Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 0 sabina80
02 kwi 2011 - 13:38:02
Niedawno odebralam wyniki badan hormonow plciowych robione w 5 dniu cyklu:
TSH 1,960 mlU/l (0,270-4,200)
Prolaktyna 60,8 ng/ml (4,79-23,3)
Estradiol 18,5 pg/ml (12,5-166)
Progesteron 1,34 ng/ml (0,2-1,5)
FSH 5,46 mlU/ml (3,5-12,5)
LH 7,3 mlU/ml (2,4-12,6)
Testosteron 0,46 ng/ml (0,06-0,82)

Progesteron w 21 dniu cyklu 36,2 nmol/L


Prosze o interpretacje wynikow. Lekarz przepisal mi Bromergon- dlaczego? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3941
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
02 kwi 2011 - 15:57:17
w jakim jesteś wieku?
chorujesz na coś? stosujesz jeszcze jakieś leki?
z jakiego powodu były te badania?
masz jakieś problemy z regularnym miesiączkowaniem?
w mlekotokiem z piersi?
masz podwyższony poziom prolaktyny, nazywa się to hiperprolaktynemia, wpisując to hasło w wyszukiwarkę internetową możesz się bardzo wiele na ten temat dowiedzieć, Bromergon to lek którego zadaniem jest unormowanie produkcji i wydzielania prolaktyny Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 0 sabina80
02 kwi 2011 - 20:36:36
Mam 3o lat i z mężem staramy się od 2,5 lat o dziecko. Lekarz skierował mnie na badanie hormonów. Nie choruje a oprócz Bromergonu biorę tylko witaminy. Cykle miesiączkowe mam regularne 28 dniowe i mlekotoku z piersi nie zauważyłam.
Czy przyczyna wysokiej prolaktyny mogło być fakt ze na badanie hormonów poszłam nie na czczo? poza tym jak zwykle przed tym badaniem zdenerwowałam się, gdyż mdleje przy pobraniu krwi.Jak długo trzeba brać Bromergon?Mozna odstawić go z dnia na dzień?O czym świadczy wysoki poziom prolaktyny? Czy to jest przyczyna niemożności posiadania dziecka? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 0 wera1
02 kwi 2011 - 20:55:28
mam mam mlekotok mam 52 lata ale zażywam sulpiryd, mlekotok mam juz kilka lat, czy to może być groźne dla zdrowia, pozd..... Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3941
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
03 kwi 2011 - 22:52:00
Sabina:
to czy byłaś na czczo czy też nie ma mniejsze znaczenie, stres natomiast może podnosić poziom prolaktyny, myślę jednak że to nie to, podejrzewam że lekarz rozpoznał u Ciebie tak zwaną hiperprolaktynemię czynnościową, Bromergon powinien to unormować, leczenie będzie pewnie trwało jakiś czas (kilka tygodni, kilka miesięcy) możliwe że przyczynia się to do waszych problemów z zajściem w ciążę, przy unormowanej prolaktynie powinno być łatwiej
Wera:
Sulpiryd jak wiele leków psychotropowych może wpływać na poziom prolaktyny poprzez działanie na układ dopaminergiczny, zresztą jest to opisane w informacji dołączonej do leku Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 0 sabina80
04 kwi 2011 - 21:08:08
Czy przy podwyższonej prolaktynie trzykrotnie branie jednej tabletki Bromergon na noc (tak zlecił lekarz), zbije szybko wartość podwyższoną prolaktyny?Po jakim czasie brania leku powinnam zrobić badanie ponowne prolaktyny. Moze być przyczyna cykli bezowulacyjnych? Lekarz skierował mnie na USG aby sprawdził czy dochodzi do owulacji. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 0 wera1
05 kwi 2011 - 15:39:16
czy długotrwały mlekotok (4 lata) jset szkodliwy dla zdrowia, pozdr... Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.