Wyniki wyszukiwania dla zapytania „CO TO SA LIMFOCYTY I ZA CO ODPOWIADAJA

  • Limfocyty B

    21 marca 2008 10:38 →

    Limfocyty B – odpowiadają za produkcję przeciwciał oraz są istotnym elementem układu odpornościowego. Czasami zdarza się, że są przyczyną chorób autoimmunizacyjnych i innych stanów patologicznych. więcej →

  • Limfocyty

    21 marca 2008 10:33 →

    Limfocyty – to drobnoustroje chorobotwórcze, które oprały sie atakowi komórek żernych, należą do komórek układu … ich zadaniem jest rozpoznawanie i niszczenie antygenów. Wyróżnia się: limfocyty B i limfocyty T. Przyczyną zwiększonej liczby limfocytów jest:… więcej →

  • Limfocyty T

    21 marca 2008 10:42 →

    Limfocyty T – biorą udział w mechanizmach obronnych organizmu. Limfocyty T przekazują limfocytom B informację i pobudzają je do wytwarzania przeciwciał. Limfocyty T niszczą obce i własne komórki zakażone wirusem. więcej →

  • Poznaj mechanizm alergii

    20 sierpnia 2013 08:42 →

    … alergen i zapamiętują go dzięki specyficznemu receptorowi. Limfocyty wytwarzane w szpiku kostnym występują w krwi… za wytwarzanie przeciwciał) i przekazują im informację o alergenie. Limfocyty B przekształcają się następnie w tzw. komórki plazmatyczne… więcej →

  • Grypa - szczepienia

    25 kwietnia 2008 08:41 →

    … patogenami. Główna rolę w rozpoznawaniu i reagowaniu na antygeny odgrywają limfocyty. Ich reakcja na antygen, w której biorą również … i LiTh2,], niszczenie innych komórek [LiTc, LiNK]. Limfocyty w tym czasie współpracują z makrofagami i innymi komórkami. … więcej →

  • Węzły chłonne szyjne

    11 kwietnia 2013 14:10 →

    …dochodzi do wystąpienia pierwszych oznak choroby, to węzły chłonne na to reagują. To one odpowiadają za swoistego rodzaju filtrowanie drobnoustrojów w naszym organizmie. To właśnie w nich znajdują się limfocyty, których głównym zadaniem … więcej →

  • Czas na jogurt!

    12 lutego 2014 14:49 →

    … naturalny jest też bogaty w witaminy z grupy B. One również odpowiadają za wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Są to … i B12. Jest on również bogaty w wapń i fosfor. Składniki te odpowiadają za kości i nasze zęby. Dzięki nim możemy je wzmocnić… więcej →

  • Nowotwory część III

    18 maja 2011 09:37 →

    …i niszczenia bakterii. Inne komórki obronne organizmu limfocyty powstają natomiast w śledzionie i gruczołach chłonnych i …- histiocytów. W ośrodkach rozmnażania grudek chłonnych wytwarzane są limfocyty. Tkanka łączna siateczkowo-chłonna umiejscowiona jest w… więcej →

  • Refleksoterapia

    1 sierpnia 2008 08:50 →

    Refleksoterapia to terapia, która polega na stosowaniu nacisku na określone punkty stóp, dłoni i twarzy w celu stymulacji naturalnych procesów samouzdrawiających organizmu. Osoby praktykujące refleksoterapię wierzą, że każdy punkt stóp i dłoni … więcej →

  • Cykoria na odchudzanie

    3 września 2008 08:36 →

    …. Goryczka cykorii jest jej najcenniejszym skarbem. Odpowiadają za nią substancje, które pomogą osiągnąć … odżywczych. To żółtozielone warzywo ma nieco gorzki smak, za który odpowiadają dwie substancje, laktucyna i laktukopikryna. Stymulują one … więcej →

  • [Ortopeda] - K, 14 - Co sądzić o wyniku USG kolana prawego- co to znaczy?

    25 lipca 2014 19:28 →

    [b]Specjalizacja:[/b] Ortopeda [b]Płeć:[/b] kobieta [b]Wiek:[/b] 14 [b]Czy na coś choruję:[/b] nie [b]Czy przyjmuję jakieś leki:[/b] nie [b]Do tej pory przechodziłem/am jakieś poważniejsze choroby, które mogłyby mieć tutaj znaczenie:[/b] nie [b]Jakie to … więcej →

  • wysokie żelazo i wyższe limfocyty co to oznacza???

    25 lipca 2014 19:28 →

    w wczorajszych wynikach krwi wyższły mi podwyższone limfoxyty i żelazo ,czy to wróży choroba watroby i nowotworów?? to 5 składnikow ktore mam podwyzszone i 1 zanizony: Test Result Normal Values IRON :* 47 umol/L normy to … więcej →

  • Co mi jest czy jestem na coś poważnie chory???

    25 lipca 8552 14:02 →

    …) MCH 29.9 (26.5-33.5) MCHC 33.9 (32-36) PLT 397 (150-390) Limfocyty 32.0 (25-40) Inne (Eo, Bazo,Mono) 7.9 (3-13) Neutrofile 60.1 (50-70) Limfocyty 3.0 (1-4) Neutrofile 5.6 (2-7) RDW-CV 13.7 (10-15) PDW 10 (10-18) MPV 9.0 (6.5-11) P-LCR 17… więcej →

  • Czy to cukrzyca? Jeśli nie to co?

    25 lipca 2014 19:28 →

    Wiem, że to może i głupie podważać opinie lekarzy i pytać o takie rzeczy na forum, jednak mam wrażenie, że dzieje się ze mną coś bardzo dziwnego. W piątek robiłam badania krwi, w tym cukier, który wyszedł za pierwszym razem 270, po ok 10 minutach 255 (… więcej →

  • Czy to cukrzyca? jeśli nie to co?

    25 lipca 2014 19:28 →

    Wiem, że to może i głupie podważać opinie lekarzy i pytać o takie rzeczy na forum, jednak mam wrażenie, że dzieje się ze mną coś bardzo dziwnego. W piątek robiłam badania krwi, w tym cukier, który wyszedł za pierwszym razem 270, po ok 10 minutach 255 (… więcej →

  • Czy jest coś co może szybko "postawić na nogi"?

    25 lipca 2014 19:28 →

    Błagam, Arturo, pomóż bo już nie wiem co mam zrobić :( W środę matura, a ja się rozchorowałam. Od 2 dni jakoś dziwnie się czułam, a dziś rano obudziłam się z gorączką 39,8… którą na dodatek dość ciężko było zbić, a jak się udawało to na krótko. Gripexy … więcej →

  • Co oznaczają wysokie limfocyty w badaniu ośmiomiesięcznego dziecka

    25 lipca 2014 19:28 →

    …,2) Rozmaz manualny (mikroskopowy) Neurofile 9% ( norma 15-45 ) Limfocyty 82% ( norma 45-75) Druga Morfologia z rozmazem automatycznym… Neurofile 10% ( norma 15-45 ) Monocyty 12% ( norma 0-8) Limfocyty 77% ( norma 45-75) Pozostała cześć morfologii … więcej →

  • [Ortopeda] - K, 30 - Chondromalacja MFC III/IV * - co to jest to MFC

    25 lipca 2014 19:28 →

    [b]Specjalizacja:[/b] Ortopeda [b]Płeć:[/b] kobieta [b]Wiek:[/b] 30 [b]Czy na coś choruję:[/b] nie [b]Czy przyjmuję jakieś leki:[/b] nie [b]Do tej pory przechodziłem/am jakieś poważniejsze choroby, które mogłyby mieć tutaj znaczenie:[/b] nie [b]Jakie to … więcej →

  • Co to za chroba jak to leczyc?

    25 lipca 1429 13:50 →

    Witam mam ogromny problem. Na czole, sciankach nosa i policzkach mam dziwne narosla. Bola mnie na zmiany pogody. i co z tym robic bo urody mi to nie dodaje, a czuc je czasami. W razie jakichkolwiek pytan ktore by lepiej mogly to zdiagnozowac chetnie … więcej →

  • Co to może być?Czy to gronkowiec???

    25 lipca 2014 19:28 →

    Mój tato leży na oddziale pulmonologi od kilku dni ma spuchnięta noge i na niej coś takiego dziwnego,robią mu sie też dołki w nodze.Dołanczam zdjęcia więcej →

Strona:
z
2150