Wyniki wyszukiwania dla zapytania „lekka lipemia surowicy

  • Hiperlipoproteinemia

    13 maja 2008 09:13 →

    … cholesterolowych) czy wykonanie badań genetycznych. 50 – 70% obecnego w surowicy cholesterolu związane jest z frakcją beta-lipoprotein… trzustki wynika z ponadprzeciętnego wzrostu stężenia TG w surowicy i samostrawienia narządu), choroby nerek ( zespół… więcej →

  • Co to jest cukrzyca?

    5 maja 2008 10:03 →

    …o działaniu silnie hipoglikemizującym = obniżającym poziom glukozy w surowicy krwi), działa również na gospodarkę lipidową (lipogenetycznie…tym idzie powodują podwyższenie stężenia jonów wodorowych w surowicy czyli spadek pH krwi co jest stanem bezpośrednio… więcej →

  • Cholesterol dobry i zły

    27 maja 2008 09:18 →

    …tkanki tłuszczowej, cholesterol od tkanek do wątroby itd. 50 – 70% obecnego w surowicy cholesterolu związane jest z frakcją beta-lipoprotein (… VLDL przez hepatocyty oraz wzrost stężenia LD w surowicy [ powstaje m.in. z VLDL]. Leczeniem z wyboru jest dieta … więcej →

  • Przemiany aminokwasów

    2 lipca 2008 09:15 →

    …, ale zawsze prowadza do hiperamonemii (podwyższenia stężenia amoniaku w surowicy krwi). Całkowity brak jakiegoś enzymu prowadzi do … biosyntezę pirymidyn (występuje podwyższenie stężenia kwasu orotowego w surowicy krwi oraz w moczu). Stałym objawem jest … więcej →

  • Piękna sylwetka

    8 lipca 2008 10:41 →

    …W praktyce oznacza to, że śniadanie powinno być energetyczne, a za to kolacja lekka i łatwostrawna. Niestety wiele osób jada obfite … posiłków dziennie (małe porcje), - śniadanie energetyczne, kolacja lekka -ogranicz spożycie tłuszczy - nie zapominaj o … więcej →

  • Niepowodzenia ginekologiczne a zespół antyfosfolipidowy

    7 sierpnia 2008 08:49 →

    … antykoagulantu toczniowego w osoczu -obecność przeciwciał antykardiolipinowych w surowicy lub osoczu - obecność przeciwciał przeciw β2-glikoproteinie I w surowicy lub osoczu U nieleczonych kobiet z zespołem antyfosfolipidowym częstość utraty ciąży … więcej →

  • Choroby skórne

    3 grudnia 2008 08:34 →

    …, który chora osoba miała np. w ustach. Początkowe objawy to lekka gorączka i osłabienie. Następnie na skórze pojawiają się małe … dotykać ognisk zapalnych, to one są zaraźliwe! Dziecko może mieć lekką gorączkę i nie mieć apetytu. Okres inkubacji wynosi od … więcej →

  • Hipercholesterolemia

    18 kwietnia 2011 10:27 →

    … Towarzystwa Badań miażdżycy prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nie powinien przekraczać 200mg, … ChNS. Cholesterol, jako substancja nierozpuszczalna w wodzie, w surowicy krwi znajduje się w postaci kompleksów białkowo-tłuszczowych. … więcej →

  • Ciało ketonowe w moczu

    12 marca 2014 14:41 →

    … To właśnie stamtąd wydzielane są one do krwi. Proces ich wytwarzania nazywa się ketogenezą. Stężenie ciał ketonowych w surowicy człowieka, który jest zdrowy, nie powinno przekraczać 0,2 mmol/l. Najczęściej powodem podwyższonego poziomu ciał ketonowych … więcej →

  • Afrodyzjaki w kuchni cz. 2

    12 lutego 2014 12:23 →

    …mają wspomagać nasze libido. Niektóre z nich jak ostrygi są dość „oczywiste”, inne jak na przykład… czosnek, wzbudzają lekką konsternację. Co może jeszcze wspomóc nasze libido? Zaczniemy od czosnku właśnie. Za afrodyzjak uważany był przez starożytnych… więcej →

  • bardzo silna lipemia

    18 kwietnia 2014 04:59 →

    Witam. Mam bardzo wysoki poziom cholesterolu 499, trójglicerydy 2126, glukoza 182, AIAT 139, AspAT 183. Proszę mi poradzić jak obniżyć te wysokie parametry i co może być powodem tych złych wyników. Pozdrawiam. Proszę o przesłanie mi wiadomości na … więcej →

  • Ból uda i lekka opuchlizna nad kolanem

    18 kwietnia 4359 13:04 →

    … mogę zgiąć nogi do max (piętą do pośladka), ponieważ ból w udzie jest duży. Do tego miesień jakby sflaczał nie mogę naprężyć i wystopiła lekka opuchlizna nad kolanempo środku mięśnia. Proszę o pomoc co to może być i co z tym robić. Robię okłady z lodu, i … więcej →

  • Lekka niewydolność jajników

    18 kwietnia 2014 04:59 →

    … do lekarza i powiedział, że mogły być lepsze i zdiagnozował ‚lekką niewydolność jajników’. Nie podjął żadnego leczenia, nie przepisał mi żadnych środków… Moje pytania do Państwa: Czy ‚lekka niewydolność jajników’ może postępować? Rozwinąć się jakoś,… więcej →

  • Lekka niewydolność jajników

    18 kwietnia 2014 04:59 →

    … do lekarza i powiedział, że mogły być lepsze i zdiagnozował ‚lekką niewydolność jajników’. Nie podjął żadnego leczenia, nie przepisał mi żadnych środków… Moje pytania do Państwa: Czy ‚lekka niewydolność jajników’ może postępować? Rozwinąć się jakoś,… więcej →

  • bóle serca na tle nerwowym czy lekka infekcja?

    18 kwietnia 2014 04:59 →

    …. Ogólnie czuję się lekko osłabiony ale nie mam kataru ani kaszlu. Jednak 3 i 4 dni temu obudziłem się w nocy i byłem cały spocony. Dodam iż mam 27 lat, lekką nadwagę i od pół roku brak mi aktywnego trybu życia, 0 sportu, ciągle tylko praca ->dom> praca. więcej →

  • bóle stawów i wysypka na kończynach lekka gorączka

    18 kwietnia 2014 04:59 →

    Witam, jesli ktoś może pomóc to będę wdzięczna. Tydzień temu pojawij się ból kolan i zaraz potem wysypka na kończynach, dermatolog stwierdził silne uczulenie, już po tygodniu nogi mam jak u słonia, a wysypka to prawie wybroczyny, plamy zwłaszcza na … więcej →

  • Wysoki poziom żelaza w surowicy krwi

    18 kwietnia 2014 04:59 →

    Odebrałam dzisiaj wyniki krwi i zaniepokoił mnie wynik żelaza 274 przy normie 50-170. Mam 59 lat nie biorę żadnych leków. Robiłam badania tarczycy – były w normie, leukocyty poniżej normy 3,11. Co może być przyczyną takich wyników więcej →

  • Analiza wyników badań przed operacją

    18 kwietnia 6235 13:12 →

    … mmol/l 3,5 — 5,1 – za wysokie Albumina w surowicy 46,10 g/l 35,00 — 52,00 EGFR 50,5 ml/min/1,73m^2 Kreatynina w surowicy ­ 1,17 mg/dl 0,65 — 1,08 za wysokie Wyliczone wzorem MDRD wg zalecen NKDEP Mocznik w surowicy 26,43 mg/dl 16,82 — 43,24 Sód w … więcej →

  • Problem ze stawami od 3,5 miesiąca

    18 kwietnia 9686 13:55 →

    … M37 / Kreatynina 0,9 109 Kwas moczowy M45/ Wynik w surowicy 5,7 111 I99 / Cholesterol całkowity wynik w surowicy 130…/ Magnez w surowicy 1,97 150 L43 / Glukoza we krwi Wynik w surowicy : 75,9 252 Analiza moczu Bilurbina neg Urobilinogen norm … więcej →

  • Analiza Wyników (mocz + morfologia)

    18 kwietnia 2014 04:59 →

    …U/l Białko całkowite Wynik w surowicy 7,3 g/dl Bilirubina całkowita Wynik w surowicy 0,3 mg/dl Cholesterol całkowity Wynik w surowicy 199 mg/dl Glukoza Glukoza 78 BAS# – bazocyty 0,03… więcej →

Strona:
z
24