Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 1 bartekcivic
04 paź 2009 - 18:45:22
Witam serdecznie drodzy forumowicze:-)

Jestem nowy na tym forum. Mam 27 lat. Od ponad 3 miesięcy mam problemy z jelitami. Zaczęło się od kilkudniowej biegunki z domieszką śluzu, lekarz rodzinny zapisał mi duspatalin...następnie trochę się uspokoiło. co jakiś czas mam zaparcia.... choc częściej biegunki( nie są to stolce typowo płynne, najczęściej papkowate ,częściowo uformowane, raczej jasne) Stolec najczęściej oddaje rano po przebudzeniu, pierwsza jego częśc jest na ogol twarda i ciemniejsza, końcowa częśc robi się coraz bardziej papkowata i jasna.. Pierwszy ranny stolec jest dużych rozmiarów bez żadnych zwężeń, następne są mniejsze jakby spłaszczone, małej objętości, papkowate. Oddaje około 3-4 stolców dziennie. Raz się zdarzyło ze wraz ze śluzem był kawałek skrzepiku krwi. W następny dzień to się powtórzyło. Więcej krwi nie zaobserwowałem tylko te dwa dni i to były ilości śladowe. Zdarza się ze w stolcu są kawałki nie strawionego jedzenia zwłaszcza warzyw i owoców. Czasem zdarza się ze gdy oddam stolec leży on w żółtej kałuży( nie wiem czy to ropa czy żółć) Mam( choć bardzo rzadko) pobolewania(mało odczuwalne, nie przeszkadzają mi tak bardzo) w prawym podbrzuszu, rzadziej w lewym. (boli mnie również przy ucisku ręka.(kluje na całej długości w pionie). Ból ani stolce nie budzą mnie w nocy. Czasami mam parcie na stolec zaraz po wypiciu jakiegoś napoju gazowanego. Byłem u lekarza gastrologa powiedział mi ze to zespól jelita nadwrazliwego, choc ja się boje ze to cos innego może crohn albo rak. Nie mam gorączek, na wadze nie tracę( nawet przytyłem od czasu pierwszych objawów około 4 kg.) Robilem usg- w porządku, morfologia robiona kilka razy zawsze wszystko w normie, crp i ob tez za każdym razem w normie. Badanie na krew utajona 3 razy wyszło ujemne, amylaza w moczu i krwi w normie... jedyne co mam podwyższone to alat-80 ( norma do 45) ale może dlatego ze mam dużą nadwagę ( ważę 108 kg i mam bardzo wysoki cholesterol)i lubie sobie wypic dwa piwka dziennie . Mija 3 miesiąc od pojawienia się objawów a ja nadal nic konkretnie nie wiem. Dodam, że nigdy nie miałem problemów z wypróżnianiem się. Kiedyś miałem robioną gastroskopie ze względu na chorobę refluksową przełyku.9 wyszła ok) Wiem ze kolonoskopia by dużo powiedziała, ale bardzo trudno o skierowanie na nią. Mój lekarz gastrolog bardzo sceptycznie podchodzi do tego badania u mnie gdyż twierdzi, że jestem za młody, jak na raka jelita. Z dwojga złego wolałbym żeby to był crohn niż rak, ale nie mam typowych objawów crohna ponieważ crp i ob mam w normie, nie mam gorączek nie tracę na wadze i nie mam typowych biegunek tylko takie papkowate stolce. Może początkowe objawy mogą tak wyglądac? Ogólnie czuję się dobrze. W mojej rodzinie nikt nie miał nigdy raka. Proszę o radę co to może być? Bo moje zycie od 3 miesięcy to istny horror.....


oto dokladne wyniki moich ostatnich badan krwi
MORFOLOGIA

WBC - 5,8 (n. 3,5-10)
HGB - 10,10 (n. 6,8-11)
HCT - 0,485 (n. 0,350-0,500)
RBC - 5,76 (n. 3,8-5,8)
PLT - 246 (n. 150-450)
Mcv - 84 (n. 80-97)
MCHC - 20,9 (n. 19,5-22,8)
RDW - 14,3 (n. 10-15)
MPV - 8,2 (n. 6,5-11)
PDW - 17,1 (n. 10-18)

GLUKOZA - 87 (n. 60-110)
KREATYNINA - 1,1 (n. 0,6-1,3)

CHOLESTEROL CALK. - 250 (n. 120-200)
TROJGLICERYDY - 205 (n. 50-160)

ALAT - 90 (n. 0-40)
ASPAT - 25 (n. 0-40)
BILIRUBINA - 1,2 (n. 0,2-1,5)

AMYLAZA WE KRWI - 135,91 (n. do 220)
AMYLAZA W MOCZU - 921,7 (n. do 1000)

PRZECIWCIALA ANTY HCV - test ujemny
PRZECIWCIALA ANTY HBS - test ujemny

OB - 4
CRP - ujemne

badanie kalu na pasozyty - brak
Dodam, ze robilem 3 razy badanie na krew utajona 3x ujemne( ostatnie robilem meisiac temu wiec cos moglo sie zmienic) Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 0 soldamed
08 paź 2009 - 19:39:21
Zespól jelita nadwrazliwego stwierdza sie po wykluczeniu innych przyczyn powyzszych objawów - bez kolonoskopii nie mozna go stwierdzic!!
Rak tez małe sanse, objawy nie sa nagle i nie tak nasilone, raczej typowy jest brak objawow i starszy wiek.
W gre wchodzi pare innych chorób przewodu pokarmowego m.in. przyczyny infekcyjne, choroby trzustki, Zapalne choroby jelit - Choroba crohna i wrzodziejace zapalenie jelita grubego.
Jakies badania bakteriologiczne/mikrobiologiczne stolca były?
Objawy zaczely sie nagle z dnia na dzien?
Na co jeszcze pan choruje? Czy objawy ciagle sie utrzymuja , obecnie ulegly zmniejszeniu? Bol przy ucisku wystepuje jak gdzie pan uciska dokladnie? Czy luzne stolce i bol nasilaja sie po tlustej diecie i alkoholu. Czy byla goraczka jak pojawily sie objawy?

Mysle ze na poczatek trzeba wprowadzic diete (mniej tlustego), zero alkoholu, wprowadzic troche aktywnosci fizycznej i zmniejszyc mase ciala. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 7 lat temu
Posty: 0 margarett
18 sty 2010 - 05:45:14
To prawda, bez kolonoskopii diagnoza nie bedzie mozliwa. Dieta i aktywny tryb zycia jak najbardziej wskazany. Z przepisu lekarza moze Pan rowniez dostac lek Asamax, powinien zlagodzic odczuwalne objawy. Ale dopiero po odbyciu badania. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 0 amator
18 sty 2010 - 21:03:10
To ja dodam jeszcze swoje trzy grosze, wlasnie wrocilem ze szpitala gdzie mialem diagnostyke pod katem Lesniewskiego-Crohna. Kolonoskopia jest podstawowym badaniem przy diagnozie i nalegaj na nie...masz bole stawowo-miesniowe ? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 7 lat temu
Posty: 0 peter77
20 sty 2010 - 14:41:26
mam dokłądnie to samo jeżeli chodzi o lużne stolce kilka razy w ciągu dnia z tą różnicą że na usg jamy brzusznej wyszło że jest miąższowe uszkodzenie wątroby, wątroba powiększona 210 mm alat podwyższony 53, i do tego mam takie bóle mięśniowo stawowe. może mi ktoś podpowiedzieć co to może być Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
21 sty 2010 - 01:13:34
w jakim jesteś wieku?
chorujesz jeszcze na coś?
bierzesz jakieś leki?
nadużywasz alkoholu?
od jak dawna masz te problemy z przewodem pokarmowym?
od jak dawna masz dolegliwości stawowo mięśniowe?
jakieś badania jeszcze miałeś robione? napisz jakie i czy ewentualnie było coś nie tak
czy badania na wirusy miałeś robione? miałeś oznaczane Hbs, antyHCV? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 7 lat temu
Posty: 0 peter77
21 sty 2010 - 09:21:37
mam 32 lata te bóle to mam już chyba z rok szczególnie rąk czasami stóp łokcie ale nie zawsze tak chwilami badania to miałem robione te jakieś wątrobowe nawet nie wiem dokładnie jakie to były na wynikach widziałęm tylko alat aspat i jeszcze coś poza tym usg jamy brzusznej oraz gastroskopie na której wykazało pnie pamiętam dokładnie ale przekrwiony przełyk pienisty żołądek czy jakoś tak i niewydolność przełyku cały czas miałem zgage teraz narazie nie mam zgagi biore codziennie rano "nolpaza" i trzy razy dziennie hepatil Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 7 lat temu
Posty: 0 peter77
21 sty 2010 - 09:23:54
apropo jeszcze alkoholu to rzeczywiście chyba troche przez ostatnie dwa lata za dużo piłem szczególnie piwa własciwie prawie codziennie 3-4 nieraz nawet więcej Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 0 maciuszek
02 maj 2011 - 08:34:31
nie wiem ale tak jak ktoś wcześniej pisał asamax powinien pomóc ale musisz iść do lekarza! Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
02 maj 2011 - 13:42:01
co do tego uszkodzenia miąższu wątroby to lekarz się musi wypowiedzieć, zwłaszcza że nie masz przy sobie wyników badań wątrobowych i nie możesz mi ich tutaj zamieścić
luźne stolce mogą być związane z zapaleniem błony śluzowej żołądka, które jak piszesz zostało u Ciebie wykryte, zobaczysz czy po leczeniu Nolpazą będzie poprawa
co do bólów kostno-stawowych to może być to od kręgosłupa, zwłaszcza jeżeli są to takie ciągnące bóle wzdłuż kończyny, jeżeli natomiast bardziej miejscowo i na przykład puchną jakieś stawy to pod uwagę trzeba wziąć właśnie choroby zapalne stawów
niekiedy podobne bóle są też na tle infekcji
długo się utrzymują? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 0 adamo02
11 lis 2011 - 16:09:39
Witam wszystkichsmiling smiley ja również cierpiałem na chorobę ibssmiling smiley ale sie wyleczyłem pomógł mi w tym homeopata. Wielu z was myśli że to jakis szarlatan otóż że niesmiling smiley kuracja kosztowała mnie około 400 zł po 70 zł wizyta + leki do ssaniasmiling smiley posiadaja takie pistolety ktore odblokowuja kanały energetyczne takie cos jak akupunktura tylko bez inwazyjnie. gdy minął rok od rozpoczęcia choroby myślałem ze juz po mnie straciłem poczucie własnej wartości bałem sie wychodzic z domu bo myślałem ze zdaży mi sie przykry wypadek wiecie jaki ale teraz spełniam swoje marzenia nie można jeść ostrych potraw oraz śmieci typu fast food słodyczy ani pić kawy. Czekolada masakra unikaćsmiling smiley Teraz czuje sie dobrze chodze na dzienną Akademie moraską jestem wsród ludzi i powstałem jak feniks z popiołu pozdrawiamsmiling smiley Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.