Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 0 zdzisiek13
15 sty 2012 - 01:15:03
- przedstawiam wszystkie badania jakie wykonałem w ostatnich dniach;

Mam 42 lata
ciśnienie 85/130 i różne trochę wyższe czasami


Prześwietlenie klatki piersiowej PA-z dnia 06-12-2011r.
Opis badania;
Płuca bez zagęszczeń miąższowych. Wielkość serca i pień naczyniowy w normie. Kąty przeponowo-żebrowe wolne.


Prześwietlenie, kręgosłup szyjny boczne - z dnia 06-12-2011r.
Opis badania;
Wysokość trzonów i tarcz międzykręgowych zachowana.
Linie kręgosłupowe zachowane.
Cień tkanek miękkich przed kręgosłupowych prawidłowej szerokości.
Wyprostne ustawienie odcinka szyjnego kręgosłupa.


USG jamy brzusznej z dnia 08-12-2011r.
Opis badania;
Wątroba prawidłowej wielkości z cechami stłuszczenia bez zmian ogniskowych.
Pęcherzyk żółciowy cienkościenny zawiera złóg o średnicy około 20 mm.
Drogi żółciowe wewnątrz wątrobowe i zewnątrz wątrobowe nie poszerzone.
PŻW-4,6 mm bez złogów. Trzustka i śledziona prawidłowe bez zmian ogniskowych.
Nerka prawa dł. 103 mm bez zastoju moczu bez cech kamicy. Nerka lewa dł.110 mm bez zastoju moczu bez cech kamicy. Pola nadnerczowe prawidłowe. Aorta i okolica około aortalna bez zmian. Pęcherz moczowy słabo wypełniony Prostata nie do oceny. Węzły chłonne w jamie brzusznej nie są powiększone.
Wnioski;
-kamica pęcherzyka żółciowego
-stłuszczenie wątroby



USG tętnic dogłowowych z dnia 08-12-2011r.
Opis badania;
Tętnica szyjna wspólna wewnętrzna i zewnętrzna po stronie prawej bez zmian miażdżycowych o prawidłowych wielkościach i spectrum przepływu krwi.
Tętnica szyjna wspólna ,wewnętrzna i zewnętrzna po stronie lewej z prawidłowymi prędkościami i prawidłowym spectrum przepływu krwi, bez zmian miażdżycowych.
Obie tętnice kręgowe z prawidłowym przepływem dogłowowym z prawidłowym spectrum.
Prawa śr.3,2 mm, lewa śr.4,0 mm. Kompleks intima-media o grubości;0,6 mm.
W obu płatach tarczycy widoczne guzki.
Wnioski;
prawidłowe przepływy w tętnicach dogłowowych.





USG tarczycy z dnia 12-12-20011r.
Opis badania;
Dwupłatowy ,nie powiększony gruczoł tarczycowy ,położony typowo.
Płat prawy o wymiarze 46,1 x 20,4 x 21,5 mm.
Cieśń gruba 4,2 mm.
Płat lewy 39 x 19,9 x 20,3 mm.
W płacie prawym w górnym biegunie ,powierzchownie widoczny drobny guzek lity w otoczce hypoechogenicznej , o wymiarze 4,3 x 3,6 mm.
W lewym płacie pojedynczy normoechogeniczny guzek w delikatnej otoczce , o wymiarach 8,8 x 6,1 mm; oba guzki nie wykazują unaczynienia.
Pozguzkowy miąższ całej tarczycy o jednorodnej echogeniczności i niewielkim unaczynieniu.
Węzły chłonne szyjne w okolicy tarczycy niepowiększone.

Wykonałem badanie krwi pod kątem tarczycy; w dniu 16-12-2011r.
Kwas moczowy 5,6 mg/dl Zakres referencyjny 3,4-7
Hormony
Tyroksyna wolna FT 4 19,02 pmol/l 12-22
Trijodotyronina wolna FT 3 5,2 pmol/l 3,1-6,8
P-ciała p/peroksydazie tarczycowej 5,72 IU/ml <34
P-ciała p/tyreoglobulinie 11,6 IU/ml <115
Tomografia komputerowa głowy bez dożylnego środka cieniującego wykonana w dniu,
15-12-2011r.
Opis badania;
Zmian ogniskowych naczyniopochodnych nie stwierdzono.
Krwawienia wewnątrzczaszkowego nie stwierdzono.
Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony.
Wzmożonego ciśnienia śródczaszkowego nie stwierdzono.
Przestrzenie płynowo przymózgowe nie są poszerzone.
Kości pokrywy i podstawy czaszki bez zmian destrukcyjnych.
BADANIE KRWI; z dnia 06-12-2011r.
WBC 8,1 K/ul 4,1-10,9
LYM# 2,9 K/ul (35,3%) 0,6-4,1
MID# 0,4 K/ul (5,2%) 0,0-1,8
GRAN# 4,8 K/ul (59,5%) 2,0-7,8
RBC 5,28 M/ul 4,0-6,0
HGB 16,3 g/dl 12,0-18,0
HCT 49,3 % 37,0-54,0
MCV 93,3 fl 80,0-97,0
MCH 30,9 pg 26,0-32,0
MCHC 33,1 g/dl 31,0-36,0
RDW 14,9 % 11,5-14,5
PLT 251,0 K/ul 140,0-400,0
MPV 10,6 fl 6,0-11,5
PCT 2,7
PDW 18,9

OB 5 mm/1h <10

Glukoza 108,0 mg/dl 60,0-110,0
Cholesterol 243 mg/dl 140-200
HDL 35,00 mg/dl 35,00-80,00
TG 664,00 mg/dl 60,00-165,00
LDL - napisano ,że jak TG powyżej 400,LDL nie oblicz się. a norma 35-130

TSH 0,4989 ulU/ml 0,3500-4,9400
CEA 4,43 ng/ml niepalący <3
palący <5 -palę papierosy
BADANIE KRWI z dnia 09-01-2012r.
Glukoza 94,0 mg/ml
Cholesterol 143 mg/ml
HDL 34,00 mg/ml
TG 237,00 mg/ml
LDL 62

TSH 0,3710 ulU/ml
CEA 5,18 ng/ml norma <3 <5 -palę papierosy
PSA całkowity 0,229 ng/ml norma 0,00-4,00
W ciągu miesiąca CEA stężenie wzrosło z 4,43 do 5,18 czy to możliwe???
Glukoza, cholesterol, TG spadło.
Wykonałem badanie na krew utajoną-wynik DODATNI sad smiley
Bardzo martwi mnie ten marker CEA
-Wykonałem sobie test TUMOR M2-PK ale czekam na odpowiedz z Poznania,
próbkę wysłałem 02-01-2012 r.
Sprawa najważniejsza 02 sierpnia 2011 r. zmarł mój ojciec miał 72 lata i
walczył z rakiem jelita grubego sad smiley
Biorę teraz tak;
-Vitaral
-na watrobę Liv.52
-na woreczek żółciowy-Lidanpaishipian (chyńskie podobno skuteczne) na rozpuszczanie złogów.
-Zocor-20- na trójgrycerydy
-teraz zaczne brać syrop-Polinesian Noni
Chcę wykonać jeszcze markery;
-AFP
-CA-19-9
CYFRA 21-1
Pozdrawiam
Ps.co znaczą normy ng/ml lub pg/ml ? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 114
Pomocnik forum
wieka-58
15 sty 2012 - 14:15:46
Możesz napisać dlaczego robiłeś tyle szczególowych badań,źle się czujesz ,czy tylko dlatego,że ojciec zmarł na raka,
czy na tak duże zbicie trojglicerydów stosowałeś jakąś dietę czy tylko leki,
bo mnie przy stosowaniu diety cholesterolowej,trójglicerydy się podniosły
i doszłam do wniosku ,że organizm i tak dobrze nie trawi a jak sie go chce oszukać stosując dietę ,sam więcej go wytwarza,

dziwię, się bo czytałam o podobnych przypadkach ,że mając takie wysokie trojglicerydy brali leki, to spadł cholesterol a trojglicerydy wzrosły,

napisz jaki lek stosowałeś ,może ktoś skorzysta, ja nie mam takich wysokich ale jak sobie pomyślę,że mam brać leki do końca życia... rezygnuję... Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 0 zdzisiek13
15 sty 2012 - 14:32:40
Witaj wieka-58,
badanie wykonywałem dlatego ,że ciągle mnie cos boli w lewym boku,czasami w prawym ale jak sie okazało to dawał znać woreczek żółciowy.Tak miałem wysokie trójgrycerydy a takze cholesterol,wiec jestem na diecie,prawie nie jadłem mięsa przez miesiąc tylko rozne kasze,owoce,wszystko tylko gotowane ,unikam smazonych potraw.Trojgicerydy spadly mi tak w jednym miesiacu ale biore ZOCAR-20 jedna tabletke na noc,mysle,ze tylko na razie,nie mam zamiaru brac tego Zocara zawszesmiling smiley ,chyba,ze lekarz zaleci inaczej.Przy tej diecie spadlo mi HDL,jest to ten dobry cholesterol,norma nizsza 35 a mam 34 i leci w dol,to bardzo niekorzystne na serce sad smiley ale takze w jednym miesiacu skoczyl mi marker CEA Z 4,43 DO 5,18 A NORMA do 3 nie palacy i do 5 palacy ,ja pale ale juz wiem,ze bede musiał zrezygnowac z papieroska .
Pozdrawiam
zdzisiek Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
16 sty 2012 - 16:13:33
Zdzisek:
czy te wszystkie leki zalecił Ci lekarz czy robiłeś je na własna rękę?
na pewno cholesterol i trójglicerydy są za wysokie, dieta i ruch to podstawa, jeżeli w ten sposób uda się opanować cholesterol i trójglicerydy to nie będziesz musiał stosować na to leków całe życie
masz nadwagę? otyłość? nie nadużywasz albo nie nadużywałeś alkoholu?
co do CEA i krwi utajonej, to moim zdaniem nie ma sensu robić nowych markerów, proponuje pokazać się z wynikami u lekarza rodzinnego, dobrze byłoby gdyby skierował Cię na kolonoskopię, markery nie służą wczesnemu wykrywaniu raka jelita grubego! Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.