Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 0 nubiracivic
17 sty 2011 - 16:24:28
Witaj Arturro

Mam 29 lat. Ostatnio nie chorowałem. Od dwoch lat mam powieszkone wezly chlonne na szyi po lewej stronie. Byłem rok temu na usg tych wezlow(prywatnie) oto opis:

Gruczol tarczycowy bez odchylen. W obrebie szyji po stronie lewej, w polowie długosci za tylnym brzegiem miesnia mostkowoobojczykowosutkowego nieco powiekszone wezły chlonne o charaklterze odczynowym, wiekszy o wymiarach 22.5x10,5 powiekszony wezel chlonny widoczny w sasiedztwie niezmienionej slinianki podzuchwowej.

Rok temu zauwazylem ze pod lewa pacha mam kuleczke wielkosci groszku. Czasami troszke pobolewa przy dotyku.

Pisze bo dzis od rana po tym jak sie naczytalem o ziarnicy zaczela mnie swedzic skora na calym ciele. Rano zrobiłem badania krwi z rozmazem:

WBC 5,6 REF. 4,8-10,8
RBC 5,83 Ref. 4,7-6,1
HGB 15,7 Ref. 14-18
HCT 50 Rrf. 42-52
MCV 86 Ref. 80-94
MCH 26,9 Ref. 26-33
MCHC 31,4 Ref. 31-36
PLT267 Ref. 150-400

Rozmaz krwi:
Pałki 2% Ref. 3-6%
Podzielone 56% Ref. 50-70%
Limfocyty 37% Ref. 20-40
Monocyty 4% Ref. 4-8
Eozynofile 1% Ref. 1-3%
Bazofile... Ref. 0-1%


OB-4

Dodam ze od3 lat mam problemy z zebami tzn czesto mi sie krusza(zapewne prochnica) mam 3 zeby wyleczone kanalowojednak kazdy znich co jakis czas mnie pobolewa, Nad jednym z zebow wyleczonych kanalowo wyszła mi rok temu kulka z ropa chyba, dentysta wyjal mi plombe otworzyl kanaly i po tygodniu kulka zeszla- wszystko ze mnie wyszlo. Zauwazylem ze w tym samym zebie znow mam taka twarda kulke nad zebem. Moze to jest przyczyna tak gdlugo utrzymujacych sie wezlow chlonnych? moze sa one juz zwapniałe?Dodam ze z zatok spływa mi czesto przezroczystko biala wydzielina. Jak np w nocy zjem czekolade to rano jak ja odchrakuje to jest koloru zjedzonego posilku w tym przypadku czekolady. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 natalllka
18 sty 2011 - 01:14:55
Węzły odczynowe są to węzły, które powiększyły się podczas infekcji i kiedy infekcja przeszła to one poprostu pozostały powiększone i nie są one groźne. Morfologia też jest ok, to z tego co wiemwinking smiley Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 0 nubiracivic
18 sty 2011 - 12:43:00
Chciałem jeszcze dodac do tematu, ze co jaki czas(srednio co miesiac) w miejscu gdzie jest powiekszony wezel chlonny na szyi wychodzi mi takie zaczerwienienie na skorze i przy dotyku czasami troszke poszczypuje, czasami na tym zaczerwienieniu wychodza takjie biale punkciki jakby z ropai po paru dniach wszystko znika. Dodaje zdjecie zby bylo wiadomo o co mi chodzi. Dodam ze nie jest to efekt golenia, bo jak czasem sie nie gole przez tydzien to tez potrafi czasem wyjsc. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3719
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
18 sty 2011 - 16:31:17
to wszystko co opisujesz nie budzi żadnego niepokoju jakąś poważną chorobą, na pewno nie żadną ziarnicą, węzły wyglądają na odczynowe, masz je długo i nic poważnego się nie dzieje, morfologia krwi jest w porządku, bardzo prawdopodobne że te węzły są właśnie od chorych zębów albo od jakiejś innej infekcji, jednak trudno mi tutaj cokolwiek stwierdzić na pewno Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 0 nubiracivic
18 sty 2011 - 19:15:54
dzieki za zainteresowanie tematem Arturro:-) mnie głownie przeraża rozmiar tego wezla w badaniu usg 22,5x10,5!! ponoc wezly takiej wielkosci moga juz budzic niepokoj:-(poza tym martwi mnie ten śwąd skóry od 2 dni. Od jakiegos czasu mam kopoty z watroba, od dwóch lal mam podwyzszony alat(okolo 80) miałem robione badania usg oraz testy na WZW typu "b" i "c" i wszytko ok. Mam nadwage, niezdrowo jem i czesto pije alkohol(głownie piwo) słyszałem ze swąd tez jest objawem problemów z wątrobą? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3719
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
20 sty 2011 - 01:08:16
faktycznie ten węzeł jest duży ale masz go od dawna i w USG nie wygląda źle więc co, mają Ci go wycinać żeby ocenić pod mikroskopem? bo to jedyna metoda żeby w 100% zbadać węzeł, zapytaj lekarza ale ja uważam że nie ma ku temu wskazań
świąd skóry od 2 dni to jeszcze nie jest powód do niepokoju, a przy chorobach wątroby świąd pojawia się zwłaszcza wtedy gdy podnosi się poziom bilirubiny i tą ewentualnie należałoby zbadać Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 0 nubiracivic
20 sty 2011 - 11:38:53
rozumiem, czyli co bys mi poradził? odpuscic sobie sprawe tych wezłow? Czy moze jeszcze raz wykonac usg?(ostatnie robiłem rok temu-prywatnie) Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 0 nubiracivic
20 sty 2011 - 15:29:36
Dodam ze czasami ten wezel mnie lekko pobolewa(nie jest to zwiazane z dotykaniem go). Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3719
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
20 sty 2011 - 16:14:47
to że węzeł pobolewa to akurat nie świadczy źle, wręcz przeciwnie, bolesność węzłów raczej świadczy o ich odczynowm charakterze
ja myślę że jeśli nic złego się więcej nie dzieje to możesz sobie odpuścić zbytnie przejmowanie się tymi węzłami Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 0 nubiracivic
20 sty 2011 - 21:05:41
a powiedz mi czy wezły nadobojczykowe mozna wyczuc?bo co jakis czas sobie badam , zadnego powiekszenia nie wyczuwam ale jakies tam drobniutkie jak nitka wezelki czasami wyczuwam, czy to normalne czy niepowinienem nic wyczuwac? przepraszam za panike ale temat wezłow pewnie stresuje kazdego:-) Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3719
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
20 sty 2011 - 21:15:01
nie bawmy się w takie domysły:
czy to co wyczuwasz to węzeł...? czy ten węzeł jest powiększony...?
bez sensu, nie umiem Ci udzielić takich konkretnych informacji przez internet, jeśli masz wątpliwości to po prostu idź do lekarza rodzinnego i będziesz spokojniejszy (może...) winking smiley Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 0 nubiracivic
27 sty 2011 - 19:44:44
Witaj Arturro!!!

Odnawiam temat. Jak mi radziłes poszedłem z tymi wezłami do rodzinnego zeby mi je obejrzał. Obmacał wszystkie, zaczał od nadobojczykowych i sprawdzał tez pod obojczykami i powiedzial ze sa czyste. Pod pacha tez czysto. Na szyi wyczul powiekszenia ale powiedział ze nie uwaza zeby to bylo cos groznego. W pachwinach tez wyczul jakies malutkie kuleczki po lewej stronie ale wpoeidzial ze tym sie kompletnie nie martwic gdyz w tych okolich moga sie powiekszac od wilorakich spraw. Dodam ze wezly karkowe tez czyste. Wyprsiłem lekarza o skierowanie na rtg klatki(choc on nie chetnie chcial mi je dac gdyz uwazal ze to bez sensu) i dostalem skierowanie ale na prywatnie(zebym sie uspokoil-jak to powiedzial lekarz) Rano zrobiłem zdjecie , po południu przyszedłem po odbior wyniku. W opsiei jest tylko pieczatka: narzady klatki piersiowej RTG bez zmian. Nie chce szukac problemu na siłe tym bardziej ze kompletnie sie na tym nie zna i smieszne zebym wchodzil w kompetencje radiologa ale to zdjecie mi sie nie podoba, zamieszczam je, jakbys mogl zerknac swoim okiem: interesuje mnie ta biala poswiata po prawej stronie, po lewej stronie czegos takiego nie ma, poza tym czy w srodpiersiu nie sa widoczne powiekszone wezly chlonne?Dodam ze swiąd mam do teraz, czasami pol dnia nie mam czasami moge sie zadrapac. Nie mam potow nocnych , nie goraczkuje, nie trace na wadze, mam duza nadwage(przy wzroscie 183 cm waze 115 kg) Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3719
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
28 sty 2011 - 20:39:21
zdjęcie wygląda dobrze, nie wiem dokładnie o jakie zmiany na zdjęciu Ci chodziło ale to duże białe co jest po lewej stronie zdjęcie czyli po twojej prawej ręce to jest serce, a te mniejsze po obu stronach tylko trochę innej wielkości to wnęki płuc, zdjęcie jest OK Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 0 nubiracivic
29 sty 2011 - 14:37:32
no wyjaśniłes mi wszystkie watpliwosci Arturo, dzieki za wyjasnienie, wlasnie nie wiesdziałem co to za baiala poswiata z jednej strony i te a jakby rowidlenia z ida od mostka w glab pluc. Hm takze badania krwi ok(morfologia z rozmazem i ob) , usg szyi robione 8 miesiecy temu ok(tzn wezly powiekszone odczynowo , najwiekszy 22,5mmx12mm) a takze rtg klatki ok. Na wadze nie trace, nie mam goraczek, i potow nocnych. martwi mnie ze czasami w nocy tr wezly chlonne jakby mi cieprly(nie jest to jakis bol) bo obu stronach szyi. Dodam ze od lat z zatok splywa mi biala wydzielina po tylnej czesci gardla i jak w nocy wstane cos zjesc to przy zgryzaniu pobolewaja mnie zeby wyleczone kanalowo(3 sztuki:-) )i wydobywa sie nich nieprzyjemny zapach. I wciaz zastanawiam sie skad ten swiad skory... ktory ttrwa juz 2 tygodnie... Czy w zwiazku z tym swiadem powinienem wykonac jeszcze jakies badania? nie wiem np poziom bilirubiny?(od 2 lat mam podwyzszony alat(okolo 90-100) fakt ze prowadze niezbyt zdrowy tryb zycia alkohol i objadanie sie. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 0 nubiracivic
31 sty 2011 - 22:09:45
Dodam ze w ostatnim czasie w nocy czasami sie budze i pobolewa mnie cala lewa strona szyi az po bark(czuje ze to wezly) Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3719
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
01 lut 2011 - 00:16:15
jak węzły bolą to akurat dobrze, bo to świadczy o ich zapalnym charakterze, a co do świądu to tak można oznaczyć poziom bilirubiny, bo jest to jednak z możliwości, ale wydaje mi się że prawdopodobnie jest to jakiś przejściowy świąd, ale bilirubinę jak najbardziej można w tym przypadku oznaczyć Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 0 marcinrn
17 lut 2011 - 15:03:21
witam ,mam pytanie ,a chodzi o to ,ze od kilku lat w okolicach pachy czuje takie prożki ,a zaczełem je czuć jak gwałtownie przytyłem po rzuceniu palenia wazylem 90kg ,a teraz waze 131kg . czy powinienem isc z tym do lekarza? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 0 marcinrn
17 lut 2011 - 15:10:37
dodam jeszcze ,ze te prazki mam i na brzuchu na bicepsach i mam 25 lat Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3719
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
17 lut 2011 - 18:19:54
Marcin:
nie do końca rozumiem o jakie prążki Ci chodzi, czujesz je pod palcami podczas dotyku tych miejsc czy może po prostu w tym miejscu bez palpacji je odczuwasz?
są tam jakieś zgrubienia? czy jest to bolesne?
czy nie chodzi czasem o mięśnie, bo one mają taką powierzchnię którą można odczuwać jako prążkowaną? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3719
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
17 lut 2011 - 23:03:21
to znaczy tak, bada się oczywiście okolicę nadobojczykową i nie powinno się tam wyczuwać węzłów, nie wiem jednak co tak właściwie tam czujesz, powiedzmy sobie szczerze, masz skłonności do przesadzania i nadmiernego obawiania się o swoje zdrowie, więc może faktycznie wyczuwasz coś co nie ma żadnego znaczeniu, nie umiem Ci powiedzieć bo nie jestem w stanie sprawdzić co tam czujesz Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 0 marcinrn
19 lut 2011 - 02:52:28
no fakt to nie pytanie na forum ,zapytam sie lekarza Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.