „Odczytujemy i … więcej →

  • Interpretacja wyników badań krwi

    9 maja 2008 09:19 →

    …– 18g/100ml (średnio 16g/100ml) kobiety: 12 – 16g/100ml (średnio 14g/100ml) Hematokryt mężczyźni: 40 – 52% (0,40 – 0,52) kobiety: 37 – 47% (0,37 – 0,47) Erytrocyty mężczyźni: 4,3 – 5,7 mln/mm3 kobiety: 3,9 – 5,3 mln/mm3… więcej →

  • Anemia w ciąży

    14 maja 2013 12:51 →

    … anemii. W czasie ciąży dochodzi do „rozcieńczenia” krwi. Skutkiem czego, obniżone są między innymi: liczba czerwonych krwinek i hematokryt. I to jest naturalne w czasie ciąży. Anemia – jeśli można tgz napisać – prawdziwa zaczyna się kiedy dochodzi do … więcej →

  • Dlaczego warto uprawiać sport?

    7 marca 2014 09:32 →

    … np. przed przegrzaniem). Aktywność fizyczna powoduje zmiany czynnościowe w naszym układzie krwionośnym. Poszerzone zostają tętnice, obniżony zostaje poziom tzw. złego cholesterolu, a także zmniejsza się ryzyko tworzenia się niebezpiecznych skrzeplin. … więcej →

  • Anemia (niedokrwistość)

    5 maja 2008 11:05 →

    … żelaza. W 80% przypadków anemia dotyczy kobiet. Podstawowe badania przy podejrzeniu anemii: - morfologia krwi, - hemoglobina, - hematokryt, - rozmaz krwi (wzór odsetkowy krwinek białych), Kolejne, szczegółowe badania: - żelazo, - transferryna,… więcej →

  • Choroba Hashimoto

    13 maja 2008 09:27 →

    … 54-150 nmol/l FT4: 11–23 pmol/l Przy nieleczonym hashimoto wynik TSH powinien być podwyższony, a FT4 obniżony. 2. Ultrasonografia tarczycy. Dzięki temu badaniu można się przekonać jakie ewentualne szkody wyrządziło już hashimoto. Dlaczego… więcej →

  • Plamica

    11 sierpnia 2008 09:03 →

    …, biodrowych. Inną chorobą wieku dziecięcego prowadzącą do wybroczyn jest samoistna plamica małopłytkowa. Jej przyczyną jest obniżony poziom płytek krwi. Poprzedzona bywa zakażeniem wirusowym. Niedobór płytek prowadzi do powstawania siniaków na skórze…. więcej →

  • Nadciśnienie tętnicze - metody leczenia

    4 sierpnia 2008 08:30 →

    …sodu zawartego w soli, który podwyższa ciśnienie krwi. W rutynowych badaniach poziom potasu jest najczęściej obniżony co niekorzystnie odbija się na ciśnieniu tętniczym. Potas skutecznie chroni przed udarem mózgu i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia … więcej →

  • 18.10 Światowy Dzień Menopauzy

    16 października 2008 14:45 →

    … tętnic wieńcowych powodowana złogami cholesterolu jest najważniejszą przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Ponadto obniżony poziom estrogenów odpowiada za przyśpieszony rozwój nadciśnienia tętniczego. Nieleczone nadciśnienie tętnicze przyczynia się do … więcej →

  • Migrena czy napięciowe bóle głowy?

    25 listopada 2008 08:47 →

    … telefonicznej między ramieniem i uchem, żucie gumy, praca przy złym oświetleniu). 10. Często bólowi towarzyszy obniżony nastrój lub uczucie lęku. Leczenie Leczenie farmakologiczne tej jednostki chorobowej jest niestety często nieskuteczne. … więcej →

  • Obnizony cholesterol calkowity

    24 kwietnia 2014 07:01 →

    Bylem wykonac badania na glukoze i lipidogram. Dla porządku podam wszystko: - glukozala 4,73 - cholesterol calkowity 3,69 - hdl 1,07 - ldl 2,24 - trojglicerydy 0,84 Jednostki mmol/l Czy jest to jakas powazna nieprawidlowosc? Gdzie moze … więcej →

  • obnizony ciezar wlasciwy nerek

    24 kwietnia 2014 07:01 →

    Witam. Od 13 miesiecy badanie moczu wykazuje obnizony ciezar wlasciwy (badanie robie co miesiac).Przewaznie byla … borelioze oraz chlamydioze pn. i mykoplazmoze pn. (jednak wszystkie maloobjawowe) 1.Czy obnizony ciezar wlasciwy mojego moczu i/lub lekko … więcej →

  • HEMATOKRYT

    24 kwietnia 2014 07:01 →

    Witam, miałam robione badanie krwi i hematokryt wyszedł poniżej normy. 36,8% nie jest to duże odchylenie ale jednak jest. Poza tym wszystko w normie TSH również. Badanie to lekarz kazał mi zrobić ponieważ cierpię na uporczywy ból odbytu. Zaczęło się od … więcej →

  • wyniki morfologii w ciązy

    24 kwietnia 4224 13:29 →

    … 4-10 Erytrocyty 4,52 4-5,5 Hemoglobina 13 12-15,5 Hematokryt 39,3 36-50 MCV 87 82-99 MCH… więcej →

  • morfologia- badania

    24 kwietnia 2014 07:01 →

    witam, mam 19 lat i dzisiaj odebrałam wyniki badań krwi. mam obnizony hematokryt 35,7% krwinki czerwone 3,89 ul MXD 5,2 co to może oznaczac? prosze o szybką odpowiedz więcej →

  • czeste oddawanie stolcow zawsze tego samego koloru-co to moze byc?

    24 kwietnia 2014 07:01 →

    …NA UKRYTA KREW ,WYNIK UJEMNY KREW TEZ W GRANICACH NORMY, JEDYNIE HEMATOKRYT POKAZUJE MI WYNIK ZE JEST NIECO OBNIZONY 36,4 BIORE OD PONAD 2 TYGODNI LEKI HELCID I DORAZNIE NOSPE -GDYZ POSZLAM DO LEKARZA ,GDYZ … więcej →

  • morfologia

    24 kwietnia 2014 07:01 →

    … – leukocyty 4,2 tys/µl 4 – 10 MR5 – erytrocyty 4,43 mln/µl 3,7 – 5,1 MR5 – hemoglobina 13,8 g/dl 12 – 16 MR5 – hematokryt 41 % 37 – 47 MR5 – MCV 92,1 fl 80 – 99 MR5 – MCH 31,2 pg 27 – 35 MR5 – MCHC 33,8 g/dl 32 – 37 MR5 – płytki … więcej →

  • [Hematolog] - M, 26 - Podwyzszony Choleserol Glukoza i LYM%

    24 kwietnia 2014 07:01 →

    … RBC KRWINKI CZERWONE 5.20 M HGB HE,OGLOBINA 16,6 G HTC HEMATOKRYT 46,5 % MCH 31,9 pg MCHC 35,7 g MCV 89 fL C66 PLT PŁYTKI… RBC KRWINKI CZERWONE 5.20 M HGB HE,OGLOBINA 16,6 G HTC HEMATOKRYT 46,5 % MCH 31,9 pg MCHC 35,7 g MCV 89 fL C66 PLT PŁYTKI… więcej →

  • interpretacja wynikow badan

    24 kwietnia 2014 07:01 →

    … 9 miesiecy Leukocyty 10,6 5,0-19,5 eytrocyty 4,1 3,9-5,1 hemoglobina 11,2 10,1-13,0 hematokryt 32,00 30,00-38,00 MCV 78 70-82 MCH 28 25-29 MCHC 35,0… więcej →

  • przewlekły stan podgorączkowy

    24 kwietnia 9974 13:01 →

    … który wykazał Klebsiella oxytoca miano 6 tys. morfologia krwii – leukocyty 5,3×10^3/ul, erytrocyty 4,50×10^6/ul, hemoglobina 12,1 g/dl, hematokryt 36,8%,bezwgl.liczba neutrocytów 1,1% Po około dwóch tygodniach od wyjścia ze szpitala ( w połowie stycznia… więcej →

Strona:
z
35