Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 martusek
21 sty 2013 - 15:59:48
Witam,
własnie odebrałam wyniki badania krwi mojej 4 córeczki. Ponieważ słabo rośnie lekarz zlecił zbadanie poziomu TSH3, FT3 i FT4. Wyszło podwyższone: TSH3 (4,71), FT3 (4,83), w normie FT4 (1,03). Jak mam to interpretować, to niedoczynność tarczycy? Bardzo się denerwuje, proszę o pomoc... Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 8044
Dyżurny lekarz medycyny
magdalenap
21 sty 2013 - 16:33:33
Witam, a proszę mi jeszcze napisać normy dla ft3 i ft4 bo każde laboratorium ma nieco inne. I proszę napisać z jakiego powodu było wykonywane to badanie?? jakie ma Pani dolegliwości?? w jakim jest Pani wieku?? czy do tej pory chorowała Pani na coś poważniejszego, jakieś leki na stałe?? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 martusek
21 sty 2013 - 17:00:12
Dzień Dobry, na karcie podano dla TSH3 normy: 0.290-4.500 (u nas 4.71), dla FT3 norma: 1.80-4.20 (u nas: 4.83), FT4 norma: 0.84-1.76 (u nas 1.03 więc w normie). Dziękuję za zainteresowanie i pomoc! Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 martusek
21 sty 2013 - 19:02:09
Wyniki dotyczą mojego 4 letniej córki. Poprosiłam pediatrę o skierowania na badanie poziomu tsh, ft3, ft4 (dodatkowo morfologia, ze wzglmocz, rozmaz), bo córka jest zbyt niska w stosunku do rówieśników. Morfologia, mocz- wyniki dobre, w normie. Córka jest żywym dzieckiem. Nie cierpi na żadne przewlekłe choroby. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 8044
Dyżurny lekarz medycyny
magdalenap
21 sty 2013 - 21:49:25
Myślę, że wyniki powinien jednak obejrzeć endokrynolog dziecięcy i wypowiedzieć się w tej sprawie. Normy przekroczone są tylko nieznacznie, więc wcale nie musi to oznaczać nic złego, ale jednak są i z tego względu lepiej dmuchać na zimne. A sprawdzała Pani wzrost córki na siatkach centylowych, czy rzeczywiście znaczenie odbiega od rówieśników?? ile ma wzrostu?? i czy Państwo (rodzice) jesteście wysocy?? poza tym córka nie ma żadnych niepokojących dolegliwości?? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 martusek
22 sty 2013 - 08:35:00
Dziękuję za odpowiedź. Córka spadła na siatkach centylowych. W wieku 2 lat była pomiędzy 25-10 centylem, a teraz jest pomiędzy 10 a 3. Niestety przy 3 centylu. Ja jestem dość wysoka, mam 170 cm wzrostu, mąż ma 176 cm. Mąż odbiegał wzrostem od rówieśników ale później w stosunku do córki, bo w szkole podstawowej. W dzieciństwie niscy byli dziadkowie ze strony męża. Jesteśmy już umówieni na wizytę u endokrnologa/pediatry (za 3 tygodnie).Dziękuję raz jeszcze! Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 martusek
22 sty 2013 - 08:49:37
DODAM JESZCZE TYLKO, ŻE WYKONYWANA BYŁA MORFOLOGIA I WSZYSTIE WYNIKI BYŁY DOBRE I BARDZO DOBRE. MOCZ RÓWNIEŻ W PORZĄDKU. KREATYNINA W SUROWICY W NORMIE: 0.31 (0.20-0.80). JEDYNIE ROZMAZ ODBIEGAŁ TROSZKĘ OD NORMY, BO GRANULOCYTY PAŁECZKOWATY WYSZŁY NA POZIOMIE 2% PRZY NORMIE 3-6, GRANULOCYTY PODZIELONE NA POZIOMIE 69% PRZY NORMIE 25-60. MONOCYTY W NORMIE: 3 (1-6), LIMFOCYTY:26 (25-50). CÓRKA MA 4 LATA, JEST SZCZUPŁA, WAŻY 15 KG ALE APETYT MA BARDZO DOBRY. JE CZASEM WIĘCEJ ODE MNNIE smiling smiley. JEST TEŻ BARDZO ŻYWA, GADATLIWA. W WIEKU 2 LAT NA SIATKACH CENTYLOWYCH PLASOWAŁA SIĘ W GRANICACH 25-10, TERAZ SPADŁA DO 10-3. PRZEZ 2 LATA UROSŁA 9-10 CM, LEPIEJ ROSŁA W OKRESIE 3-4 LATA, NIŻ GDY MIAŁA 2-3 LATA. jEST ZDROWA, NA NIC NIE CHORUJE. URODZIŁA SIĘ JEDNAK POMIĘDZY 36/37 TYGODNIEM CIĄŻY. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 martusek
22 sty 2013 - 08:54:25
Karolinka ma 97 cm wzrostu. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 8044
Dyżurny lekarz medycyny
magdalenap
22 sty 2013 - 20:20:34
Jeśli wzrost jest w granicach 3 centyla to nie jest jeszcze tak źle, są różne okresy w życiu dziecka, czasem rośnie szybciej czasem wolniej, bardzo szybki wzrost następuje na przykład w okresie pokwitania. No ale tak jak pisałam lepiej dmuchać na zimne i zobaczymy co powie endokrynolog, zarówno na TSH jak i wzrost dzieckasmiling smiley Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 0 martusek
22 sty 2013 - 21:44:34
Bardzo dziękuję za pomoc! Pozdrawiam z Wrocławia smiling smiley Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.