Wyniki wyszukiwania dla zapytania „ kontrast

  • Na czym polega urografia?

    14 sierpnia 2012 10:33 →

    …, to należy zacząć od oddania moczu. Chodzi o to, aby kontrast który zostanie wpuszczony do naszego układu moczowego nie był …się w żyły i to właśnie przez nie wprowadzany jest kontrast. Następnie wykonywane są zdjęcia rentgenowskie. Najczęściej w odstępie … więcej →

  • Diagnostyka za pomocą rezonansu magnetycznego

    23 marca 2012 08:45 →

    …nie powinno przynosić żadnych skutków ubocznych, chociaż sam kontrast może powodować przejściowe mdłości. W trakcie rezonansu … nie był zamazany i nadawał się do odczytu. Wspomniany kontrast to specjalna substancja wprowadzana najczęściej do żyły szyjnej i … więcej →

  • Czemu służy angiografia

    24 maja 2012 09:21 →

    … w czasie angiografii podaje się do nich tak zwany kontrast. Wypełnia on poszczególne naczynia krwionośne i to właśnie dzięki temu …, wtedy dotyczy ono całego ciała. Następnie wprowadza się wspomniany kontrast oraz wykonywane są zdjęcia rentgenowskie. więcej →

  • Praca przy komputerze

    7 sierpnia 2008 08:44 →

    … być stabilny, bez tętnienia lub innych form niestabilności - znaki na ekranie powinny być wyraźne i czytelne - jaskrawość i kontrast znaku na ekranie powinny być łatwe do regulowania w zależności od warunków oświetlenia stanowiska pracy - monitor … więcej →

  • Rozwój percepcyjny u niemowląt

    2 lutego 2009 12:15 →

    …i niezbyt sprawnie, niemniej regularnie, nawet w ciemnościach. Porusza przy tym oczami dotąd, aż natknie się na wyraźny kontrast w natężeniu światła, który z natury sygnalizuje obrzeże jakiegoś przedmiotu. Odnalazłszy takie miejsce, dziecko wodzi wzrokiem … więcej →

  • Związki chemiczne korzystne dla oka

    12 sierpnia 2011 10:48 →

    … właściwości ochronne wobec komórek. Ich pozytywny wpływ na narząd wzroku, zwłaszcza w zakresie poprawy adaptacji do ciemności, wrażliwości na kontrast i zmęczenie oczu, znany był od wielu lat, jednak dopiero nie dawno udowodniono ich ochronne działanie w … więcej →

  • Jak rozpoznaje się wady nerek

    21 października 2011 09:19 →

    … w okolicach pachwiny. Do tętnicy udowej wprowadzony jest cewnik przez który dostaje się do organizmu wspominany kontrast. Po badaniu, cewnik zostaje wyjęty i założony zostaje opatrunek. Arteriografia pozwala wykryć między innymi nieprawidłowości … więcej →

  • Co daje nam odpowiedź urografa?

    12 czerwca 2013 14:17 →

    … jest też to, czy badany nie wykazuje reakcji alergicznej na jod (to właśnie ten pierwiastek jest podawany jako kontrast). Dzień przed urografią konieczne jest zastosowanie specjalnej diety. Opiera się ona na głodówce. Pozwala to zwiększyć przejrzystość … więcej →

  • Na czym polega tomografia komputerowa?

    29 kwietnia 2014 13:23 →

    … ona w przypadku chorób związanych z sercem, czy zmian patologicznych w płucach. Przed badaniem może być podany tzw. kontrast. Ma on pewne skutki uboczne, które mogą się pojawić. Mowa tutaj między innymi o nudnościach, zaburzeniach smaku, czy pokrzywce. więcej →

  • kontrast TK czy MR?

    25 lipca 2014 05:39 →

    Chciałam zapytac czy ktos orientuje sie który kontrast jest bezpieczniejszy przy robieniu badania glowy przy tomografii albo rezonansie magnetyczntym? Musze zrobić jedno z tych badan ale strasznie boje sie reakcji na kontrast więcej →

  • Czy kontrast TK ma wpływ na wyniki krwi?

    25 lipca 2014 05:39 →

    … z wodą a potem podali mu tez dożylnie). W czwartek był zrobić ogólne badania krwi i okazało się, że ma bardzo niską hemoglobinę. Czy kontrast mógł wpłynąć na te wyniki? Bardzo się martwimy dlatego, że w niedziele tata miał mieć kolejną chemię, a przy tak … więcej →

  • TK kontrast PILNE

    25 lipca 2014 05:39 →

    Bardzo proszę o pilną odpowiedź. Miałam dziś o 8.30 robiony TK płuc z kontrastem. Niestety, nikt nie powiedział mi, że należy później dużo pić. Cały dzień załatwiałam różne rzeczy i dopiero w domu od godz 18-tej piję dużo wody. Zauważyłam, że skoczyło mi… więcej →

  • Ból głowy i nie tylko

    25 lipca 2014 05:39 →

    … uderzenia ale wszędzie. W końcu dostałam skierowanie do neurologa i na kolejny kontrast. Ale bóle głowy to nie jedyne objawy – … tarczycy nic nie wykazały. Wracając do początkowego wątku – kontrast miałam robiony 14 kwietnia, jeszcze nie mam wyników, … więcej →

  • Sino niebieskie dłonie u 17latki

    25 lipca 2014 05:39 →

    …w jak najlepszym porządku. dodam tylko, że gdy pielęgniarki chciały wkuć mi kontrast to po godzinie prób się poddały, bo nie mogły sobie poradzić. rzuciły coś tylko, że kontrast wbija się tylko do połowy jakby i że żyła dalej nie pozwala, ze… więcej →

  • hypodensyjne zmiany wątroby

    25 lipca 2014 05:39 →

    … ). W tym tygodniu wyciągnełam ze szpitala wyniki badań ( wcześniej mi ich nie wydano ). W wyniku badań napisano mi ( miałam podawany kontrast ), że w segmencie 7 wątroby jest hypodensyjna zmiana o śr.7mm. Żaden lekarz nie poinformował mnie o tym, a w … więcej →

  • Problem ze zdrowiem

    25 lipca 2014 05:39 →

    …mam pytanie czym może być to spowodowane oraz co mu dolega, by u neurolog wysłał go na tk ale mąż nie poszedł bo koleżanka od kontrastu ledwo uszła z życie (uczulenie na kontrast) i się przestraszył teraz musi odczekać od jodowania. Proszę o radę więcej →

  • wynik MR

    25 lipca 5384 13:30 →

    … pośredniej części nerwu trójdzielnego prawego-możliwy konflikt nerwowo-naczyniowy Mam pytanie , ponieważ mama nie wyraziła zgody na kontrast , a ma szum w uchu z jednej strony to czy to badanie bez kontrastu wyklucza guza ? i czy można tym badaniem… więcej →

  • badanie kreatyniny przed rezonansem

    25 lipca 2014 05:39 →

    Witam, powoli zbliża się termin mojego badania rezonansem magnetycznym, mam mieć podany kontrast, polecono mi wykonanie badania- poziomu kreatyniny. Na ile dni przed rezonansem powinnam wykonać badanie? Rezonans mam 6 października a od 22 do 29 września … więcej →

  • Interpretacja wyników.

    25 lipca 2014 05:39 →

    … BASO-0.08 [u]ROZMAZ:[/u] NEUT(%) 50.6 LYMPH(%) 33.9 MONO(%) 9.8 Eo(%) 4.2 BASO(%) 1.1 LDH 204.0 IU/L <120-246> CRP 0.7 mg/l TSH3 -7.42 mU/L <0.35-5.50> Chyba na wynik TSH miał wpływ kontrast? Pozdrawiam i dziękuje więcej →

Strona:
z
2