Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 0 alexandra20
05 cze 2009 - 11:53:14
Witam, do lekarza pójdę gdy odbiorę wszystkie wyniki, które wykonałam. A tym czasem proszę o pomoc w interpretacji badań już odebranych.

Morfologia:
WBC 6,5 (4,0-10,0)
LYM% 41,1 (25,0-40,0)
MXD% 9,3 (1,0-10,0)
NEU% 49,6 (50,0-70,0)
RBC 4,93 (4,00-5,20)
HGB 13,7 (12,0-16,0)
HCT 39,4 (36,0-45,0)
MCV 79,9 (83,0-98,0)
MCH 27,8 (27,0-34,0)
MCHC 34,8 (31,0-38,0)
RDW-CV 14,4% (11,5-15,5)
PLT 269 (140-440)
PDW 12,3 (9,0-17,0)
MPV 10,3 (7,2-12,7)
P-LCR 27,8 (13,0-43,0)


Mocz:
Ciężar właściwy 1,15 1,010-1,026
pH 6
Leukocyty / nie wykryto
Związki Nitrowe / nie wykryto
Białko /nie wykryto
Glukoza / nie wykryto
Ciała Ketonowe / nie wykryto
Urobilinogen / w normie
Bilirubina / nie wykryto
Erytrocyty / nie wykryto
Przejrzystość / klarowny
Barwa / słomkowa

Mikroskopowy osad moczu:
Nabłonki płaskie / nieliczne wpw nieliczne wpw
Leukocyty / 1-2 wpw do 10 wpw
Erytrocyty / św.0-1 wpw do 5 wpw
Kryształy szczawianu wapnia / poj wpw


Żelazo w surowicy 69 ug/dL 50-150

-dodam, że czekam na wyniki RTG C kręgosłupa - objawy:silny ból szyi, karku, silne bóle głowy, drętwienia kończyn, problemy ze wzrokiem - itp. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
06 cze 2009 - 00:55:13
wyniki masz dobre, może troszkę więcej mięska i jarzyn zawierających żelazo, bo MCV troszkę poniżej normy ale niewiele

ile masz lat?
na czym polegają problemy ze wzrokiem?
drętwieją kończyny górne?
bólom głowy towarzyszą nudności? są jednostronne? w któej części głowy? mają jakiś związek z problemami ze wzrokiem? tzn najpierw pojawiają się jakieś mroczki a następnie bóle? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 0 alexandra20
06 cze 2009 - 07:10:10
Z mojej prywatnej interpretacji wynika, że LYM% jest podwyższone o 1,1. NEU a także MCV zaniżone. Więc czy na pewno wyniki są dobre?

Mam 19 lat. Waga waha się między 54-56kg przy wzroście 177 - dodam, że chcę doprowadzić do wagi 53/52 -Badania wykonałam podczas brania leków na dolegliwości szyjne i silne bóle głowy powodowane pierwszą dolegliwością.
Są to: MYOLASTAN, DICLAC 75 Duo, MAGNE B6 a także PERSEN.

Co do wzroku? - Zawsze był wzorowy - problemy są od ponad 2 tygodni kiedy zaczęła boleć mnie szyja i z trudnością wykonywałam proste czynności. Trudno mi opisać sytuację wzrokową ale towarzyszą jej zawroty głowy. Mam jakby chwilowe utraty świadomości.
Kończyny górne drętwieją, owszem ale i dolne także.
Bóle głowy są baaaardzo silne. Ból ogarnia całą głowę - co jest ściśle powiązane z ruchami szyjnymi.
2 tygodnie codziennego bólu głowy oraz szyi sprowokował wizytę u lekarza.Najsilniejsza dawka ketonalu nie była w stanie całkowicie zagłuszyć bólu. Dziennie przyjmowałam po 4 i więcej tabletek przeciwbólowych by ból choć w małym stopniu ustąpił.

Musi być ze mną coś nie tak ponieważ nie mam siły by normalnie funkcjonować - jestem bardzo senna w ciągu dnia. Nie mam energii na uprawianie sportu co było dla mnie zawsze istotne.

W tym miesiącu wybieram się za granicę i chcę być całkowicie zdrowa a na razie się nie zapowiada Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
06 cze 2009 - 11:37:24
LYM% są w porządku, takie nieznaczne rozbierzności zdarzają się często

te problemy ze wzrokiem jak wyglądają? zaburzenia ostrości widzenia? widzenie podwójne? jakieś plamki? mroczki? oczy łzawią? pieką? spojówki nie są zaczerwienione? masz jakieś alergie?

takie silne bóle głowy powinny być szybko wyjaśnione, zwłaszcza jeśli dochodzą zawroty, utraty przytomności i problemy ze wzrokiem, jeśli nie przez lekarza pierwszego kontaktu to powinien się tym zająć neurolog, zrobić przynajmniej podstawowe badanie neurologiczne a może tawet skierować na tomografię głowy

czy ból głowy nasila się nad ranem?
pojawiała się w ostatnim czasie jakaś infekcja? gorączka nieznanego pochodzenia?
sztywność w karku (trudności z dostaniem brody do mostka)? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 0 alexandra20
08 cze 2009 - 13:22:12
Właśnie odebrałam wyniki RTG C kręgosłupa: Wyrównana lordoza szyjna. Przestrzenie międzykręgowe prawidłowej wysokości - co o tym sądzić?

Co do oczu: Łzawią, czasami pieką i mam zaburzenia ostrości - badania wzroku mam wzorowe i zadnej alergii w życiu nie miałam.

Ponad 2 tygodnie nie mogłam ruszać szyją - największe problemy miałam właśnie ze sztywnością w karku (trudności z dostaniem brody do mostka, skręt w prawo, skręt w lewo)

Ból głowy towarzyszył mi każdego dnia, dość intensywny i długofalowy - po kilka razy dziennie. Teraz gdy biorę leki bóle głowy nie są tak częste i silne - właściwie także każdego dnia,nasilenie zdecydowanie zmalało, szyją także mogę ruszać ale nie jest to 100%owa forma.

Martwi mnie senność. Kawa nie pomaga. Mogę spać wiele godzin. Budzę się z podkrążonymi oczami i mocno spuchniętymi. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 0 alexandra20
12 cze 2009 - 00:30:50
Hym.. lekarz zaproponował rehabilitacje - co mnie nie cieszy ponieważ nie mam na to czasu kompletnie.
poza tym skierowanie do neurologa..

..leki się kończą.. ból głowy powrócił, szyi jak najbardziej też.. porażka jakaśsad smiley Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
12 cze 2009 - 14:39:12
czy te bóle głowy związane są z jakimiś błyskami, mroczkami lub innymi zjawiskami wzrokowymi? czy odczuwasz przed wystąpieniem tych bóli jakąś dziwną aurę (dziwne uczucie)
bóle dotyczą także twarzy?
miałaś jakiś uraz głowy lub wypadek w życiu?
bóle szyi są jednostronne? uprawiasz jakiś sport?
czy te problemy z ostrością zmniejszają się na przykład po kilkukrotnym mrugnięciu czy utrzymują się mimo to?

sprawa na pewno jest niepokojąca i wymaga wyjaśnienia u neurologa, jeśli objawy nie będą ustępować pewnie dostaniesz od niego skierowanie na tomografię albo nawet rezonans

to co widać na RTG na pewno nie jest przyczyną Twoich dolegliwości Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.