Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 24 Pawel87
13 sie 2013 - 17:10:37
Specjalizacja: Urolog
Płeć: mężczyzna
Wiek: 26
Czy na coś choruję: tak
Czy przyjmuję jakieś leki: tak
Do tej pory przechodziłem/am jakieś poważniejsze choroby, które mogłyby mieć tutaj znaczenie: nie
Jakie to są dolegliwości:
przewlekłe zapalenie gruczołu krokowego
Od jak dawna się pojawiają:
od dwóch lat
Jak często się pojawiają? Gdzie dokładnie się lokalizują?
w pęcherzu, i pomiędzy odbytem a Jadrami odczuwam takie dziwne ciepło, brak wzwodu dziwne uczucie grzania też czuje w podbrzuszu
Jakie mają nasilenie?
nie jest to jakieś straszne nasilenie aczkolwiek przeszkadza to w normalnym życiu
Czy coś je nasila albo coś przynosi ulgę?
dwa dni temu skończyłem brać lek Cipropol zjadłem 4 opakowania po 10 tabletek 2x1 tabletka, na recepcie miałem wypisane 6 opakowań ale Farmaceuta akurat tylu opakowań nie miał na stanie więc podał mi lek Cipronex 500mg czy to dobry zamiennik? dodam tylko że po Antybiotykoterapii mam brać urofuraginę do tego mam przepisaną wierzbownicę drobnokwiatową i nimesil
Jakie badania do tej pory były wykonywane?
wymaz z cewki moczowej - lekarz wenerolog i posiew moczu -Lekarz Urolog
Jakie były wyniki wykonanych badań?
z wymazu z cewki moczowej nie wiem lekarz powiedział że jest bakteria a z posiewu moczu wykryto u mnie Bakterię E-Coli lNiestety wyniki zabrał Urolog u którego byłem jakiś czas temu po chwili zastanowienia się przepisał cipropol500 dodam tylko że przy pierwszym zwykłym badaniu moczu miałem za dużo leukocytów
Jakie było dotychczas leczenie?
Urologiczne i weneryczne konkretnie leczone było i nadal jest przewlekłe bakteryjne zapalenie gruczołu krokowego
Jakie leki i z jakiego powodu były stosowane?
Cipropol500mg ,Cipronex500mg jako zamiennik dlatego że w Aptece farmaceuta miał 4 opakowania a przepisane miałem 6 i dał zamiast cipropolu to cipronex 2 opakowania. czy cipronex jest dobrym lekiem na przewlekłe bakteryjne zapalenie gruczołu krokowego?(E-Coli)
Kiedy to było? Jak długo trwało leczenie i czy była jakaś poprawa po leczeniu?
Leczę to schorzenie od 2 tygodni Poprawa jest ale niewielka odczuwam grzanie w gruczole krokowym i w podbrzuszu prosze powiedzieć czy to normalne przy tego typu lekach tak ma być? czy może dzieje się coś niedobrego ?
Inne uwagi:
Urologiczne
Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
13 sie 2013 - 17:55:23
tak, z powodzeniem możesz stosować Cipronex jako zamiennik Cipropolu, oba preparaty zawierają ten sam antybiotyk a mianowicie ciprofloksacynę, którą bardzo często stosuje się właśnie w zakażeniach dróg moczowych, tak więc spokojnie możesz kontynuować leczenie Cipronexem po skończeniu Cipropolu (lub odwrotnie) Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 24 Pawel87
14 sie 2013 - 12:18:58
Mam jeszcze kilka pytań do Pana Panie Doktorze przez jaki okres powinienem brać Antybiotyk Cipronex 500 żeby wyleczyć bakteryjne zapalenie prostaty?dodam tylko że to schorzenie lecze od dwóch lat. Coś czuję że bym potrzebował więcej tych tabletek, po zakończeniu Antybiotykoterapii mam brać Urofuraginum 2x3 razy dziennie Tabletek Cipronex-u zostało mi na 7 dni. Jest poprawa ogólnego samopoczucia lecz często oddaję mocz, Cipronex działa moczopędnie? Jest to dobry Antybiotyk na Bakterię E-Coli? dodam tylko że mam takie dziwne grzanie w podbrzuszu czy to normalny obiaw reakcji antybiotyku czy dzieje się coś niedobrego?mam też Nimesil może on się okazać przydatnym w mojej chorobie?. Za odpowiedź z góry dziękuje.
Z Poważaniem
Paweł. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
15 sie 2013 - 10:27:15
tak, Cipronex i Cipropol to dobre antybiotyki na zakażenia E. coli, myślę że czas leczenia na jaki został Ci przepisany ten antybiotyk jest wystaraczjący, zwłaszcza że później jeszcze dochodzi Urofuragina, grzanie w podbrzuszu nie jest typowym objawem stosowania antybiotyku, ale też nie jest objawem który jakoś szczególnie by niepokoił, Nimesil jest dość silnym lekiem przeciwbólowym i przeciwzapalny, ale jego działanie jest jedynie objawowe, nie rozwiąże problemu
jeżeli po leczeniu antybiotykami nie będzie poprawy, to być może nie jest to bakteryjne zapalenie prostaty, niekiedy mamy doczynienia z idiopatycznymi/psychogennymi objawami z tej strony i to również warto mieć na uwadze Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 24 Pawel87
18 sie 2013 - 16:01:04
Witam Doktorze mam ostatnie Pytanie do Pana dosyć ważne dla mnie mianowicie po uprzednim leczeniu Biseptolem 960 który brałem prawie 2 miesiące, przy końcowej fazie leczenia tym Lekiem zauważyłem u siebie biały nalot na języku pamiętam że miałem straszny slinotok wtedy ten nalot towarzyszy mi do dnia dzisiejszego, dodam tylko że doktor specjalista chorób wewnętrznych (mój lekarz rodzinny) który zlecił antybiotykoterapie nie przepisał mi żadnych tabletek osłonowych , przy początkowej fazie leczenia u Pani doktor wenerolog miałem wykonywane badania krwi w kierunku hiv wynik negatywny, lekarzowi u którego leczę się w chwili obecnej o tym że miewam biały nalot na języku nie wspomniałem .. od czego ten biały nalot na języku i bardziej widoczne bodajże to są kubki smakowe, (mogę się mylić) po porannym myciu zębów , obiaw po kilku godzinach zanika.. zostaje tylko nalot na końcu języka w strone przełyku, co to za objaw jak go leczyć gdzie się udać?
A może są szczepionki przeciwko E-Coli? proszę o odpowiedź bardzo mi na niej zależy. Pozdrawiam
Z Poważaniem
Paweł



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-08-18 18:50 przez Pawel87. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
20 sie 2013 - 15:08:04
coś słyszałem kiedyś o szczepieniach na zakażenia dróg moczowych u osób które mają problem z nawracającymi infekcjami, ale nie wiem jaka jest ich skuteczność i dostępność
co do białego nalotu to może on być na tle zapalenia grzybiczego, czasami stosuje się w takich przypadkach płykanki z Nystatyną, ale może to też wynikać z refluksu żołądkowo-przełykowego
niekiedy taki nalot na języku nie ma określonej jednej przyczyny, nikt nie ma idealnie czerwonego języka, należałoby to pokazać laryngologowi albo właśnie interniście aby ocenił Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 24 Pawel87
22 sie 2013 - 18:00:10
Witam Doktorze miałem co prawda już nie zawracać Panu głowy ale chciałbym wiedzieć jeszcze jedną rzecz. Otóż skończyłem swoją Antybiotykoterapię , teraz biorę furaginę którą przepisał mi Lekarz Urolog. Czy Furaginum Dociera do gruczołu krokowego? Dziś zauważyłem u siebie że moje nasienie (sperma) jest koloru żółtego czy to jest normalne? czy to może być od tej furaginy czy też od czegoś innego?
Z Poważaniem
Paweł Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
22 sie 2013 - 19:31:12
tak, Furagin przenika do układu moczowo-płciowego, dość często jest stosowany w takich zapaleniach, działa przeciwbakteryjnie tak jak antybiotyki, nie słyszałem nigdy aby wpływał na zabarwienie nasienia, ale zwróć uwagę że sperma nie jest idealnie biała, jeżeli skontrastujesz ją z białym tłem, to zauważysz że naturalnie ma żółtawy kolor Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 24 Pawel87
27 sie 2013 - 14:51:57
Witam Doktorze ! Skończyłem terapie antybiotykiem , teraz już biorę Tylko Furaginę 2x3 tabletki i piję wierzbownicę drobnokwiatową. jest lepiej, ale od kilku dni zauważyłem u siebie takie luźne gorące jądra, czy to może być spowodowane bakteryjnym zapaleniem gruczołu krokowego? czy jakieś nowe choróbsko się wdało? Czy jest to po prostu niedoleczone zapalenie? Być może bakterii już nie ma a zostało samo zapalenie które należy rozgonić lekami przeciwzapalnymi? Proszę o odpowiedź na moje zapytanie. Pozdrawiam
z Poważaniem
Paweł Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
27 sie 2013 - 19:01:26
nie rozumiem co mogłoby znaczyć \"luźne\" jądra, nie spotkałem się z podobnym objawem, jak Ty to odczuwasz?
jądra generalnie powinny być chłodne w badaniu ręką, ich temperatura jest niższa niż reszty ciała, tak więc jeżeli Twoje jądra są faktycznie ciepłe, to może powinieneś tym zainteresować lekarza, nadmierne ocieplenie zazwyczaj zwiastuje jakiś stan zapalny i wtedy należałoby takie jądra dokładnie zbadać, wykonać usg i ustalić przyczynę
tylko problem jest w tym że tak na prawdę ja nie wiem co Ty czujesz, nie wiem co to są dla Ciebie luźne jądra, być może temperatura moszny jest również prawidłowa, tylko odnosisz mylne wrażenie Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 24 Pawel87
28 sie 2013 - 09:54:06
Witam DoktorzeLuźne jądra, zawsze były takie spięte a teraz odczuwam to tak że jak chodze to jądra obijają się o siebie, ocierają się o nogi, wcześniej były spięte i nie miałem z tym problemu , jądra są gorące, Penis czasem też. z rana gdy wstaję penis osiąga wzwód bez żadnego podniecenia, tak zwykle w ciągu dnia ochoty na seks, tego podniecenia brak. Czym to może być spowodowane? może to całkowity spadek libido, może powinienem brać tabletki które podnoszą libido, przy wzwodzie który z trudem osiągam jądra napinają się i wtedy są takie jak dawniej proszę jeżeli Pan Doktor wie i może udzielić mi kilka wskazówek dotyczących mojego zapytania to bardzo proszę każda Pańska wskazówka może mi pomóc w dalszym leczeniu u swojego lekarza Urologa.
Z Poważaniem
Paweł. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
28 sie 2013 - 21:03:50
spadek libido może być wywołany stresem, zmartwieniami i innymi kłopotami natury emocjonalnej, więc może tutaj jest przyczyna
to że jądra są \"luźne\" nie jest niepokojące, nie znam takiego objawu, po prostu są mięśnie które dźwiganą jądra i czasami ich napięcie może być różne
natomiast zastanawia mnie to co mówisz, że jądra są ciepłe, jeżeli są nadmiernie ocieplone to tak jak pisałem to wcześniej, należałoby to wyjaśnić, ale tutaj musi zbadać Cię lekarz, bo tak na prawdę nie wiemy co tam czujesz, każdy może to odbierać inaczej Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 24 Pawel87
09 lis 2013 - 09:22:05
Witam Doktorze mam pytanie odnośnie swojego nieszczęsnego przewlekłego zapalenia gruczołu krokowego. Obecnie jestem w czasie kuracji lekiem Zamur 500 (4 dzień) Nie wyczytałem nigdzie ażeby ten lek był na to schorzenie, dokładnie dokucza mi E- coli wykonałem posiew moczu z którego wyszła ta franca... Posiew moczu był wykonywany dzień lub dwa po kuracji Nolicinem 400mg. Posiew moczu mogę przedstawić jeśli Pan, Pani chce na niego spojrzeć. Chciałem zapytać czy lek Zamur To dobry lek na E coli i czy w czasie kuracji tym lekiem mogę stosować lek Uro -Vaxom mam całe opakowanie z poprzedniej kuracji Nolicinem. Liczę na odpowiedź na moje zapytanie Pozdrawiam. Paweł Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
09 lis 2013 - 12:19:49
UroVaxom możesz stosować łącznie z Zamurem, może jedynie trzymając odstęp ok 2h pomiędzy tym lekiem a antybiotykiem, Zamur powinien działać na E. coli, ale musisz zrozumieć że antybiotyk sam w sobie nie wygrywa \"wojny\", wspomaga jedynie organizm w walce z drobnoustrojem
pamiętaj też że dolegliwości ze strony prostaty są czasem idiopatyczne i nie zawsze wiążą się z zakażeniem bakteryjnym Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 24 Pawel87
09 lis 2013 - 15:13:46
Rozumiem , dostosuje się do Pańskich zaleceń. Tylko proszę mi jeszcze napisać jak dawkować lek Uro-Vaxom żeby jakoś wspomóc swój organizm w walce z tą francą. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
09 lis 2013 - 19:54:44
1 kapsułka jeden raz dziennie, producent zaleca aby to było przed posiłkiem więc należałoby się dostosować, trzeba brać przez dłuższy czas aby w ogóle spodziewać się jakichś efektów Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 24 Pawel87
23 sty 2014 - 12:32:47
Witam Doktorze, to znowu Ja z kolejnym pytaniem. Otóż dalej leczę te swoje uporczywe zapalenie prostaty.. Jestem w trakcie kuracji lekiem Zinnat 500 mg gdzie antybiotyk zawiera 500mg cefuroksymu w postaci Aksetylu. jedną kurację przed brałem Zamur 500 gdzie głównym składnikiem był także Cefuroksym i nie pomogło to... Czy lekarz się po prostu pomylił? Czy Zinnat zawiera jakiś inny cefuroksym? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
23 sty 2014 - 18:51:16
to jest ten sam lek, jedynie producent jest inny, co wcale nie oznacza jeszcze że lekarz zrobił tak nieświadomie, może pomimo wszystko chciał jednak zastosować tą samą kurację, z takich czy innych powodów, powinieneś omówić to właśnie ze swoim lekarzem Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 24 Pawel87
25 sty 2014 - 14:41:46
Pan jest Lekarzem z antybiogramu zostało już nie wiele wrażliwych leków z tego co słyszę mój Lekarz łapie się za głowę i mówi że nie wie co mi przepisać. Może zna Pan jakieś leki z poza Antybiogramu które mógłbym zasugerować swojemu Lekarzowi?. Jeśli wyrazi Pan chęć wyślę Panu Swój antybiogram z posiewu i wymaz z Cewki moczowej być może Pan by coś podpowiedział (zasugerował) Być może zna Pan jakiegoś dobrego Lekarza Urologa który jest mi w stanie pomóc. Oczywiście nie ujmując nic Lekarzowi u którego teraz jestem. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
25 sty 2014 - 16:50:46
możesz pokazać tutaj wynik badania posiewu i antybiogram Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 24 Pawel87
25 sty 2014 - 21:21:22
Witam Przesyłam link do Antybiogramu posiewu moczu Antybiogram jest ostatnim jaki dotychczas wykonałem jest on z 29.10.2013r.
Do opornych Antybiotyków należy dodać Cefuroksym i doksycylinę Dodatkowe badania które wykonałem to Wymaz z cewki moczowej wynik ten sam co w posiewie czyli E-Coli. Na własną rękę wykonałem badania na wirusa HPV, na Chlamydie , i na kilka innych bakterii , wynik ujemny.
o to link do Antybiogramu , innej możliwości jak linkiem nie było chodź wydaję mi się że kiedyś była bezpośrednio taka opcja na tym portalu zdjęcie jest troszkę nie wyraźne ale jak się Pan przyjrzy to myślę że będzie ok.

[www.fotosik.pl]
Należy skopiować go w całości i wkleić w przeglądarkę. Pozdrawiam liczę na Pańską odpowiedź i jakiekolwiek sugestie. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
25 sty 2014 - 23:22:49
a wynik posiewu? masz go gdzieś u siebie? możesz napisać jakie bakterie, czy coś poza E. coli no i jaki był wzrost? jeżeli to jedynie E. coli i wzrost nie jest obfity to moim zdaniem wynik posiewu jest ujemny i nie wskazuje na żadne zakażenie Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 24 Pawel87
25 sty 2014 - 23:44:56
Z posiewu moczu dostałem tylko antybiogram z którego wyszło E-Coli
W identyfikacji drobnoustrojów piszę
Escherichia coli ilość 10^5CFU/ml

Natomiast z wymazu z Cewki moczowej Wykryło E-coli = Bardzo liczne
Enterocococus Facealis= Liczne
Szczep E-coli ESBL(+) Patogen alarmowy dodatni Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
26 sty 2014 - 10:51:01
jest kilka antybiotyków w tym antybiogramie na które bakterie z Twojego posiewu są wrażliwe, na przykład cefotaksym (Tarcefoksym, Biotaksym), ale ja to się w ogóle zastanawiam czy faktycznie jest potrzeba leczenia tego antybiotykami
jakie właściwie masz na chwilę obecną objawy ze strony dróg moczowych?
bo wcześniej pisałeś np. o żółtym nasieniu, o wzwodzie rano, o uczuciu że jądra się obcierają o siebie - to są normalne rzeczy i je żeli na to zwracasz uwagę to świadczy to bardziej o Twoim przewrażliwieniu niż o chorobie Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 24 Pawel87
26 sty 2014 - 18:49:30
Witam Doktorze mam objawy takie jak lekkie bóle w podbrzuszu z rana kiedy oddaje pierwszy mocz jest on ciemnożółty dopiero za 3, 4 razem się klaruje. Najbardziej martwi mnie brak wzwodu który doskwiera mi od początku zapalenia gruczołu krokowego, miewam bóle w plecach które też praktycznie ustały od kiedy lekarz przepisał mi czopki Diclofenac (przeciwzapalne) i tak się z tym borykam, bakteria jest na sto procent , dlatego że gdyby jej nie było, nie było by oporności na żaden antybiotyk (przynajmniej tak mi się wydaje). I dodam jeszcze do objawów to że czasem zaswędzi mnie cewka moczowa. Raczej nie ma mowy o przewrażliwieniu chodź ma Pan prawo tak myśleć. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
26 sty 2014 - 19:43:24
bakterie w badaniu moczu mogą być, to nie znaczy jeszcze że jest infekcja czy zapalenie, w moczu mogą się pojawiać pewne typy bakterii w pewnej ilości, poza tym mocz przepływa przez okolicę ujścia cewki moczowej gdzie również znajduje się dużo bakterii, mocz pobrany podczas mikcji nigdy nie jest jałowy i nie oczekuj że taki będzie bo to nie byłoby naturalne
to tak samo jak ze skórą, gdybyś zrobił posiew ze zdrowej skóry również byłaby cała masa bakterii pomimo że sama skóra jest zdrowa Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 24 Pawel87
09 mar 2014 - 09:52:22
Witam doktorze, jestem w czasie kuracji lekiem levoxa 500 (lewofloksacyna) dziś mija 11 dzień kuracji na początku stosowania lek działał super mocz się klarował, wszystko było cacy. po pięciu dniach zauważyłem u siebie palenie w prostacie , ale mocz z rana dalej był klarowny wiec pomyślałem że antybiotyk po prostu wybija bakterie. od 3 dni gdy oddaje pierwszy mocz jest on bardzo ciemnożółty dodam tylko że do tego mam żurawinę selen i olej z dyni i czopki diclac na noc. Lek ten zostął mi przepisany na 30 dni.
Jest możliwe że w czasie kuracji tym antybiotykiem nastąpiła oporność przy ciągłym stężeniu? czy po prostu levoxa działa w ten sposób wyrzucając bakterie razem z moczem? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
09 mar 2014 - 10:39:39
ciemnożółty mocz nie jest jeszcze niczym złym, myślę że pieczeniem nie należy się przejmować na razie, nie są to ani objawy oporności ani działania antybiotyku, po prostu trzeba brać lek dalej jak zalecił lekarz, jeżeli okazałoby się że nie będzie poprawy po jego stosowaniu to najprawdopodobniej nie ma bakteryjnej przyczyny Twoich objawów Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.