Wyniki wyszukiwania dla zapytania „norma potasu

  • Czym grozi niedobór potasu?

    19 czerwca 2013 13:36 →

    …dojść do zatrzymania akcji serca. Jeśli zauważymy objawy niedoboru potasu, to znak że trzeba go uzupełnić. Na szczęście jest on dość …, ale przede wszystkim ziemniaki. To one są głównym źródłem potasu. Pewne ilości tego pierwiastka znajdziecie również w … więcej →

  • Niedobór potasu - czym grozi

    11 września 2013 14:19 →

    … się on nagłymi skurczami (połączonymi z bólem) mięśni. Związek potasu z osobami aktywnymi fizycznie wytłumaczyć można w bardzo … (np. trening na siłowni) zostaje ona zaburzona. Im mniej potasu w organizmie, tym boleśniej to odczujemy. Pierwiastek ten ma … więcej →

  • Co oznacza nadmiar potasu

    12 marca 2013 10:38 →

    …znacznego jej przekroczenia, mogą pojawić się objawy związane z nadmiarem potasu. Diagnozę stawia się przede wszystkim w oparciu o badania… za dużo wymienionych wcześniej produktów. Jeśli nadmiar potasu w organizmie jest spowodowany przez stosowanie leków, … więcej →

  • Rola potasu w organizmie

    11 kwietnia 2013 13:53 →

    …. Kolejnymi czynnikami, które mogą powodować niedobór potasu są niektóre leki. Dotyczy to szczególnie preparatów moczopędnych i … z funkcjonowaniem mięśni gładkich. Może również wystąpić nadmiar potasu. Jest to jednak sytuacja niezmiernie rzadka. Nasz … więcej →

  • Dlaczego potrzebujemy potasu?

    28 października 2011 11:50 →

    … zdrowo powinien się zaprzyjaźnić. Aby utrzymać prawidłowy poziom potasu w organizmie warto też do jadłospisu włączyć między innymi … i ziemniaki. Te ostatnie to chyba najbardziej znane źródło potasu. Z rzeczy bardziej „męskich” w diecie nie można … więcej →

  • Potas i wapń

    25 listopada 2008 08:45 →

    … tego pierwiastka. U kobiet przyjmowanie niedostatecznych ilości potasu zwiększało to ryzyko niemal pięciokrotnie. Zapotrzebowanie organizmu:… na wapń zmienia się zależnie od wieku. W Polsce norma dzienna dla dzieci i młodzieży wynosi 1 g, dla dorosłych … więcej →

  • Interpretacja wyników badań krwi

    9 maja 2008 09:19 →

    … krwinek czerwonych lub zwiększenie objętości krążącej wody powoduje zmniejszenie czynnika hematokrytowego. NORMA: mężczyźni: 40 – 52% (0,40 – 0,52) kobiety: 37 – 47% (0,37 – 0,47) OB (opad Biernackiego) Badanie szybkości opadania krwinek tzw. … więcej →

  • Elektrolity - potas

    11 lipca 2011 09:24 →

    …celu? Badania biochemiczne. Podstawowe elektrolity. Jony potasu. Badanie biochemiczne pozwalają na oznaczenie składu … i glikogenu). Ponieważ prawie cała pula potasu znajduje się w płynie wewnątrzkomórkowym (98%), który ma zdolność przechodzenia … więcej →

  • Potas

    18 kwietnia 2008 13:16 →

    …mięśni, zaparciami i zaburzeniami rytmu serca. Przyczyną niedoboru potasu w organizmie są obfite poty, wymioty, biegunki, zażywanie…, leki, nieprawidłowa technika pobrania krwi. Nadmiar potasu objawia się uczuciem mrowienia skóry, niedowładem, osłabieniem… więcej →

  • Owoce - wartości odżywcze

    1 października 2008 08:38 →

    … witaminowa. Zawierają one witaminy: C, B, E, H i P. Najwięcej witaminy C, potasu i fosforu mają w sobie porzeczki czarne. … jeść osoby cierpiące na nadciśnienie, ze względu na zawartość potasu, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Winogrona … więcej →

  • spadki potasu,osłabienie,biegunki

    23 sierpnia 2014 17:19 →

    … kt trwały miesiąc. 2 razy zaliczyłam ostry dyzur ze wzgl na spadki potasu poniżej normy – raz biegunka nie ustawała mimo loperamidu itd. … hbs,tsh,ft4-norma. mocz poza bakteriami w czasie zapalenia też norma.poza tym bad kału na pasozyty 2 razy(neg),raz na… więcej →

  • Podwyższony poziom potasu

    23 sierpnia 3722 12:37 →

    odebrałam dzisiaj wyniki badania krwi. Mam podwyższony poziom potasu norma jest 5,0 a ja mam 5,4 jaka może być przyczyna i jakie skutki podwyższonego poziomu potasu? więcej →

  • Ścisk po lewej stronie, duszności, bóle głowy, mdłości i szybkie ubywanie magnezu oraz potasu

    23 sierpnia 5615 13:46 →

    …. Z badania krwi wyszło, że mam znaczne braki magnezu i potasu. Przepisano mi więc TactiMag z B6 i wit. E. Wróciłem do domu, był… powtorzyłem badanie krwi, znowu wyszło, że znacznie ubywa mi magnezu i potasu, więc cały czas go zażywam. Zrobiłem też badanie … więcej →

  • Co jesc gdy ma sie zaduzo potasu ?

    23 sierpnia 2014 17:19 →

    Witam mam za dużo potasu w krwi , nie choruje na nerki . byłam u lekarza i z wyników wyszło ze mam 5.80 i przepisał mi tabletki Furosemid Ale czy jakaś norma co można jeść a co nie ? więcej →

  • Brak potasu?

    23 sierpnia 2014 17:19 →

    mam takie pytanie od miesiaca albo i wiecej pije fitolizyne debelizyne uro stonex na zlogi w nerkach od pewnego czasu jestem caly czas zmeczona chce mi sie spac bola mnie miesnie szyji a rano jak sie budze boli mnie w klatce piersiowej oraz tak jak byloby… więcej →

  • niedobór magnezu i potasu.

    23 sierpnia 2014 17:19 →

    … są objawy zmęczenia. Kolega farmaceuta stwierdził, ze może to wina braku potasu również, jednakże potas bez magnezu się nie przyswaja. … a zbyt duża ilość orzechów nie jest wskazana. Ponadto co do potasu to jem bardzo dużo pomidorów, więc na pewno nie … więcej →

  • [Internista] - K, 54 - Brak żelaza i potasu

    23 sierpnia 2014 17:19 →

    …. W piątek trafiłam do szpitala, gdzie stwierdzono brak żelaza i potasu, wyszłam w Wigilię, z przepisanymi lekami- Tardyferon , POLOCARD,… do neurologa,czy to mogą być objawy niedoboru żelaza i potasu, czy też coś innego? [b]Czy przyjmuję jakieś leki:[/b] … więcej →

  • UKM norma

    23 sierpnia 4107 13:06 →

    Jestem 2 miesiące po przeszczepie moczowodu, który był konsekwencją jatrogennego przecięcia podczas innej operacji. Podczas wczorajszego USG stwierdzono powiększenie UKM po tej stronie: kielichy do 5mm, miedniczka w wym. AP 14 mm, moczowód przy ujściu z … więcej →

  • [Internista] - K, 27 - Interpretacja morfologii

    23 sierpnia 2014 17:19 →

    … % (norma 11,6-14,5) H PLT – Płytki krwi – 406 tys/ul (norma 140-440) WBC – Leukocyty – 11,5 tys/ul (norma … tys/ul (norma 0,01-1,95) Limfocyty atypowe – 0,10 tys/ul (norma 0-0,3) [b]Jakie było dotychczas leczenie?[/b] na niedoczynność tarczycy tabletki … więcej →

  • Potrzebuje pomocy

    23 sierpnia 2014 17:19 →

    … czy mógłby mnie ktoś zdiagnozować co to może być??Trójglicerydy 573 norma 190 USG brzucha śledziona powiększona 173mm wątroba lewy … całkowite 6,71 norma 6,00-8,00 P-ciała p/HBs 603,9 IU/I norma Wynik ujemny 100 P-ciała p/HCV UJEMNY Proszę o pomoc … więcej →

Strona:
z
76