Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
10 mar 2013 - 15:39:53
Jolka:
bardzo proszę o poradę Mam 29 lat od 1,5 roku mój lekarz na podstawie morfologii stwierdza u mnie anemię. Mój stan zdrowia bardzo się pogarsza i czuję się coraz gorzej. Od jakiegoś czasu samoistnie pojawiają się u mnie siniaki na plecach i nogach. Być może nogami gdzieś stuknę i po prostu nie czuję tego ale na plecach to masakra. Ból pleców do którego się zdążyłam przyzwyczaić ostatnio nasila się do takiego stopnia że nawet mam problem z siedzeniem a kiedy się położe to wstanie zajmuje mi ok 5 min bo ból mam tak mocny jakbym miała połamane plec. przy chodzeniu bolą mnie kolana. Do tego doszły bóle i zawroty głowy momentami szum w uszach.Na dole brzucha odczuwam silne bóle tak jakby przy miesiączkach. Mam problem z jedzeniem bo gdy zjem kromkę chleba czuję się tak zdęta że nie mam siły nic robić( z wielkim bólem oddaję kał raz na 2 tygodnie) i czasem występują jakieś dziwne kłucia w okolicach serca i bóle pod żebrami z prawej strony. Nie mam pojęcia jak określić moje bóle bo lekarz twierdzi że to od krzyża promieniuje i mi się tylko tak zdaje ale ja mam wrażenie jakby bolało mnie w okolicach nerek. Zrobiłam wyniki 07 marca i też usłyszałam że to jest anemia i lekarz nadal zalecił mi branie żelaza. Moje wyniki wygłądają następująco Leukocyty 4,4 (4,0-10) erytrocyty 4,0 (4,2-5,4) hemoglobina 10,8 (12-16) hematokry t 33 (37-47) MCV 81 (80-100) MCH 27 (27-35) MCHC 33,3 (32-37) płytki krwi 279 (140-440) RDW-CV 16,8 (11,6-14,8) PDW 13,8 (9-17) MPV 8,4 (9-13) PCT 0,2 (0,2-0,4) Neutrofile 2,29 (2,50-5,24) Limfocyty 1,61 (1,50-3,50) Monocyty 0,37 (0,00-1,68 ) Eozynofile 0,08 (0,04-040) Baziofile 0,0 (0,0- 0,1) Neutrofile % 52,5 (40-70 ) Limfocyty % 36,9 (20-45 ) Monocyty% 8,6 (4,00-12,00) Eozynofile% 1,9 (1,0-7,0) Bazofile% 0,1 (0,0-2,0) APTT 34 sek (26-43) Ratio 1,00 ALT 12 U\L 31 i zrobiłam na własną rękę OB 6 mm\h 12. Na nic nie choruję oprócz kwasu foliowego i zelaza nie przyjmuję zadnych innych leków. Najbardziej się boję jakiejs choroby rakowej gdyż rak w mojej rodzinie doprowadził już do śmierci wiele osób. Kiedy miałam 13 lat leżałam na onkologii gdyż na mojej pachwinie pojawil się jakiś góz ale po 4 tygodniach gdzieś się wchłoną i zostałam wypisana ze szpitala. Po za tym nie cierpię na żadną inna chorobę prócz takich zwykłych przeziębień które bez wizyt u lekarza przechodzą. Nie wiem czy to może mieć jakiś zwiazek ale w ubiegłym roku w czerwcu urodziłam 3 dziecko i po porodzie miałam zatrzymanie odchodów poporodowych ale na ginekologii leżałam i po zabiegach mi wszystko przeszło


Odpowiedź:
tak wstępnie z Twojego opisu objawów to nie dopatrzyłem się żadnych konkretnych nieprawidłowości które wskazywałyby na jakąś chorobę, piszesz o siniakach ale APTT masz w normie, nie sądzę aby były jakieś zaburzenia krzepnięcia, masz niedokrwistość, odczywiście trzeba temu przeciwdziałać ale nie sądzę aby to była przyczyna Twojej anemii, moim zdaniem generalnie nie ma się co tutaj przejmować nowotworem, musi Cię zbadać lekarz rodzinny, być może jeszcze trzeba prześwietlić kręgosłup lędźwiowy, zbadać objawy korzeniowe, same badania krwi tutaj nic nie wniosły, poza anemią są w porządku Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 jolka831
13 mar 2013 - 21:02:19
Witam i dziękuję za odpowiedz. Dzisiaj byłam u dermatologa gdyż lekarz rodzinny wysłał mnie do niego ponieważ nie był pewny a podejrzewał że to sklerodermia a do tego na nogach( pod kolanami) zaczęły sie robić mi jakieś dziwne z kolei białe plamki. Pani doktor stwierdziła iż te plamki to oznaka znikania tkamnki łącznej. Nic mi to nie mówi sad smiley a pani doktor poinformowała mnie że to nie jej dziedzina więc nie będzie rozmawiać o innych chorobach sad smiley. Natomiast zobaczywszy te siniaki na plecach powiedziała iż te plamy sugerują stan zapalny w organizmie a przecież OB miałam dobre. Więc już nie wiem i niemam pojecia co to w końcu jest i do jakiego lekarza mam się zgłosić Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
14 mar 2013 - 12:14:10
nie do końca wiem co dermatolog miał na myśli, możesz wykonać zdjęcia tych zmian i zamieścić tutaj na forum? być może wtedy będę w stanie powiedzieć Ci coś więcej na ich temat
co do stanu zapalnego, to ob wzrasta głównie przy uogólnionym stanie zapalnym, przy miejscowym stanie zapalnym może być prawidłowe, więc OB w normie nie wyklucza wszystkiego Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.