Wyniki wyszukiwania dla zapytania „Kreatynina norma mocz

  • Czym jest kreatynina?

    13 kwietnia 2012 11:29 →

    Jeśli nazwa kreatynina kojarzy się Wam się z kreatyną, to … się przy stwierdzeniu „choroby nerek”. Kreatynina jest pochodną kreatyny – i na tym polega… też do magazynowania i uwalniania energii w komórkach. Kreatynina, która jest tutaj istotna, jak… więcej →

  • Kreatynina

    20 marca 2008 13:51 →

    Kreatynina – jest końcowym produktem metabolizmu mięśni, … więcej →

  • Kreatynina w organizmie - zagrożenia

    25 marca 2014 12:40 →

    To związek, który jest pochodną dużo bardziej znanej kreatyny. Dokładniej rzecz biorąc jest on bezwodnikiem. Oznacza to substancję, która w wyniku reakcji z wodą tworzy kwas organiczny, lub nieorganiczny. Nadmiar kreatyniny w naszym organizmie może być … więcej →

  • Zmiany zabarwienia moczu

    19 maja 2008 09:44 →

    …spożyciu alkoholu. 2.Mocz ciemny – mocz zagęszczony, mała podaż płynów. 3.Mocz mętny, białawy…), podejrzenie ropnej infekcji. 4.Mocz czerwonawy – miesiączka, podejrzenie krwawienia… produktach spożywczych i lekach. 5.Mocz barwy piwa, żółtobrązowy – choroby… więcej →

  • Bolesne oddawanie moczu

    4 marca 2008 22:57 →

    … ciała i/lub oddawany przez Ciebie mocz jest brunatno-czerwony? Tak Przyczyną tych…ciała i/lub oddawany przez Ciebie mocz jest brunatno-czerwony? Nie Czy odczuwasz… do lekarza celem diagnostyki. Lekarz pobierze mocz do badania. Infekcję dróg moczowych zwykle… więcej →

  • Interpretacja wyników badań krwi

    9 maja 2008 09:19 →

    … wody powoduje zmniejszenie czynnika hematokrytowego. NORMA: mężczyźni: 40 – 52% (0,40 – 0,52) kobiety: 37 – 47% (0,37 – 0,47) OB (opad …objętość krwinki (MCHC = (Hb[g/100ml]/Ht) *100). NORMA: 31 – 38% Zmniejszenie wartości jest charakterystyczne … więcej →

  • O czym świadczy kolor moczu?

    9 kwietnia 2014 11:24 →

    …problemu z nawodnieniem organizmu. Jeśli mocz przyjmuje barwę pomarańczową, to …to na uwadze. W sytuacji, kiedy mocz przyjmie barwę czerwoną, to najpierw zastanówmy…może również odwodnienie organizmu. Na koniec mocz o zabarwieniu niebieskim i zielonym. Tak… więcej →

  • Badanie moczu u dzieci

    26 września 2013 13:16 →

    …podobnie jak u dorosłych – poddawany jest mocz świeży i pobrany rano na czczo. … specjalne pojemniki w których przynosi się mocz do analizy. U niemowląt wykorzystuje  … z kolei zbyt dużej liczby erytrocytów (norma to 2), oznaczać to może problemy z nerkami… więcej →

  • Jak działa test ciążowy?

    10 maja 2011 08:14 →

    … najlepiej wykonać test wykorzystując do tego mocz poranny. Mocz umieszcza się na papierku nasączonym… preparatem, jeśli jesteś w ciąży, wówczas mocz w kontakcie z tą substancją zmieni kolor lub… więcej →

  • Problemy z nerkami

    18 czerwca 2013 13:17 →

    … na normalne funkcjonowanie. Nerki to przede wszystkim mocz i to właśnie na nim skupimy się w … jest też obserwować jak wygląda mocz. Jeśli na przykład jest on pienisty, to …z nerkami. Czego jest to efektem? Jeśli mocz się pieni, to znak, że znajduje się… więcej →

  • mocz u 8-miesiecznego dziecka

    24 lutego 2018 04:49 →

    …/dl – 3.33mmol/l kreatynina 108.09mg/dl – 9.56mmol/l wskaźnik CA/CREA 0.12 fosfor 222.1mg/dl(norma 40-136…;462) wapń 9,99mg/l(norma 9-11)- 2.5mmol/l fosforan 5,6mg/l(norma 5-10.8) Na poziom wit… więcej →

  • Morfologia i mocz - interpretacja wyników

    24 lutego 2018 04:49 →

    …% 38.80 %N norma 50.00-70.00 LYM% 43.90 %L norma 24.00-45.00 MONO% 13.00 %M norma 2.00-7.00 EOS% 3.39 %E norma 1.00-4.00 BASO% 0.95 %B norma 0.00-1.00 Mocz – analiza… więcej →

  • Pienisty mocz

    24 lutego 8825 13:02 →

    …miesięcy zauważyłem u siebie pieniący się mocz. Przegooglowałem juz wiele stron i …po treningu gdy ide oddać mocz praktycznie nigdy mocz sie nie pieni., a teoretycznie…Czytałem w internecie że pieniący sie mocz nigdy nie wystepuje u zdrowych ludzi… więcej →

  • podwyższona kreatynina

    24 lutego 7150 13:22 →

    … miałem badania do wojska i kreatynina wyszła mi: 116,00 umol/l. …badania dodatkowe i moje wyniki to: Kreatynina w surowicy: ­ 112,32 umol/l (norma: 74,00 — 110,00) (EGFR … NKDEP) Mocznik w surowicy 3,9 mmol/l (norma: 2,8 — 7,2) czekam jeszcze na wynik … więcej →

  • [Nefrolog] - K, 32 - Interpretacja wyniku Kreatynina i eGFR

    24 lutego 2018 04:49 →

    …Jakie to są dolegliwości:[/b] Interpretacja wyniku Kreatynina i eGFR [b]Jakie badania do tej… wykonanych badań?[/b] Odbiegające od normy: Kreatynina 1,04 mg/dl (norma wskazana na wyniku to 0.9) eGFR …jest w normie) Czy ta norma odbiega znacznie? Czy jest … więcej →

  • Bezbarwny mocz - niemowlę 4,5 mies.

    24 lutego 2018 04:49 →

    …. Od dłuższego czasu obserwuję u synka bezbarwny mocz. W grudniu miał badanie moczu i wtedy…. Skąd więc teraz u niego bezbarwny mocz? Pieluszka nigdy nie jest żółta…, a ostatnio zsiusiał mi się na kafelki w łazience i mocz wyglądał jak woda. Synek jest… więcej →

  • [Nefrolog] - K, 35 - cuchnący mocz

    24 lutego 2018 04:49 →

    … Ostatnio męczy mnie bardzo śmierdzący mocz, robiłam badanie ogólne, i nie wyszło… pojawiają? Gdzie dokładnie się lokalizują?[/b] mocz śmierdzący codziennie- bardzo męczące [b]Jakie… do tej pory były wykonywane?[/b] morfologia-ok, mocz ogólny – ok więcej →

  • [Nefrolog] - M, 19 - Rosnąca kreatynina, GFR - obawy

    24 lutego 2018 04:49 →

    … przed „wypadkiem”, ale GFR spadło do 74,26, a kreatynina wzrosła do 1.32. I o ile GFR się nie… do tej pory były wykonywane?[/b] Morfologia, Kreatynina/GFR, Analiza ogólna moczu (prywatnie… więcej →

  • [Nefrolog] - M, 19 - Rosnąca kreatynina, GFR - obawy

    24 lutego 2018 04:49 →

    … przed \”wypadkiem\”, ale GFR spadło do 74,26, a kreatynina wzrosła do 1.32. I o ile GFR się nie… do tej pory były wykonywane?[/b] Morfologia, Kreatynina/GFR, Analiza ogólna moczu (prywatnie… więcej →

  • [Radiolog] - K, 74 - złe wyniki badań, podwyższony cholerterol, kreatynina, glukoza

    24 lutego 2018 04:49 →

    …, ob, morfologia, mocz [b]Jakie były wyniki wykonanych badań?[/b] za wysokie: glukoza 5,8 [3,3-5,5] kreatynina 106… więcej →

Strona:
z
175