Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 0 dominikaaa
31 paź 2012 - 09:44:23
Mój Mąż ma HCV, ale wątroba jest na szczęście mało uszkodzona. Jednak dzieją się niepokojące rzeczy w krwi. Obniżeniu uległy płytki, na skraju normy są krwinki białe i czerwone (oba spadają) NEUT % spada a MXD % rośnie. Alat i aspat, bilirubina podwyższone.
I stąd moje pytanie jest takie - Jakie warzywa, owoce, jakie witaminy podawać Mężowi by jakoś wspomóc jego układ odpornościowy i pozytywnie wpłynąć na wynik morfologii? Robię mu narazie sok z marchwii, buraków i jabłek. Staram sie zdrowo gotować...
Na co mam zwracać uwagę? Jakie wit, minerały mu dostarczać?
Proszę o radę.
Pozdrawiam Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
31 paź 2012 - 18:57:48
należy zastosować się do podstawowych zasad zdrowego żywienia o ile lekarz w związku z chorobą wątroby nie zalecił inaczej
dieta taka powinna być urozmaicona, dużo jarzyn, owoce, produkty z pełnego ziarna zburz itd. tym można poczytać prawie wszędzie
zresztą nie chodzi o to aby dietą poprawiać morfologię krwi, to tak nie działa, wyniki powinien ocenić lekarz, to nie jest tak że jak coś jest trochę obniżone to od razu musi spadać, być może po prostu u Twojego męża tak morfologia powinna wyglądać, do jej oceny trzeba mieć trochę doświadczenia więc lepiej to zostawić lekarzowi Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 0 dominikaaa
31 paź 2012 - 20:13:20
Każdy lekarz hepatolog uważa inaczej. Jeden każe stosować ścisłą dietę wątrobową, inny uważa, że powinno się jeść wszystko, co do tej pory, jeżeli nie powoduje wzdęć, biegunek itp.

Oczywiście morfologię obserwuję od roku i każde kolejne badanie to spadek jakiegoś czynnika, albo przekroczenie normy. Jak tak dalej pójdzie to za pół roku wszystko będzie poza normą. Tak to wygląda...
( Normy w laboratorium) styczen 2012 czerwiec 2012 wrzesień 2012
HCT (37-54) 44,90 - 44,20 - 42,40
HGB (12-17) 15,80 - 15,40 - 14,90
MCH (27-34) 32,40 - 32 - 31,90
MCHC (33-37) 35,20 - 34,80 - 35,10
MCV (82-94) 92 - 91,70 - 90,80
PLT (140-400) 143 - 148 - 136
RBC (4,2-6,50) 4,88 - 4,82 - 4,67
WBC (4,40-11) 6,30 - 5 - 4,5
MXD# 1,10 - 1,20 - 1,20
MXD% (1-20) 17,30 - 23,50 - 25,90
LYM # 1,60 - 1,90 - 1,90
LYM% (5-55) 25 - 38,40 - 42,30
NEUT# 3,60 - 1,90 - 1,40
NEUT% (45-95) 57,7 - 38,10 - 31,80
RDW-CV (11,5-14,5) 12,10 - 12,20 - 12,10
PDW (9-17) 15,70 - 14,50 - 15,10
MPV (9-13) 10,60 - 10,70 - 10,70
PCR-L (13-43) 30,10 - 31,30 - 31

Mnie martwi układ odpornościowy, a szczególnie NEUT. Próbuję jakoś pomóc Mężowi. Ostatnio czuje sie bardzo osłabiony... ciągle narzeka na zmęczenie.
Przeraża mnie to wszystko... Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
01 lis 2012 - 09:23:36
nie ma jakichś szczególnych odchyleń od normy, chociaż faktycznie neutrofile są trochę niższe od normy, dietą się tego nie naprawia, ważne jest jedynie aby była ona ogólnie zdrowa i pożywna
być może Twój mąż przyjmuje jakieś leki które upośledzają tworzenie się neutrofili i powodują neutropenię, trudno mi to w tej chwili ocenić, trzeba wziąć od uwagę całokształt
generalnie nie jest to groźne, żeby się tym martwić, ale przy najbliższej wizycie u lekarza, można zapytać o te neutrofile Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 0 dominikaaa
01 lis 2012 - 18:21:32
Z leków bierze essentiale forte, iskial, rutinoskorbin i ostropest - zioło na wątrobę. Tak nic poza tym. Lekarz skierował go na biopsję wątroby. Powiedział, że trzeba sprawdzic czy to nie jest choroba autoimmunologiczna, coś ze szpikiem, niedokrwistość aplastyczna. Przy hcv zdarzają się różne patologie wątroby, przed rozpoczęcię leczenia trzeba to dokładnie zbadać.
Oczywiście na biopsję trzeba czekać, a ja szaleję z niepokoju.
Dziękuję bardzo za pomoc
Pozdrawiam Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 114
Pomocnik forum
wieka-58
01 lis 2012 - 22:57:14
Z ostropestem niech raczej nie przesadza ,bezpiecznie można go stosować do przyprawiania potraw ale już jedzenie łyżkami jak reklamują na opakowaniach czy w necie to przeceniane jego możliwości,prędzej zaszkodzi niż pomoże. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 114
Pomocnik forum
wieka-58
01 lis 2012 - 23:19:59
..ale do diety dobrze byłoby dołączyć karczoch. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
01 lis 2012 - 23:24:57
myślałem że może Twój mąż przyjmuje jakieś leki przeciwwirusowe albo inne mogące wywoływać neutropenię albo inne zmiany w obrazie krwi, ale z tego co widzę to głównie jest to na razie leczenie wspomagające wątrobę
nie ma się co martwić za bardzo, Twój mąż jest pod opieką lekarzy i chyba po prostu trzeba im zaufać winking smiley Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
01 lis 2012 - 23:24:58
myślałem że może Twój mąż przyjmuje jakieś leki przeciwwirusowe albo inne mogące wywoływać neutropenię albo inne zmiany w obrazie krwi, ale z tego co widzę to głównie jest to na razie leczenie wspomagające wątrobę
nie ma się co martwić za bardzo, Twój mąż jest pod opieką lekarzy i chyba po prostu trzeba im zaufać winking smiley Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 0 dominikaaa
02 lis 2012 - 10:36:46
Staram się "ufać" lekarzom... innego wyjścia nie mam. Nie stać nas na prywatne leczenie.
Gdyby nie jedno z forum wogóle nie wiedzielibyśmy o HCV, ponieważ lekarze uważali że podwyższony alat i aspat to z lekkiej nadwagi. Odradzali robienie anty HCV bo szkoda pieniędzy na to...
Dlatego teraz szukam informacji gdzie tylko mogę. Zdaję sobie sprawę, ze HCV w połączeniu z inną chorobą jak zanik szpiku na przykład, może oznaczać śmierć dla mojego bliskiego. Lekarze kluczą, odsyłają do innych... hematolog, który jest ekspertem od chorób krwi i dużo oczekiwałam od wizytu u niego nie dał skierowania na żadne badania. Powiedział, że wyniki wskazują na HCV! kropka! o niczym więcej nie chciał rozmawiać. A hepatolog, że przy tak dobrej wątrobie wyniki nie mają nic wspólnego z HCV. Kropka! Koniec tematu.
I pozostajesz człowieku z tym wszystkim sam! Czekając na kolejne wizyty pół roku i się martwiąc... delikatnie mówiąc martwiąc.
Bardzo dziękuję, że poświęcił mi Pan swój czas. Mam nadzieję, że w szpitalu zrobią więcej badań niż tylko biopsję i odpowiedzą na pytanie co się dzieje z wynikami.
Pozdrawiam Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
02 lis 2012 - 13:16:41
również trzymam kciuki za to żeby lekarze ostatecznie wyjaśnili Ci wszystkie wątpliwości, musisz jednak zrozumieć że te wyniki badań nie muszą oznaczać żadnej konkretnej choroby, nie są jakieś bardzo złe, może po prostu tak już jest i tyle, nie trzeba w takim wypadku z tym nic robić, zwłaszcza jeżeli hematolog i hepatolog tak stwierdzili Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 0 dominikaaa
02 lis 2012 - 13:41:37
Hepatolog powiedział, ze może być dużo przyczyn. Że najpoważniejsze to zanik szpiku, choroba autoimmunologiczna, jakieś pasożyty (ale w kale nic nie wykryto). Przy HCv są różne patologie dodatkowe wątroby. I trzeba zrobić biopsję by sprawdzić co się dzieje.
Jednym słowek trzeba czekać
Raz jeszcze dziękuję
Miłego weekendu Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 0 dominikaaa
09 lis 2012 - 14:06:27
A mam jeszcze takie pytanie... czy bóle kręgosłupa mogą w jakis sposób wpływać na morfologię krwi? Chodzi mi o dolny odcinek kręgosłupa. Są to bóle związane z pracą, dzwiganiem, nagłymi ruchami... Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
14 lis 2012 - 10:54:11
raczej bezpośrednio bóle kręgosłupa związane z przeciążeniem, zmianami zwyrodnieniowymi nie powinny wpływać na wynik badania morfologii krwi Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.