Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 rozbita40
27 paź 2009 - 19:03:52
Witam

Jestem kobietą mam 22 lata Od kilku miesięcy męcze się sama ze sobą.Z reguły czuje sie fatalnie choc i są czasem (na szczęście) dni że czuje sie lepiej. Nęka mnie złe samopoczucie czuje sie słaba na nic nie mam siły. Zaraz po przebudzeniu czuje sie nie wyspana cięzko wstać mi z łozka często nie mam nawet siły i ochoty wstać.W ciagu dnia czesto mam napady zmęczenia,podczas wykonywania prac domowych takich jak np. odkurzanie czesto musze zrobic sobie przerwe i odpocząć bo nie wytrzymuje.Ostatnio często pobolewa mnie glowa jest to taki tępy ból.Czasem jak za szybko wstane z krzesła to kręci mi sie w głowie. Bywało tez tak że mialam mroczki przed oczami ale ten objaw poki co ustał.Zrobiłam sie strasznie spięta i nerwowa, dotego stopnia ze nie potrafie nad soba zapanowac i czesto krzycze na swoich najblizszych nie chce tak robic bo potem mam straszne wyzuty sumienia męczy mnie to sad smiley . Czasem bywam tez bardzo przewrazliwiona i płaczliwa(kiedys taka nie byłam wydawało mi sie zawsze ze mam twardy charakter!). Zaczełam chudnac pomimo ze nie stosuje zadnej diety, choc zauwazylam tez ze czasem nie mam apetytu,mam suchą skóre blada twarz.Czasem mam tez takie napady ze musze zjesc cos slodkiego boo jaknie to robie sie spieta. Te wszystkie objawy zaczeły sie stopniowo pojawiac od kwietnia 2009 roku kiedy to po ugryzieniu przez kleszcza po kilku dniach poczulam sie zle poszłam do lekarza który przepisał mi unidox solutabs + jeszcze jakis lek brałam to wszystko przez 7 dni pozniej czulam sie juz dobrze i wszystko bylo ok.(borelioza wykluczona testem Elisa i Western bloot). jednak po kilku tygodniach zauwazayłam cos dziwnego na paznokciach u stop zgłosiłam sie do dermatologa który zdiagnozował grzybice( candida albicans) zajęte były oby dwa paluchy u stóp. Od tamtej pory mecze sie z tym grzybkiem smarujac paznokcie locerylem.W międzu czasie na skórze pleców i pod uszami na szyi pojawiła sie cos dziwnego czerwone swedzace plamy które z czasem sie łuszcza(dodam ze pojawiaja sie one u mnie co jakis czas od 3 lat raz sa wieksze a raz mniejsze nie mam pojecia z czym moga miec zwiazek jednak w dniu dzisiejszym zowu mi sie pojawily i to dosc nasilone smarowalam je wczesniej przepisana przez dermatolog mascia elosome owszem dzialanie bylo szybkie, ale po czasie plamy powracaly ze znacznym nasileniem pytałam pania dermatolog co to za plamy ale nie byla mi w stanie jasno na to pytanie odpowiedziec :/ ) powiedzialamm jej rowniez oo moich ogolnych dolegliwoscia to powiedziala zebym poszla do lekarza rodzinnego po skierowanie na badanie na cukrzyce i tarczyce.Poszłam wczoraj lekarz zrobił mi cukier na miejscu poprzez nakucie palca wynik wyszedł w gornej granicy ale powiedzial zebym oprzyszla jeszcz raz wczesniej(wczoraj bylam koło godziny 16:00) i jak bede na czczo skierowania na tarczyce mi nie dal baknoł coś że dermatolog mogla mi dac i ze on nie bedzie dawał sad smiley ja nie rozumiem czemu ci lekarze bronia sie tak przed daniem skierowania na jakie kolwiek badanie! nie idzie sie ich doprosic!!! w ogole o zadna pomoc nie mozna sie doprosicsad smiley a czlowiek zostaje sam ze swoimi chorobamisad smiley w tym tygodniuu chcial bym zrobic jakies bada tylko nie bardzo wiem jakie? prosila bym o jakies porady bo nie mam juz sily mam 22 lata a czuje sie jak stara babciasad smiley
z góry dziekuje za pomoc. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 karol933
27 paź 2009 - 19:37:44
Część ja mam tez 22 lata smiling smiley , te same problemy i tez nie chca w ogole dac mi zadnego skierowania , wczoraj byklem u internisty oczywiscie potraktowal mnie jak czubka jakiegos i zadnego nie wypisal na co chcialem, ale jako ze juz mam objawy takie jak ty z 5 lat lub wiecej , wytrzymalem ale do czasu .. sad smiley kupywalem rozne leki na wlasna reke dopiero pomogl mi jakis paraprateks ziolowy raz dwa razy bralem, lecz to pomoglo w trakcie leczenie sad smiley tez nie wiem jak sobie radzic z tym paskudztwem , oczy w ogole mi wysiadaja bo caly czas czuje jakbym mkail goraczke pod oczami, niby zatoki ale sa na zdjeciu zdrowe. pomaga mi troche trusopt na nadcisnienie jaskry na bank nie mam , a tlumaczylem ze sto razy lekarzom ze czuje po slodkim sie zle o oni na to : to nie jedz i tyle sie dowiedzialem poczytaj podam linka swojego z swoja choroba [dooktor.pl] ten jest o badaniach, a ten o mojej chorobie [dooktor.pl] Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 rozbita40
27 paź 2009 - 23:53:08
Z edytowac swojego posta nie moge:/ a zapomniałam jeszcze dodać ze mam niskie cisnienie a do tego zimne dłonie i stopy czasem lodowate wrecz, często jest mi przerazliwie zimno :/ pomimo ze innym jest ciepło i sie ze mnie śmieją ze zmarzluch jestem. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 patrycjanagajek
28 paź 2009 - 02:07:04
Więc,objawów dużo,jednak bez badań na każde można znaleźć wytłumaczenie.Mogą to być naprawde różnorakie przyczyny takich symptomów.
Na wieczne zmęczenie i agresje może to być chandra,wczesna depresja-nazwę to czynnikami życiowymi typu problemy w domu,szkole,pracy.Grzybica jest oddzielną chorobą i nie ma powiązania z innymi. Plamki o których mowa - trzeba byłoby zobaczyć czy to są grudki,pałeczkowate a może strupki.Wzrok-tu raczej wina życia ( wszedzie światło,komputery,mało snu) ale tak jak mówiłam na początku,bez dokładnego wywiadu nie postawi sie diagnozy.Proponuję takie rozwiązanie lekarz rodzinyy...>opis niepokojących objawów (wszystkich)...>a potem musi coś zaradzić bo nie zostawi Was z 10 dolegliwościami winking smiley
Udanych polowań na lekarzy smiling smiley Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 dankaz69
28 paź 2009 - 11:14:18
idz do lekarza rodzinnego i poproś o skierowanie na badania morfologia pełna ob tsh t3 t4 cukier na czczo jeszcze jedno pytanie o regularność miesiączek Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 rozbita40
28 paź 2009 - 12:06:04
Dziękuje bardzo za odpowiedzi.
Faktycznie ostatnimi czasy miałam sporo stresów zpowodowanych choroba mojego chłopaka, często tez pracuje przy komputerze i mam troche mniej ruchu niz zazwyczaj,ale tak naprawde to nawet nie mam ochoty wychodzic z domu zaszywam sie w nim poprostu. Kiedyś byłam radosna i pogodna rozbawiałam ludzi, a teraz w towarzystwie to sie czuje jak gbur ktory nie wie co powiedzieć sad smiley .
Co do miesiączek to od roku mam wyjątkowo regularne prawie ze co do dnia, jednakze jakoś od lutego strasznie boli mnie brzuch podczas miesiaczki zwłaszcza w 1wszych 2 dniach do tego stopnia ze budze sie rano żeby siegnać po jakieś leki przeciwbólowe. nigdy wcześniej tak nie miałam. Zanim to sie stało to przez kilka miesiecy pobolewał mnie czasem brzuch pomiędzy miesiaczkami.Oczywiście byłam z tym u pani ginekolog ale nic nie stwiedziła powiedziala ze te bole pomiedzy miesiaczkami to moglo byc jakies zapalenie, ale nic mi na to nie przepisala. Ostatnio jak bylam z tymi bólami menstruacyjnymi to powiedziała ze to nic takiego i często przychodzi taki czas podczas rozwoju kobiety ze ten brzuch zaczyna bolec w czasie miesiaczki ;/ no i tyle sie dowiedzialam, dostałam tez od niej tez clotrimazolum i pinafucort na moja ostatnia przypadłość jaką jest pieczenie pochwy co jakis czas a zwłaszcza po stosunku. Nie wiem może powinnam zmienić ginekolog? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 2545
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
28 paź 2009 - 17:42:02
jeśli masz takiego lekarza rodzinnego który wzbrania się przed skierowaniami na badania to zawsze jest możliwość zmiany lekarza rodzinnego, masz takie prawo
a lekarze nie chcą pisać skierowań bo mają je limitowane ale nie można też przesadzać

myślę w Twoim przypadku przydałoby się wykonać morfologię krwi i badania tarczycy czyli TSH, FT3 i FT4, bo problemy z tarczycą to najważniejsza rzecz która przychodzi mi do głowy w Twoim przypadku Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 rozbita40
02 lis 2009 - 17:25:04
Dziękuje bardzo za odpowiedz :]

Badanie na tarczyce i morfologie juz zrobiłam na wynik tarczycy bede miala na dniach
A oto wynik mojej morfologi mam dwa wskazniki na + i nie bardzo wiem o co chodzi

WBC[tys./ul] 9.6 (4.3-10.0)
LYM[tys.ul] 4.10 (1.00-5.00)
MXD[tys./ul] 1.00 (0.10-1.00)
NEU[tys./ul] 4.5

LYM%[%] 42.6
MXD%[%] 10.0[+] (0.0-9.0)
NEU%[%] 47.4

RBC[mln/ul] 4.76 (4.00-5.20)
HGB[g/dl] 13.8 (12.0-16.0)
HCT[%] 41.9 (36.0-46.0)
MCV[fl] 88 (81-97)
MCH[pg] 29.0 (27.0-33.0)
MCHC[g/dl] 32.9 (32.0-36.0)
RDW[%] 12.3 (10.0-15.0)

PLT 172 (150-400)
MPV[fl] 10.6[+] (6.0-10.0)

PDW[%] 13.4 (8.0-18.0)

bardzo bym prosiła o wytłumaczenie tego, po za tym od 3 dni czuje sie bardzo slaba jest mi zimno mam wrazenie jak by moje rece wazyly tone boli mnie głowa temperatura ciała wynosiła 36-35,9 stopni czuje sie bardzo spieta poddenerwowana a zarazem jak bym sie czegos bała
bardzo prosze o jakas porade Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 dude2
21 lis 2009 - 06:58:52
hej
mam objawy jak ty i ma niestety bolerioze moze powinas jeszcze raz badania zrobic jesli masz jeszcze sile
pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 2545
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
21 lis 2009 - 20:27:06
wynik morfologii masz dobre, myślę że te dwa wskaźniki które są podwyższone nie mają większego znaczenia, norma przekroczona jest nieznacznie
MXD to zbiorczo oznaczane mniej liczne frakcje leukocytów a MPV to średnia objętość płytek krwi Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.