Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 tumbewa
19 cze 2013 - 13:25:10
Specjalizacja: Hematolog
Płeć: mężczyzna
Wiek: 2
Czy na coś choruję: nie
Czy przyjmuję jakieś leki: nie
Do tej pory przechodziłem/am jakieś poważniejsze choroby, które mogłyby mieć tutaj znaczenie: nie
Jakie to są dolegliwości:
Witam,
W styczniu zrobiliśmy badania krwi mojemu synowi niestety był niedobór żelaza i podwyższone limfocyty, 17,06.2013 znowu zrobiłam badania i niestety wyniki były podobne.Szyn dostał żelazo i kwas foliowy i ma je jeść przez 3 tyg a za miesiąc mamy powtórzyć badania. Martwi mnie to bo ostatnio również dostał żelazo a jednak wyniki są takie same. Dziecko co dziennie zjada mięso i nie mam z nim problemu dotyczącego jedzenia. Proszę o poradę co to może być i jak możemy się tego pozbyć.
Pozdrawiam.
Jakie były wyniki wykonanych badań?
Rozmaz krwi met. Mikroskopową
Gran. Segmentowane 29 % 45 -70
Gran. Kwasochłonne 2 % 1 – 5
Limfocyty 62 % 25 – 50
Monocyty 7 % 1 – 6

Morfologia krwi:
Leukocyty 6,80 tys/ul 6,00- 17,50
Erytrocyty 4,35 mln/ul 3,90 – 5,10
Hemoglobina 12,2 g/dl 10,1 – 13,00
Hematokryt 35,5 % 30 – 38
MCV 81,6 fl 70 – 82
MCH 28,00 pg 24,5 – 29,0
MCHC 34,4 g/dl 32,2 – 36,6
Płytki krwi 311 tys/ul 200 – 550
RDW –SD 49,7 fl 35,1 – 43,9
RDW – CV 16,6 % 11,6 – 14,8
PDW 9,3 fl 9,0 – 17,0
MPV 8,9 fl 5 – 20
P – LCR 15,0 % 13,0 – 43,0
Neutrofile 1,38 tys/ul 1,5 – 7,00
Limfocyty 4,47 tys/ul 1,5 – 8,00
Monocyty 0,61 tys/ul 0,20 – 1,3
Eozynofile 0,33 tys/ul 0,10 – 1,20
Bazofile 0,01 tys/ul 0,00 – 0,20
Nutrofile 20,3 % 25 – 60
Limfocyty 65,7 % 40- 60
Monocyty 9,0 % 4,0 – 13,0
Eozynofile 4,9 % 1,0 – 5,0
Bazofile 0,1 % 0,0 – 2,0

Jakie było dotychczas leczenie?
W styczniu syn dostał żelazo i teraz również żelazo w syropie i kwas foliowy ma je jeść przez 3 tyg później mamy odczekać 10 dni i ponownie zrobić badania krwi.
Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
19 cze 2013 - 15:15:07
badania krwi nie wskazują same w sobie na przyczynę anemii, która de facto nie jest jakaś duża i raczej nie trzeba się tym aż tak bardzo przejmować, na razie niech syn przyjmuje leki tak jak zalecił lekarz, potem wykonacie kontrolne badania krwi, jeżeli nadal będzie problem to trzeba będzie zrobić dodatkowe badania (OB, CRP, retikulocyty, ferrytyna, transferyna, TIBC, być może jeszcze inne)
czy syn miał ostatnio jakieś krwawienia?
czy odżywia się prawidłowo?
czy stolce jest prawidłowy? nie jest smolisty? Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.