Na temat oczyszczania organizmu bardzo wiele się mówi. Jest to popularny frazes używany przez wszystkich zwolenników zdrowego odżywiania, diety oraz zmiany swojego stylu życia. Rzekoma detoksykacja jest jednak bardzo często mitem i zachodzi pomimo podejmowania różnych, często śmiesznych procedur i zabiegów.
Czy istnieją produkty żywnościowe o charakterze oczyszczającym?
Jeśli chodzi o usuwanie wszelkich toksyn, to nasz organizm sam w sobie świetnie sobie z tym radzi. Usuwanie alkoholu zachodzi przez układ mikrosomalny oraz dehydrogenazę alkoholową. Cyjanki, zawarte na przykład w popularnych pestkach owoców są usuwane w wątrobie przez enzym rodanazę, z kolei metale ciężkie są często poddawane modyfikacjom, które pozwalają na ich rozpuszczenie we krwi i usunięcie wraz z moczem.
Inną kwestią jest tzw. wymiatanie wolnych rodników, które jest rzeczą potwierdzoną. Wolne rodniki to pobudzone atomy i cząsteczki, które mają potencjał do uszkadzania białek, genomu i enzymów. Powodować one mogą między innymi choroby nowotworowe, na skutek uszkodzenia materiału genetycznego komórki i powstania różnego rodzaju mutacji. Obecnie identyfikuje się wiele substancji przeciwutleniających, między innymi kwas askorbinowy, alkaloidy czerwonego wina i masę innych związków o podobnym działaniu.
Czy przeczyszczenie równa się oczyszczenie?
Wywołanie biegunki lub wymiotów w wielu kręgach – szczególnie miłośników Kambo jest uważane za detoksykację organizmu. Cóż, często objawy te są de facto objawem nie oczyszczania, a zatrucia. Organizm w warunkach klasycznych nie potrzebuje absolutnie specjalnej stymulacji do oczyszczania – stale pracuje wątroba i nerki, które pełnią najważniejsze funkcje w tym zakresie. Nie dawajmy się więc manipulować rzekomemu oczyszczaniu – realizujmy je jedynie przez zdrową i nieobciążającą naszej wątroby dietę. Poprawi to znacząco efektywność pracy naszego organizmu i pozwoli usuwać skutecznie toksyny każdego kolejnego dnia. Nie ma się więc czego obawiać i czym się specjalnie przejmować.
Comments