Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 mojanka
11 lut 2010 - 11:03:18
witam!
własnie odebrałam swoje wyniki/badanie krwi na czczo i mam kilka rzeczy zaznaczonych jako "poza norma", co to moze oznaczac?
chodzi mi o:
1. MCV - moj wynik 80,7 fl (norma Medicover od 83 - 103)
2. MCH - moj wynik 26,8 pg (norma Medicover 28 - 34)
3. MPV - moj wynik 13,7 fl (norma Medicover 9 - 12,6)
tendencja z MCV i MCH utrzymuje sie na podobnym poziomie od 3 lat, ale czy to oznacza zwykla anemie czy powinnam sie skonsultowac ze specjalista?
reszta parametrow w normie (krwinki biale - 6,51G/l; czerwone - 4,92 T/l; hemoglobina 13,2 g/dl; plytki krwi - 187 g/l).
pozdrawiam,
MoJanKa Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 searafina
11 lut 2010 - 17:46:14
Twoje wyniki niewiele odbiegają od normy... i skoro jest to stałe, nie ma powodu do zaniepokojenia. Jest OKsmiling smiley wydaje mi się, że wizyta u specjalisty jest zbędna. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 mojanka
11 lut 2010 - 21:18:13
dziekuje za odpowiedz!
pozdrawiam Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3949
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
12 lut 2010 - 14:47:49
gdybyś miała obniżoną liczbę czerwonych krwinek, hemoglobiny albo hematokrytu wtedy można mówić o anemii czyli niedokrwistości
w takich przypadkach MCV, MCH pozwala różnicować przyczyny niedokrwistości, na przykład czy jest ona spowodowana niedoborem żelaza, wit. B12, kwasu foliowego czy też innymi stanami
ale u Ciebie wszystko jest ok a to niewielkie obniżenie MCV i MCH może być u Ciebie zupełnie fizjologiczne Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 ewa18
25 mar 2010 - 18:07:55
Witam. Chciałabym się dowiedzieć jakie są moje wyniki morfologii na anemie:
Erytrocyty-4,11mln/ul (wart.referencyjne dla kobiet 4,2-5,4)
Hemoglobina-10,7g/dl (12-16)
Hematokryt-34% (37-47%)
MCV-82,7fl (82-97)
MCH-26pg (27-34)
MCHC-31,5g/dl (31-37) Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 doktoorka
26 mar 2010 - 01:20:16
ma pani minimalna anemie najpewniej z niedoboru zelaza. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 ewa18
26 mar 2010 - 10:04:16
Dziękuje i pozdrawiam... Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 mmajkka
12 maj 2010 - 22:44:44
Witam!
Prosiłabym o drobną konsultację, bo na wizytę ze swoim lekarzem muszę poczekać 3 tygodnie.

hemoglobina - 11 g/dl
hematorkyt - 35,7%
MCV - 71,1 fl
MCH - 21,9 pg
MCHC - 30,8 g/dl
LYM - 47,9%
MXD - 17%
NEU% - 35,1%

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam! Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3949
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
13 maj 2010 - 12:59:13
obniżona hamoglobina, hematokryt, MCV, MCH sugerują niedokrwistość z niedoboru żelaza, warto byłoby oznaczyć jeszcze ferrytynę we krwi żeby się upewnić i zastosować doustne preparaty żelaza

zrobiłbym jeszcze rozmaz krwi bo limfocyty masz podwyższone a neutrofile obniżone, no i trochę MXD% za dużo
miałaś ostatnio jakąś infekcję? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 mmajkka
13 maj 2010 - 13:08:18
Żadnej infekcji, nawet najmniejszej sobie nie przypominam. Zdecydowałam się też na te badania, bo ostatnio potrzebuję dużo snu, szybko się męczę i wszyscy powtarzają, że jestem blada ... Rozumiem, że w takim razie konsultacja z lekarzem jest jednak wskazana? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 0 mjanoszka
13 lip 2011 - 14:52:04
Proszę o konsultację wyników, mam 23 lata:
WBC 4.85 (4.00-10.00)
RBC 4.40 (3.50-5.00)
HGB 13.60 (12.00-15.00)
HCT 40.20 (33.00-43.00)
MCV 91.40 (81.00-100.00)
MCH 30.90 (27.00-34.00)
MCHC 33.80 (32.00-36.00)
PLT 216.00 (130.00-440.00)
RDW-SD 45.10 fL
RDW-CV 13.50 %
PDW 15.20 fL
MPV 12.30 (7.50-12.00) podwyższone
NEUT# 1.95
LYMPH# 2.28
MONO# 0.50
EO# 0.08
BASO# 0.04
NEUT% 40.30 (50.00-70.00) obniżone
LYMPH% 47.00 (24.00-45.00) podwyższone
MONO% 10.30 (2.00-11.00)
EO% 1.60 (1.00-4.00)
BASO% 0.80 (0.00-1.00)
Dziekuje z góry za odpowiedz. Pozdrawiam! Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3949
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
21 lip 2011 - 01:32:39
Mmajkka:
radziłbym pokazać wyniki morfologii krwi lekarzowi rodzinnemu, najprawdopodobniej jest to anemia z niedoboru żelaza, lekarz ostatecznie oceni wyniki, podejrzewam że przepisze Ci jakiś preparat żelaza i to powinno rozwiązać problem anemii w ciągu 2-3 miesięcy Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3949
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
21 lip 2011 - 01:36:04
Mjanoszka:
wyniki morfologii krwi w zasadzie są w porządku, może jedynie limfocyty odrobinę za wysokie a obniżone neutrofile, ale nie ma to większego znaczenia
czy miałaś ostatnio jaką infekcję?
chorujesz na coś?
masz jakieś dolegliwości?
z jakiego powodu było wykonywane badanie? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 0 mjanoszka
21 lip 2011 - 16:19:32
bardzo dziękuję za odpowiedz winking smiley
nie choruje na nic, dolegliwości też żadnych nie mam, badanie było robione ponieważ nie pamiętam kiedy ostatnio miałam robioną morfologie... czasem mnie pobolewa gardło, może to z tego powodu?
Pozdrawiam. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3949
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
22 lip 2011 - 19:33:41
Mjanoszka:
jeżeli badanie było wykonywane profilaktycznie i nie masz żadnych innych dolegliwości to myślę że nie trzeba się przejmować tymi wynikami, można w zasadzie powiedzieć że są dobre Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.