Wyniki wyszukiwania dla zapytania „kortyzol norma

  • Interpretacja wyników badań krwi

    9 maja 2008 09:19 →

    … wody powoduje zmniejszenie czynnika hematokrytowego. NORMA: mężczyźni: 40 – 52% (0,40 – 0,52) kobiety: 37 – 47% (0,37 – 0,47) OB (opad …objętość krwinki (MCHC = (Hb[g/100ml]/Ht) *100). NORMA: 31 – 38% Zmniejszenie wartości jest charakterystyczne … więcej →

  • Hormony związane ze stresem

    29 września 2014 10:01 →

    … To adrenalina i noradrenalina. Jest jeszcze kortyzol, określany zresztą mianem hormonu stresu…. Natomiast na oba hormony wpływa kortyzol. Wzmacnia je, a przy okazji … u każdego przebiega to inaczej. Kortyzol powoduje też obumieranie komórek mózgowych… więcej →

  • Kilka słów o rozstępach

    23 lutego 2011 10:33 →

    …. Głównym winowajcą jest hormon stresu – kortyzol, którego wytwarzanie wzrasta w okresie ciąży…, dojrzewania lub nadmiernego tycia organizmu. Kortyzol wpływa na stan włókien kolagenowych i elastycznych… więcej →

  • Kiedy maluch często choruje

    15 maja 2012 08:29 →

    … mogą wywołać choroby. To swoistego rodzaju norma, ale pytanie brzmi kiedy nasze… będzie więcej i jest to swoistego rodzaju norma. Jeśli jednak samych infekcji jest… więcej →

  • Czym są rozsępy?

    19 października 2012 08:36 →

    … do pojawienia się tych wrzecionowatych pasm – kortyzol. Już śpieszę z wyjaśnieniami. Jest to hormon…. Robi to w dość bezpośredni sposób. Otóż, kortyzol upośledza działanie fibroblastów. Dlaczego są one… więcej →

  • Badanie moczu u dzieci

    26 września 2013 13:16 →

    … się poziom cukru. W przypadku leukocytów, normą dla chłopców jest do 3 w polu widzenia… z kolei zbyt dużej liczby erytrocytów (norma to 2), oznaczać to może problemy z nerkami, zakażenie… więcej →

  • Jak wzmocnić odporność dziecka?

    25 kwietnia 2014 09:30 →

    … z nich, nawet kilka razy w roku, to norma. Nie oznacza to jednak, że nie należy… spełzły na niczym. To właśnie wspominana we wstępie norma. Od czego zacząć wzmacnianie odporności? Od zmian… więcej →

  • Ludzkie hormony

    17 kwietnia 2008 14:21 →

    … potrzeby zmienia na testosteron lub estrogeny – kortyzol – ma duży wpływ na metabolizm, określany jest… więcej →

  • MPV

    8 kwietnia 2009 13:46 →

    MPV to średnia objętość płytek krwi, czyli objętość trombocyta. Norma objętości wynosi 9-13 fl. Trombocyt odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi a wahania i odstępstwa od normy mogą świadczyć o chorobie krwi. więcej →

  • RDW

    6 maja 2009 14:37 →

    … wielkości erytrocytów w krwi obwodowej. Najczęściej norma wynosi 11-14,5%, podwyższony wynik RDW… więcej →

  • [Endokrynolog] - K, 27 - Kortyzol - wahania poziomu

    24 listopada 2014 04:52 →

    … pierwszego badania: 30ug/dl (norma: 6,2 – 19,4 ) Wynik drugiego badania: 0,7ug/dl (norma j.w. ) [b]Jakie było dotychczas… lekarz podejrzewał niedoczynność kory nadnerczy. Kortyzol wyszedł jednak podwyższony. Przed drugim… więcej →

  • Podwyższony kortyzol

    24 listopada 1198 13:32 →

    Dziś odebrałam wyniki badań. kortyzol 25,80 μg/dl [norma 3,7-19,4] ACTH 35,00 pg/ml [5,00-46,00] Co one mogą oznaczać? Pozdrawiam. więcej →

  • Encorton a kortyzol

    24 listopada 2014 04:52 →

    W piątek mam wizytę u endokrynologa, bezpośrednio przed samą wizytą miałam zrobić badanie poziomu kortyzolu, jednak tak się jakoś złożyło, że wczoraj wieczorem musiałam wziąć encorton, a dziś lekarz POZ kazał mi go brać jeszcze przez 10 dni. Czy w takiej … więcej →

  • Kortyzol w moczu

    24 listopada 2014 04:52 →

    Witam serdecznie, odebrałam dziś wyniki badań z całodobowej zbiórki. Wynosi on 273 nmol/24h. Wiem tylko,że jest za wysoki. Trochę się tym zmartwiłam, a z moim lekarzem widzę się dopiero za 2 tygodnie. Czy taki poziom może ewentualnie świadczyć o zespole … więcej →

  • UKM norma

    24 listopada 4107 13:06 →

    Jestem 2 miesiące po przeszczepie moczowodu, który był konsekwencją jatrogennego przecięcia podczas innej operacji. Podczas wczorajszego USG stwierdzono powiększenie UKM po tej stronie: kielichy do 5mm, miedniczka w wym. AP 14 mm, moczowód przy ujściu z … więcej →

  • [Ginekolog] - K, 18 - Wyniki badań hormonalnych, lek glucophage xr i syndi 35.

    24 listopada 2014 04:52 →

    ….17 – 43,97 pg/ml(norma:18,9-246,7) LH – godz. 6 – 0,60 mlU/ml (norma: 2,5 – 10,2) PRL – godz. 6 – 24,12 ng/ml (norma: 2,8 – 29,3) TSH – 1,53mlU/ml (norma: 0,27 – 4,2) Kortyzol – godz. 24 – 8,49ug/dl (norma: 4,30 – 22,40) Testosteron… więcej →

  • Potrzebuje pomocy

    24 listopada 2014 04:52 →

    … 0,08 0,09 norma 0,14-0,36 % neurocyty 51,2 39,1 norma 48,7-70,1 % limfocyty 35,8 44,5 norma 17,4-44,3 % monocyty 9,9 11,3 norma 1,0-8,0 % eozynocyty 0,8 1,6 norma 0,3-4,5 % bazocyty 2,3 3,5 normawięcej →

  • Mała ilość płytek- proszę o interpretację wyników badań

    24 listopada 2014 04:52 →

    … 6,3 tys/ul* norma 6,0- 17,5 Erytrocyty 4,42 mln/ul* norma 3,90 – 5,10 Hemoglobina 11,6 g/dl* norma 10,1- 13,0 Hematokryt 37 %* norma 30-38 MCV 84 fl* norma 70 – 82 MCH 26pg* norma 24-31… więcej →

  • [Ginekolog] - K, 18 - Interpretacja wyników badań hormonalnych

    24 listopada 2014 04:52 →

    ….17 – 43,97 pg/ml(norma:18,9-246,7) LH – godz. 6 – 0,60 mlU/ml (norma: 2,5 – 10,2) PRL – godz. 6 – 24,12 ng/ml (norma: 2,8 – 29,3) TSH – 1,53mlU/ml (norma: 0,27 – 4,2) Kortyzol – godz. 24 – 8,49ug/dl (norma: 4,30 – 22,40) Testosteron… więcej →

  • [Ginekolog] - K, 18 - Interpretacja wyników badań hormonalnych

    24 listopada 2014 04:52 →

    ….17 – 43,97 pg/ml(norma:18,9-246,7) LH – godz. 6 – 0,60 mlU/ml (norma: 2,5 – 10,2) PRL – godz. 6 – 24,12 ng/ml (norma: 2,8 – 29,3) TSH – 1,53mlU/ml (norma: 0,27 – 4,2) Kortyzol – godz. 24 – 8,49ug/dl (norma: 4,30 – 22,40) Testosteron… więcej →

Strona:
z
74