Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 0 kasik29
11 lis 2009 - 14:18:10
Witam,
proszę o pomoc w interpretacji moich wyników, które zrobiłam niedawno. A mianowicie TSH 4,68 mlU/l (norma 0,27-4,20), ft4 16,8 pmol/l (norma 12-20), glukoza 112 mg/dl (norma 74-106), cholesterol całkowity 220 mg/dl (norma 125-200).
Zrobiłam również USG tarczycy i z badania wynika, iż jest ona kształtna, normoechogenna i bez zmian ogniskowych;objętość gruczołu 14 ml, tj.poniżej normy dla danej długości ciała;unaczynienie przeciętne z prawidłową perfuzją w badaniu duplex Doppler.
Czy z tego wynika, iż z tarczycą wszystko jest OK, czy też nie?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 0 hitorishinobi
13 lis 2009 - 01:33:28
jeśli chodzi o tarczyce to najlepiej zrobić TSH 3 generacji i T4 i T3 ,..w przedstawionym wyżej wynik ponad normę wskazuje na niedoczynność jednak jest to mała rozbieżność która łatwo może ulec zmianie po środkach farmakologicznych, co do cholesterolu to ważne są też wskaźniki hdl,ldl czyli dobrego i złego cholesterolu,i proporcje między nimi ,,, co do glukozy ,normy zwiększają się z wiekiem i są zależne od tego czy było robione przed czy po posiłku ,zazwyczaj oba wskaźniki są ważne Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
27 gru 2011 - 11:58:49
podejrzewam że to było właśnie TSH 3 generacji, teraz w zasadzie wykonuje się tylko takie, jest trochę podwyższone, może to nic nie oznaczać, zwłaszcza że FT3 i FT4 są w normie, niemniej jednak ja osobiście powtórzyłbym je za jakiś czas
glukoza na czczo jest podwyższona, myślę że należy powtórzyć badanie a być może zrobić dodatkowo jeszcze doustny test obciążenia glukozą aby ostatecznie wyjaśnić sprawę
cholesterol również warto obniżyć dietą i aktywnością fizyczną
w jakim jesteś wieku?
chorujesz na coś?
stosujesz jakieś leki?
masz jakieś dolegliwości? Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.