Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 7 nora1
27 mar 2013 - 20:43:53
Witam serdecznie,

Mam taki problem, od dwoch miesiecy mam bol podbrzusza promieniujacy na krzyze.
Mialam robione badanie moczu ( na poczatku wyszla infekcja, ale teraz wyniki sa idealne).

Ginekologicznie rowniez dobrze.
na USG jamy brzusznej wyszlo, iz mam sladowym plyn douglasa.
Na lewej pachwinie (lewa strona podbrzusza mnie boli) pojawil sie maly guzek podskorny, przesuwa sie. Nie jest widoczny golym okiem. Poczulam go, gdyz bole zaczely promieniowac do pachwiny i wtedy tam wyczulam guzek. Sam guzek nie boli, chyba, ze go nacisne kilka razy to wtedy czuje lekki bol pachwin. Mam go od tygodnia, nie powieksza sie.

Jesli chodzi o sam bol podbrzusza, na poczatku (2 miesiace temu) kulo mnie z lewej strony, ponizej pepka. Lekarz stwierdzil, ze to od drog moczowych. Ale tamta infekcje wyleczylam, a bol sie nasilil. Czasami mnie juz boli cale podbrzusze, wzgorek lonowy, pachwiny i miednica.
Przy nacisku podbrzusza czuje bol, ale caly czas w jednym miejscu, tj po lewej stronie, ponizej pepka.

Na USG wyszlo, iz mam rozdete jelito.

Jesli chodzi o stolec, byl papkowaty i luzny. Ze sluzem.Dostalam probiotyki (zla praca jelit) i tutaj stolec sie unormowal, sluzu jest mniej. Ale nadal odczuwam bol podbrzusza/ledzwi.Dzisiaj czuje ucisk rowniez w samym odbycie. Chwilami jest pracie na stolec, ale to chwilami.

W nocy nic nie boli. Najmniej odczuwam gdy jestem w goracej wodzie.

Przy samym wyproznianiu nie odczuwam zadnego bolu.
Zgaga- bardzo rzadko.
Od kilku dni odczuwam bol gardla, ale nie jest to typowy bol, obawiam sie, ze moga sie pojawic afty (tak to sie nazywa?)
Nie zazywam zadnych lekow, jedynie Dicoflor60.
Nie goroczkuje, mam 30 lat.
Miesiac temu robilam test na krew utajona - test apteczny, wyszedl ujemny.
Dzisiaj dostalam wyniki z laboratorium rowniez na krew utajona-ujemny.
W stolcu sa czasami niestrawione resztki pokarmowe.
Morfologia ogolna robiona na poczatku lutego, wyszlo ok.

Miesiaczkuje regularnie.
Zapomnialam dodac, ze byla robiona TK miednicy, wszystko ok.
Czasami miewalam nudnosci, ale to minelo.
Nie chudne, mam apetyt.
Czasami bol promieniuje na boki, tj pod talia.
Po wyproznaniu nie czuje mniejszego dyskomfortu, czasami tylko po oddaniu gazow (rzadko je mam, ale jesli to wtedy jest na troche lepiej)
Intensywne przelewanie, burczenie mialo miejsce, ale 2 miesiace temu, kiedy bole sie zaczynaly. Teraz to juz ustapilo, tzn pojawia sie ale chyba tak normalnie, tak "zdrowo" ( przelewania juz nie ma).

Pomyslalam, ze moze to byc zapalenie jelit? Z tymze niestety lekarze nie kwapia sie, aby wyslac mnie na jakies konkretne badanie, malo tego - nawet na zwykle badanie kalu nie chca dac ( wszystkie badania robilam prywatnie).

Nie niepokoilabym sie, gdyby te bole nie trwaly juz 2 miesiace. CZasami sa to kujace, czasami sa ta tepe bole.
Bardzo prosze o jakies sugestie.

Pozdrawiam Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 7 nora1
27 mar 2013 - 20:51:39
Dodam jeszcze, iz stolce nie sa tasmowate, sa normalnego rozmiaru. Kilka tygodni temu mial zolty kolor,kwasny zapach, po probiotyku to sie unormowalo. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 7 nora1
27 mar 2013 - 20:56:47
Najmniej odczuwam bol/dyskomfort gdy sie ruszam, wtedy chyba jakos sie inaczej jelita ukladaja albo pracuja? A gdy siedze wtedy odczuwam wiekszy dyskomfort.
Kiedy kaszle kichne, czasami zaboli, ale to zalezy czy jest dzien"wiekszego bolu" czy mniejszego.
Kiedy sie budze rano i leze, jest super. Gdy tylko wstane z lozka, czuje juz lekki dyskomfort. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 7 nora1
27 mar 2013 - 20:57:59
Nie jestem osoba nerwowa :-) Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 8044
Dyżurny lekarz medycyny
magdalenap
27 mar 2013 - 20:58:03
Jeśli chodzi o ten guzek w pachwinie to może to być powiększony węzeł chłonny i warto by było żeby zbadał go lekarz. Natomiast proponowałabym Pani skonsultować się jeszcze z gastrologiem i niech on oceni czy na przykład nie warto jeszcze wykonać gastroskopii, żeby upewnić się, że z jelitem grubym wszystko w porządku. a czy były badane próby wątrobowe i amylaza?? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 7 nora1
27 mar 2013 - 21:06:42
nie, nie byly badane, gdyz lekarz jakos nie byl zainteresowany moimi dolegliwosciami, ale zbadam zapewne sama.
Oczywiscie jak wiekszosc tutaj, obawiam sie raka, w moim przypadku jelita grubego.
A lepiej wykonac gastro czy kolonoskopie? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 7 nora1
27 mar 2013 - 21:11:14
czy to moze byc np jakas bakteria, pasozyt? Juz tyle rzeczy wymyslam :-)
Chwilami jest tak, ze bardziej bola ledzwia niz podbrzusze ( ale wiem, ze to nie tam klopot, gdyz bole zaczely sie od podbrzusza). Czy jelita moga bolec z tylu?

Zaczynam zalowac, ze nie jestem lekarzem, wiedza bylaby o wiele wieksza, czasami az wstyd pytac o niektore rzeczytongue sticking out smiley Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 7 nora1
27 mar 2013 - 21:13:25
i co z tym bolem gardla? Wiazac to z podbrzuszem? To jest raczej taki klujacy bol. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 7 nora1
27 mar 2013 - 21:15:57
a proby watrobowe to jest ALT i AST?

Jesli tak, to jednak byly robione, wlasnie zauwazylam:
AST 12 (5-34)
ALT 8 (0-55)

Tez byla robiona bilirubina calkowita - wyszlo ok. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 8044
Dyżurny lekarz medycyny
magdalenap
28 mar 2013 - 18:49:15
Przepraszam, miało być oczywiście kolonoskopia a nie gastroskopiasmiling smiley to kolonoskopia ocenia jelito grube i właśnie myślę, że jest to jedyne badanie, które mogłoby jeszcze coś tutaj wnieść, ale niech to ocenić gastrolog. I tak chodziło mi właśnie o te badania, ale jeśli są w normie to w porządku. Tak więc proponuję wizytę u gastrologa a on zaleci co robić dalej - kolonoskopię, badanie kału (na pasożyty, posiew kału) i przy okazji oceni ten "guzek"/węzeł. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 7 nora1
28 mar 2013 - 19:05:39
Dziekuje za odpowiedz :-)

U lekarza bylam. Na razie jeszcze dal mi jakis lek na miesiac, i zobaczymy czy sie wtedy jelita uspokoja. Powiedzial, ze miesiac mozemy zaczekac, bo nie ma krwawienia w stolcu i sluz sie zmniejszyl po probiotyku. Ale jesli bole nie ustapia,no to od razu na kolonoskopie.

Lek to jest duspatalin retard. No zobaczymy. Tak bym chciala unikac tego badania :/

A bol gardla, to jest wirus. Ponoc jakbym jeszcze poczekala kilka dni, to bym miala angine.

Dziekuje za zainteresowanie. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 8044
Dyżurny lekarz medycyny
magdalenap
29 mar 2013 - 18:25:47
Nie ma za cosmiling smiley to jest taki lek, który ma uregulować pracę jelit, stosowany jest na przykład w zespole jelita drażliwego i rzeczywiście nie można wykluczyć, że Pani dolegliwości mają takie podłoże. Mam nadzieję, że lek pomoże. Proszę się później odezwać co i jaksmiling smiley Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.