Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 7 lat temu
Posty: 0 sascha
26 lis 2009 - 00:17:24
Będzie trochę długo, ale chcę opisać wszystkie objawy.
3 miesiące temu dostałem nieuzasadnionego niczym stanu podgorączkowego. Przez 3-4 dni czułem się fatalnie tzn. czułem senność, ból głowy, nawet gałki oczne mnie bolały, byłem zmęczony od rana. Temperatura w tych dniach sięgała 37,5-38 stopni. Potem temperatura spadła i przez prawie dwa miesiące miałem różnie od 36,9 do 37,4. Robiłem badania krwi(morfologia,bichemia niektóre),OB,CRP, moczu ogólny,posiew moczu, USG jamy brzusznej,RTG klatki piersiowej. Większość badań wyszło bez odchyleń wszystko w normie - OB 2, CRP 0,3. Kiedy już czułem się dobrze zrobiłem ALAT,AsPAT,Bilirubinę i GGTP. Najpierw był podwyższone nieznacznie ALAT i AspAT (odpowiednio 78 i 64-norma do 40), później powtórzyłem i oprócz ALAT, AsPAT (odpowiednio 68 i 46- norma do 40) podwyższony był GGTP (52-norma do 26), bilirubina na granicy (1,2 norma 1,2). Ponadto w morfologi miałem nieznaczne odchylenia w rozmazie krwi ręcznym. Lekarz stwierdził, że to mononukleoza lub cytomegalia. Test na mononukleozę nie potwierdził, cytomegalii już nie robiłem bo po miesiącu kolejne badania były w normie ALAT,AsPAT i GGTP wróciły do normy. W rozmazie krwi nadal były niewielkie odchylenia. Natomiast wzrosła mi bilirubina (1,4-norma 1,2). Lekarz jednak stwierdził, że to niewielkie odchylenie, skontrolować za miesiąc lub dwa. Temperatura wróciła do normy 36,6. O chorobie zapomniałem.
Dwa tyg temu (10 listopada) wieczorem poczułem ból brzucha jak to czasem bywa przy niestrawnościach. Tego dnia byłem w orientalnej restauracji, więc nie przejąłem się tym szczególnie. Następnego dnia było jednak gorzej. Ból brzucha cały dzień, nudności a wieczorem 37,8. Przyjechał lekarz stwierdził, że to pewnie jakiś wirus żołądkowy. Następnego dnia było rzeczywiście lepiej, temp. wróciła do normy, ale praktycznie po każdym posiłku bolał mnie brzuch. Może nie tyle bolał co czułem dyskomfort, czułem tak jak bym się przejadł i czuł "ciężki żołądek." Postanowiłem zrobić USG brzucha. Lekarz na opisie napisał: echogeniczność trzustki w zakresie trzonu nieco obniżona (możliwość zejścia ZT). Napisał też, że trzustka widoczna w zakresie głowy i części trzonu. Reszty nie widać. Oprócz tego wszystko w normie. Przyjechałem do domu poczytałem, przeraziłem się, że to zapalenie trzustki lub coś gorszego i pojechałem do szpitala (z resztą tak mi zalecił mój lekarz przez telefon, bo mogę popełnić błąd w diecie). W szpitalu zrobili mi morfologię krwi (wszystkie parametry z wyjątkiem EO (0,3% norma od 0,8%) w normie, zrobili też ALAT,ASPAT,Amylazę we krwi i moczu. Pierwsze trzy w normie, ostatni lekko podniesiony (220- norma od 30-200). Oglądało i macało mi brzuch trzech lekarzy, po naciskaniu w żadnym miejscu mnie nie bolało mocniej. W każdym razie odesłali do domu bo nic się nie dzieje groźnego. Jakiś nieżyt żołądka prawdopodobnie. To było tydzień temu. Od poniedziałku tego w sumie nie czuję już bólu brzucha, niby czuję się dobrze, ale martwię się czy aby nie jest to coś poważnego, może coś przeoczono a to się rozwija.
Ponadto mam jeszcze takie oto objawy, o których pewnie bym nawet nie wspomniał, ale ostatnio naczytałem się dużo więc piszę:
- wieczorami czuję wypieki na twarzy i uszach, choć twarz nie jest w ogóle czerwona, (od sierpnia),
- od jakiegoś roku miewam okresy kiedy oddaję mocz zbyt często (ok 7-10 razy na dobę) (również się badałem, nie znaleziono przyczyny, lekarze zrzucili na stres),ostatnio się uspokoiło to od jakiegoś miesiąca,
- wieczorami czuję czasami niewielki świąd skóry na górnej części pleców, nie pisałbym o tym, gdbym nie naczytał się, że przy raku trzuski, wątroby występują takie objawy. Jestem alergikiem i mam suchą skórę na plecach, może to właśnie to powoduje takie uczucie.
Mam teraz pytania:
1. Czy objawy przedstawione przeze mnie coś sugerują?
2. Czy tę chorobę z sierpnia należy wiązać z tymi bólami brzucha, czy to raczej zbieg okoliczności i coś innego?
3. Czy można wykluczyć nowotwór trzustki lub żołądka, czy objawy te i wyniki badań mogą wskazywać na niego?
4. Jakie jeszcze badania mogę wykonać, aby wyajśnić w końcu co mi jest?
5. Czy to może być nerwica, hipochondria lub coś na tle psychicznym?

Dzięki za odpowiedzi, jeżeli ktoś to przeczyta w ogóle. Lekarz sypnął kilkanaście chorób, kótre pasują,a ja nie mam siły już chodzić codziennie na badania i płacić z wszystko. Gdyby specjalista coś mi zasugerował byłoby mi łatwiej.
Dodam jeszcze, że testy na HCV i HBV wyszły ujemne(przypomniało mi się terazsmiling smiley) Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
27 lis 2009 - 00:25:23
specjalistą nie jestem, ale jak chcesz mogę napisać co o tym myślę:

w jakim jesteś wieku?

nie widzę bezpośredniego związku między wcześniejszą chorobą a tym co się działo ostatnio, chociaż nie da się tego wykluczyć

w którym dokładnie miejscu pojawiają się te bóle brzucha? czy jest to okolica tuż pod żebrami, po prawej czy po lewej stronie?
a może niżej? czy bóle promieniują do pleców? pod którąś łopatkę?

czy wtedy kiedy pojawił się ból spożywałeś alkohol?
nadużywasz w ogóle alkoholu?
miałeś wymioty?
skoczyła Ci wtedy gorączka? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 7 lat temu
Posty: 0 sascha
27 lis 2009 - 12:00:24
Mój wiek to 28 lat.
Ból czułem w nadbrzuszu w środkowej części. Nie był promieniujący do pleców, ani opasający. Nie zauważyłem też, żeby szczególnie bolało mnie po lewej stronie. Po jedzeniu czułem się jakby pełny, jakbym się przejadł. Tyle, że zwykle po obfitym posiłku trwa to ok 10-30 min, a wtedy miałem tak cały dzień.
Nie piłem alkoholu, prawie wcale nie piję. Ostatni raz miesiąc temu, bodajże 3-4 kieliszki.
Gorączkę miałem tylko jeden dzień tj. 11 listopada, dzień po tym jak zaczeło mnie boleć. Miałem wtedy 37,8 wieczorem. Następnego dnia temp. wróciła do normy. Ból jednak trwał jeszcze prawie 1,5 tyg.
Dodam jeszcze, że nie chorowałem nigdy na nic poważnego, nie miałem przewlekłych chorób. Jedynie alergia na trawy i raz w miesiącu przyjmuję szczepionkę odczulającą, ale nie sądzę,żeby miała jakiś wpływ.

Dzięki za odpisanie i podzielenie się swoją diagnozą/teorią.
Pozdrawiam Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
29 lis 2009 - 01:03:04
myślę że po prostu jeśli będą zdarzały się jeszcze podobne bóle musisz zgłaszać się na pogotowie, tak aby wykonano Ci wszystkie podstawowe badania, bo trudno powiedzieć co może być przyczyną, myślę że pod uwagę trzeba wziąć zapalenie trzustki, w takich przypadkach wzrastają aminitransferazy, zwłaszcza AspAT Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 7 lat temu
Posty: 0 sascha
29 lis 2009 - 21:36:57
Zrobiłem w czwartek badania, w piątek odebrałem, ucieszony, że wszystko mniej więcej w normie wróciłem do domu i ... rozbolał mnie brzuch. Całą sobotę właściwie.
Arturo napiszę Ci moje wyniki badań, może coś Ci to podsunie:
OB 2,
WBC 5,15,
NEUT 1,81 uL (2-7), 35,1% (50-70)
LYMPH 2,52 (1-4) i 48,9% (25-40)
MONO 0,76(0,1-1) i 14,8% (2-10)
EO 0,05 (0,1-0,4) i 1,0% (2-4)
BASO 0,01 (0-0,1) i 0,2% (0-1)

RBC 5,23 (4-5,9)
HGB 15,9 (12-18)
HCT 44,3 (26-53)
MCV 84,7 (83-103)
MCH 30,4 (28-34)
MCHC 35,9 (32-38)
RDW-SD 39,5 (37-54)
RDW-CV 12,8 (11-16)
PLT 210 (150-400)
PDW 13,8 (9-17)
MPV 10,7 (9-13)
P-LCR 32,3 (13-43)
PCT 0,23 (0,17-0,35)

AST 20 (10-42)
ALT 15 (10-60)
GGT 20 (10-60)
Fosfataza zas. 63 (35-129)
Bilirubina całkowita 1,2 (0-1) H
Białko całkowite 7,9 (6-8)
Cholesterol 152 (150-200)
Amylaza 43 (20-80)
Lipaza 21 (13-60)
Trójglicerydy 51 (60-160) L
Amylaza w moczu 291 (40-320)

Badanie ogólne moczu: Glukoza, Bilirubina, Ciała ketonowe,Krew, Białko, Azotyny, Leukocyty - ujemny, Urobilinogen - w normie, ciężar-1,025, pH-6,0, barwa bursztynowa.

Zrobiłem też test (taki z apteki) na helicobacter pylori, wyszło ujemne.

Co zatem oznaczają te odchylenia w rozmazie krwi? I dlaczego procentowo wygląda to inaczej niż w uL? Tzn w uL Limfocyty są OK, a procentowo jest ich za dużo? Które są ważniejsze? Jest ich za dużo czy są w normie?

No i co oznacza podwyższony lekko poziom bilirubiny i obniżony trójglicerydów?

Czy te badania coś sugerują? O czymś świadczą?
Dzięki, pozdrawiam. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
30 lis 2009 - 21:52:18
procentowo wyrażone NEUT, LYMPH, MONO itp to odsetkowo wyrażone ilości względem WBC w których skład wchodzą
przykładowo jeśli WBC wynosi 10 tyś a NEUT 7 tyś to procentowo NEUT% będzie 70% i to będzie norma, jeśli NEUT będzie 7 tyś a WBC 50 tyś to procentowo NEUT% będzie tylko 14%, jeśli natomiast WBC będzie 8 tyś to NEUT% wyniesie ponad 90%, tak więc trzeba brać pod uwagę wszystkie wskaźniki bo w różnych stanach chorobowych różnie się one zmieniają

u Ciebie zaburzenia w rozmazie mogą wynikać z jakiegoś stany zapalnego/infekcji - niestety trudno jest powiedzieć jakiego, jednak nie wygląda to na coś poważnego, często ludzie mają takie odchylenia zupełnie bez przyczyny

bilirubinę masz trochę podwyższoną, można za jakiś czas zbadać ją jeszcze raz albo już teraz oznaczyć już teraz bilirubinę sprzężoną i niesprzężoną bo wtedy łatwiej jest ustalić przyczynę Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 7 lat temu
Posty: 0 sascha
02 gru 2009 - 09:59:03
Zrobiłem dziś badanie USG ponownie - lekarz 2 tyg temu kazał skontrolować. Lekarz robiący USG stwierdził, że trzustka ma lekko ciemniejszy obraz niż wątroba, ale nie jest to patologią i nie widzi w tym nic nieprawidłowego. W opisie napisał trzustka bez zmian, wielkość i echogeniczność prawidłowe. Porównał też z poprzednim badaniem, stwierdził, że zdecydowanie lepiej to wygląda. Jego zdaniem było to prawdopodobnie podrażnienie trzustki.
Byłbym skłonny uwierzyć, ale dlaczego w takim razie bolał mnie jeszcze brzuch w sobotę, potem 2 dni spokoju, a wczoraj też jakoś dziwnie ciężko mi było na żołądku po posiłku. Dietę w sumie stosuję nadal, tj. bez tłuszczy i alkoholu.
Czy to ciągle może odzywać się to nieszczęsne podrażnienie? Tak długo? Jak długo mam być na diecie?
A może jednak powinienem pójść do gastrologa, który przyjrzy się temu, czy aby na pewno to była trzustka, a nie jakieś problemy z żołądkiem? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 7 lat temu
Posty: 0 sascha
02 gru 2009 - 11:49:24
No tak, zapomniałem jeszcze napisać o bilirubinie. Nie wiem co to znaczy sprzężona i niesprzężona, ale to co mam to:
bilirubina całkowita 1,2 (0-1)
bilirubina bezp. 0,25 (0-0,2)
Obie podwyższone? Coś to oznaczać może? Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.