Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 7 lat temu
Posty: 0 marek24
29 sie 2010 - 14:21:06
Mam 24 lata i od dłuższego czasu problem z ciągłym chronicznym zmęczeniem, sennością, apatią, zupełnym brakiem koncentracji oraz chęci do czegokolwiek. Ponad pół roku temu doszedł do tego również duży spadek libido i garściami wręcz wypadające włosy.

Zacząłem szukać możliwej przyczyny. Udałem się do endokrynologa - niestety na NFZ i Pan doktor nie przejął się specjalnie moją osobą. Zbadał tylko tarczycę, z którą wszystko jest w porządku.
Zbagatelizował natomiast wyniki badań krwi, które okazały się mocno niepokojące:

Testosteron wolny: 11,2 pg/ml, norma: [9-42]
TSH: 1,67 uU/ml, norma: [0,27-420]
Prolaktyna: 169 uIU/ml, norma: [85-390]

Badanie powtórzyłem po 3 miesiącach (już tylko dla wolnego testosteronu) i wynik był jeszcze gorszy od pierwszego:

Testosteron wolny: 9,6 pg/ml, norma: [9-42]

Problem jak widać leży w niskim wolnym testosteronie, czyli tym niezwiązanym z SHBG, z którego zasobów organizm faktycznie korzysta. W wieku 24 lat moje wyniki są na średnim poziomie 70 latka.
Zacząłem się interesować tematem i wiem, że część lekarzy przy wolnym testosteronie poniżej 15 pg/ml rozważa już testosteronową terapię zastępczą. Jednak mi nie do końca o to chodzi - chciałbym przede wszystkim skupić się na znalezieniu przyczyny.

Ponieważ endokrynolog nie pomógł poszedłem prywatnie do urologa/seksuologa.
Zrobił USG jąder i prostaty - wszystko ok. Zlecił dodatkowe badania krwi podejrzewając niewydolność przysadki. Te jednak wróciły całkiem dobre - czego widać było pan doktor się nie spodziewał.   

Testosteron całkowity: 5,49 ng/ml, norma: [2,18-9,06]
LH: 4,44 mIU/ml, norma: [1,7-8,6]
FSH: 2,31 mIU/ml, norma: [1,5-12,4]
Prolaktyna: 8,77 ng/ml, norma: [4,04-15,2]

Tak więc poza FSH i oczywiście wolnym testosteronem wszystko wydaje się być w porządku.
Urolog zapisał mi Biosteron na podbicie testosteronu oraz Clostilbegyt na podwyższenie LH i FSH. Sęk w tym, że zupełnie nie zadał sobie trudu aby ustalić przyczyny takiej różnicy w poziomie testosteronu wolnego i całkowitego. Leki się skończą, moje problemy powrócą, a ja nadal nie będę znać przyczyny.

Chciałbym wiedzieć czy może ktoś się orientuje gdzie leży problem. Dlaczego testosteron wolny jest prawie krytycznie niski (i spada), podczas gdy całkowity pozostaje w normie. Zależy mi na tym, żeby tę różnicę wyrównać, żeby dolegliwości ustąpiły i żebym nie musiał do końca życia faszerować się lekami. Od jakiegoś czasu szukam dobrego lekarza, który byłby w stanie poprowadzić moje leczenie, ale na razie z mizernym skutkiem. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 7 lat temu
Posty: 0 danielasx
12 wrz 2010 - 15:28:29
No to obydwoje macie problem - i Ty i doktorek. Nie da się pewnie nigdy znaleźć przyczyny - tak jak u mnie się nie udało. Byłem chyba u wszystkich endokrynologów we Wrocławiu i leżałem w klinice. Jeśli jesteś zdrowy ogólnie i dobrze się odżywiasz to nie ma powodu aby Ci spadał sam testosteron wolny. Twój lekarz dobrze pomyślał, bo ja woziłem się przeszło 2 lata. Porobisz tylko badania niepotrzebnie a efektu jak nie było tak nie będzie. I nastaw się na branie leków. Ja stosuję Pregnyl, ale cholernie podrożał ostatnio a testosteronu nie mogę bo starć się mamy z żoną o dziecko. Mnie wolny wzrósł jak całkowity podszedł do 9nmol. Ale włosów nie traciłem. Jedz leki i sprawdź wyniki po lekach. Pozdrawiam. Daniel. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 7 lat temu
Posty: 0 marek24
20 wrz 2010 - 11:56:49
Możesz mi napisać jakie Ty masz wyniki? Chciałbym jeśli to możliwe porównać obie sytuacje. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 7 lat temu
Posty: 0 marek24
16 gru 2010 - 00:08:53
Witam po dłuższej przerwie
Wykonałem ponownie badania po kuracji
Oto wyniki:
FSH 2,8 mlU/ml 1,5-12,4
LH 6 mlU/ml 1,7-8,6
Testosteron całkowity 30,3 nmol/l 9,9-27,8
Kortyzol (10 rano) 588 nmol/l 171-536
SHBG 58,5 nmol/l 14-48,4
FTI - wskaźnik wolnego testosteronu 51,8% 33,8-106
Glukoza 101 mg/dl 60-99
Widać, że LH oraz testosteron całkowity zgodnie z założeniami wzrosły. Ale mimo iż testosteron całkowity jest ponad normę, testosteron wolny nadal jest w dolnej granicy. Zakładam, że w prawidłowej konwersji przeszkadza mu SHBG oraz nadmierny kortyzol. Nie wiem czy są metody na obniżenie globulin, póki co staram się zbić kortyzol biorąc witaminę C (1g), Stress Control, omega 3, magnez.
Nie zauważyłem większej poprawy w samopoczuciu po wzroście testosteronu. Poza tym nadal mam problemy z wypadaniem włosów, które tracę w takim tempie, że już za rok w wieku 26 lat mogę stać się łysy (nikt w rodzinie nie miał problemów z łysieniem). Podejrzewam, że całkowity testosteron jest niewłaściwie przekształcany i zamiast wolnego testosteronu mam za dużo DHT, który działa destrukcyjnie na moje włosy. Zacząłem w związku z tym brać również Prostatan, który w swoim składzie ma ekstrakt z palmy sabałowej i obniża poziom DHT.
W między czasie byłem również u endokrynologa, który nie przejął się specjalnie moim niskim wolnym testosteronem, twierdząc, iż metody jego pomiaru są niewiarygodne z endokrynologicznego punktu widzenia.
Będę wdzięczny za jakąś radę w sprawie wolnego testosteronu i łysienia. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 0 ddd82
11 sty 2011 - 14:52:45
Kolego marek !!!
Podobno na obniżenie SHBG stosuje się Winstrol (doustnie - nie w zastrzykach)
"...Już małe dawki winstrolu 0,2mg na kg/mc mogą obniżać SHBG o 50%. Dla 90kg sportowca wystarczy dawka 18mg dziennie, żeby połowa związanego testosteronu przy SHBG pozostała uwolniona!..."
Cały tekst:
[kulturystyka.pl] Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 0 mak87
07 mar 2012 - 17:21:12
witam
mam podwyzszony testosteron ,testosteron wolny oraz androstendion..te wartosci znacznie sa podwyzszone..czy wie ktos jak obnizyc te hormo ny lub zna jakiegos dobrego endokrynologa ktorego moglby polecic w tej dziedzinie?? Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.