Wyniki wyszukiwania dla zapytania „CO TO SA LIMFOCYTY I ZA CO ODPOWIADAJA

  • Limfocyty B

    21 marca 2008 10:38 →

    Limfocyty B – odpowiadają za produkcję przeciwciał oraz są istotnym elementem układu odpornościowego. Czasami zdarza się, że są przyczyną chorób autoimmunizacyjnych i innych stanów patologicznych. więcej →

  • Limfocyty

    21 marca 2008 10:33 →

    Limfocyty – to drobnoustroje chorobotwórcze, które oprały sie … rozpoznawanie i niszczenie antygenów. Wyróżnia się: limfocyty B i limfocyty T. Przyczyną zwiększonej liczby limfocytów jest… więcej →

  • Limfocyty T

    21 marca 2008 10:42 →

    Limfocyty T – biorą udział w mechanizmach obronnych organizmu. Limfocyty T przekazują limfocytom B informację i pobudzają je do wytwarzania przeciwciał. Limfocyty T niszczą obce i własne komórki zakażone wirusem. więcej →

  • Grypa - szczepienia

    25 kwietnia 2008 08:41 →

    … rozpoznawaniu i reagowaniu na antygeny odgrywają limfocyty. Ich reakcja na antygen, w … (zapewniają ją przede wszystkim limfocyty T alfa-beta i limfocyty B – rozwija się wolno… innych komórek [LiTc, LiNK]. Limfocyty w tym czasie współpracują z makrofagami… więcej →

  • Węzły chłonne szyjne

    11 kwietnia 2013 14:10 →

    odpowiadają za swoistego rodzaju filtrowanie drobnoustrojów w naszym organizmie. To właśnie w nich znajdują się limfocytywięcej →

  • Nowotwory część III

    18 maja 2011 09:37 →

    … Inne komórki obronne organizmu limfocyty powstają natomiast w śledzionie i…rozmnażania grudek chłonnych wytwarzane są limfocyty. Tkanka łączna siateczkowo-chłonna umiejscowiona jest…ciałka krwi zwane limfocytami. Limfocyty są jedną z najpotężniejszych broni… więcej →

  • Poznaj mechanizm alergii

    20 sierpnia 2013 08:42 →

    …go dzięki specyficznemu receptorowi. Limfocyty wytwarzane w szpiku kostnym występują… w krwi i narządach limfatycznych. Limfocyty T wchodzą następnie w kontakt z…i przekazują im informację o alergenie. Limfocyty B przekształcają się następnie w tzw…. więcej →

  • Refleksoterapia

    1 sierpnia 2008 08:50 →

    Refleksoterapia to terapia, która polega na stosowaniu nacisku na określone punkty stóp, dłoni i twarzy w celu stymulacji naturalnych procesów samouzdrawiających organizmu. Osoby praktykujące refleksoterapię wierzą, że każdy punkt stóp i dłoni ma swój … więcej →

  • Cykoria na odchudzanie

    3 września 2008 08:36 →

    … cykorii jest jej najcenniejszym skarbem. Odpowiadają za nią substancje, które pomogą osiągnąć… warzywo ma nieco gorzki smak, za który odpowiadają dwie substancje, laktucyna i laktukopikryna. Stymulują… więcej →

  • Gorączka krwotoczna część IV

    9 września 2011 09:31 →

    … ciałka krwi jak np. płytki, które odpowiadają za proces krzepnięcia. W okolicznościach, gdy zwiększona… ścian naczyń układu krwionośnego. Makrofagi te odpowiadają również za wywołanie odczynu zapalnego w wyniku… więcej →

  • [Ortopeda] - K, 14 - Co sądzić o wyniku USG kolana prawego- co to znaczy?

    26 listopada 2014 07:21 →

    [b]Specjalizacja:[/b] Ortopeda [b]Płeć:[/b] kobieta [b]Wiek:[/b] 14 [b]Czy na coś choruję:[/b] nie [b]Czy przyjmuję jakieś leki:[/b] nie [b]Do tej pory przechodziłem/am jakieś poważniejsze choroby, które mogłyby mieć tutaj znaczenie:[/b] nie [b]Jakie to są… więcej →

  • wysokie żelazo i wyższe limfocyty co to oznacza???

    26 listopada 2014 07:21 →

    w wczorajszych wynikach krwi wyższły mi podwyższone limfoxyty i żelazo ,czy to wróży choroba watroby i nowotworów?? to 5 składnikow ktore mam podwyzszone i 1 zanizony: Test Result Normal Values IRON :* 47 umol/L normy to 7 – 26 itd. AST/GOT : * 65 U/L 0 – … więcej →

  • Co to za chroba jak to leczyc?

    26 listopada 1429 13:50 →

    Witam mam ogromny problem. Na czole, sciankach nosa i policzkach mam dziwne narosla. Bola mnie na zmiany pogody. i co z tym robic bo urody mi to nie dodaje, a czuc je czasami. W razie jakichkolwiek pytan ktore by lepiej mogly to zdiagnozowac chetnie … więcej →

  • [Ginekolog] - K, -32 - od trzech tygodni mialam dziwne uplawy krwisto wodniste lekarz stwierdzil nadzerke 1,5 cm i jest bardzo brzydka i czy to moze byc poczatek nowotworu bo jestem wielorodka a ostatnio mam mocne bole podbrzusza i ledzwiowe i sie martwie

    26 listopada 8234 14:07 →

    [b]Specjalizacja:[/b] Ginekolog [b]Płeć:[/b] kobieta [b]Wiek:[/b] -32 [b]Czy na coś choruję:[/b] tak [b]Czy przyjmuję jakieś leki:[/b] tak [b]Do tej pory przechodziłem/am jakieś poważniejsze choroby, które mogłyby mieć tutaj znaczenie:[/b] tak [b]Jakie to … więcej →

  • [Lekarz rodzinny] - K, 17 - mam 3 krostki na podniebieniu jedna jest wieksza i dwie mniejsze, nie wiem z czego one sie pojawiły , nie bola i nie swędza po prostu sa wyczuwalne i to jest nieprzyjemne

    26 listopada 2014 07:21 →

    [b]Specjalizacja:[/b] Lekarz rodzinny [b]Płeć:[/b] kobieta [b]Wiek:[/b] 17 [b]Czy na coś choruję:[/b] nie [b]Czy przyjmuję jakieś leki:[/b] nie [b]Do tej pory przechodziłem/am jakieś poważniejsze choroby, które mogłyby mieć tutaj znaczenie:[/b] nie [b]… więcej →

  • [Kardiolog] - M, 29 - co to za choroba?

    26 listopada 2014 07:21 →

    [b]Specjalizacja:[/b] Kardiolog [b]Płeć:[/b] mężczyzna [b]Wiek:[/b] 29 [b]Czy na coś choruję:[/b] tak [b]Czy na coś choruję – komentarz[/b] Od 9 kwietnie ubiegłego roku, choruje na napadowe tachykardie zatokowe [b]Czy przyjmuję jakieś leki:[/b] tak [b]Czy … więcej →

  • Co mi jest czy jestem na coś poważnie chory???

    26 listopada 8552 14:02 →

    ….5) MCHC 33.9 (32-36) PLT 397 (150-390) Limfocyty 32.0 (25-40) Inne (Eo, Bazo,Mono) 7.9 (3-13…) Neutrofile 60.1 (50-70) Limfocyty 3.0 (1-4) Neutrofile 5.6 (2-7) RDW-CV 13.7 (10-15… więcej →

  • [Otolaryngolog] - K, 52 - konsultacja wyniku tomografi głowy mam wizyte za 2 m-c ale martwie sie tym wynikiem ponieważ nie wiem co to jest

    26 listopada 2014 07:21 →

    [b]Specjalizacja:[/b] Otolaryngolog [b]Płeć:[/b] kobieta [b]Wiek:[/b] 52 [b]Czy na coś choruję:[/b] tak [b]Czy na coś choruję – komentarz[/b] często boli mnie głowa, ma skoki ciśnienia, szumy w uszach bola mnie oczy [b]Czy przyjmuję jakieś leki:[/b] tak … więcej →

  • Co to za guz?

    26 listopada 2014 07:21 →

    Witam. Mam następujące pytanie. Jeśli naprężę mięśnie brzucha i odegnę wyprostowaną lewą rękę w tył wtedy na powłokach mięśniowych brzucha (z lewej strony zaraz pod żebrami) robi mi się tam coś podobnego do guza. Jest to wyczuwalne tylko podczas badania … więcej →

  • Czy to cukrzyca? Jeśli nie to co?

    26 listopada 2014 07:21 →

    Wiem, że to może i głupie podważać opinie lekarzy i pytać o takie rzeczy na forum, jednak mam wrażenie, że dzieje się ze mną coś bardzo dziwnego. W piątek robiłam badania krwi, w tym cukier, który wyszedł za pierwszym razem 270, po ok 10 minutach 255 (… więcej →

Strona:
z
2494