Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 5 marzena4720
12 lip 2014 - 22:12:28
Specjalizacja: Endokrynolog
Płeć: kobieta
Wiek: 27
Czy na coś choruję: nie
Czy przyjmuję jakieś leki: tak
Czy przyjmuję jakieś leki - komentarz
furagin sorbifer i przepisano mi teraz tardyfeon
Do tej pory przechodziłem/am jakieś poważniejsze choroby, które mogłyby mieć tutaj znaczenie: nie
Jakie to są dolegliwości:
narastające obrzęki goleni z towarzyszącym bólem łydek. Nie leczyłam się dotychczas nieznaczny asymetryczny obrzęk goleni który całkowice ustąpił po podaniu NLPZ w badaniach dodatkowych nie potwierdzono zakrzepicy naczyń, w badaniach lab. anemia z niedoboru żelaza i niedoczynność tarczycy nieokreślona.
Od jak dawna się pojawiają:
od pół roku
Jak często się pojawiają? Gdzie dokładnie się lokalizują?
okalizacja puchnięćie tylko prawej kostki stopy i łydki czasem skurcze łydek caly czas sie utrzymuja
Jakie mają nasilenie?
intensywne trafiłam do szpitala
Czy coś je nasila albo coś przynosi ulgę?
w szpitalu podali mi fragmin do brzucha zastrzyk i sorbifer
Jakie badania do tej pory były wykonywane?
usg tarczycy i przytarczyc usg nerek, moczowodów,pęcherza moczowego, Usg brzucha i przestrzeni zaotrzewnowej, Usg naczyń kończyn dolnych doppler ,Ekg rtg klatki piersiowej i płuc.
Jakie były wyniki wykonanych badań?
wyniki w normie jedynie TSH 4.15 FT41.11 FT3 3.41
gfr 130,36 (>60ml/min/1,75m2) kreat 54,6 USG nerek moczowodów pęcherza mowego: wszystko w normie
na tarczyce nie dostalam nic bo jej nie stwierdzono w diagnozie szpitalnej naspisano rozpoznanie E,03,9 niedoczynnosc tarczycy, nieokreslona tak mecze sie mam zadyszke i puchne tez ogolnie np. obraczki nie sciagne bo mi puchna tez palce i brzuch (mam duży chocbym byla w ciazy) jestem szczupła także otyłość mnie nie dotyczy, problem dotyczy jednej nogi tylko a dokladniej prawej łydki kostki i stopy po za tym zadnych innych objawow

Jakie było dotychczas leczenie?
farmakologiczne, skierowanie do kardiologa i endokrynologa w pazdzierniku kard. a po nowym roku endokrynolog
Jakie leki i z jakiego powodu były stosowane?
sorbifer na podwyzszenie zelaza i fragmin
Kiedy to było? Jak długo trwało leczenie i czy była jakaś poprawa po leczeniu?
ze szpitala wyszlam 5.07.2014 nie puchło. Nie biore już zastrzyków mam przepisany tardyferon czy jakos tak i tyle a noga puchnie nadal.
Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 8044
Dyżurny lekarz medycyny
magdalenap
12 lip 2014 - 22:37:58
Wita, proszę zamieścić na jakiejś stronie zdjęcie karty informacyjnej ze szpitala bez danych osobowych, a tu wkleić link. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 5 marzena4720
12 lip 2014 - 23:33:39
Rozpoznanie

E.03.9- niedoczynnośc tarczycy, nieokreślona
D50.8- inne niedokrwistości z niedoboru żelaza

zastosowane leczenie:

Fragmin, Sorbifer Durules

Epikryza:
Przyjęta do oddziału z powodu narastających obrzęków goleni z towarzyszącym bólem łydek. Dotychczas nieleczona przewlekle z powodów internistycznych. Przy przyjęciu nieznaczny asymetryczny obrzęk goleni który całkowice ustąpił po podaniu NLPZ w badaniach dodatkowych nie potwierdzono zakrzepicy naczyń, w badaniach lab. anemia z niedoboru żelaza i niedoczynność tarczycy nieokreślona. Na podstawie obserwacji i wykonanych badań diagnostycznych, ustalono rozpoznanie j.w. Wypisana do domu w stanie ogólnym dobrym z zaleceniami j.w.

Zalecenia
Dalsze leczenie w POZ, Poradni chorób Tarczycy, Ginekologicznej, Kontrolna morfologia za miesiąc.
Rp. Tardyferon fol 1x1.

Badania laboratoryjne
NA 139 mmo1/1 (135-149)
K 4,21 mmo1/1 (3,50-5,20)
Cl 102 mmo1/1 (98-107)

Kreat 54,6 umo1/1 (53,0-106,0)
GLU 5,7 mmo1/1 (3,5-5,9)GFr 130,36 (>60ml/min/1,75m2)
ALT 30 U/L (<34)
AST 34 H U/L (0-31)
APTT 41 sek (23-45)
INR 1,2 (0,9-1,3)
WBC 4,9 (3,5-10,0)
RBC 4,92
hgb 10,7
hgb 6,63
hct 35,2
pct 0,212
MCV 72
MCH 21,8
MCHC 30,4
RDW 15,8
MPV 6,9
PDW 11,6
LYM % 30,3
MID % 9,9
GRA % 59,8
LYM# 1,4
MON#0,4
GRA# 3,1
RF 7,10
TP 67,2
ŻELAZO 3,3
OB 5
FT4 1,11
TSH 4,15
FT3 3,41

PHM kwasny
CWLM 1025
bialko(nieobecne), glukm(nieobecne), urobil (w normie), ketony, bilim, azotyny, krew nieobecne
W MOCZU OBECNE LEUKOCYTY -4-7 wpw
inne- bakterie nieliczne wpw
inne pasma śluzu dosc liczne wpw Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 5 marzena4720
12 lip 2014 - 23:49:58
USG tarczycy i przytarczyc:
Tarczyca położona w szyi. Płaty o obj. prawy do 7,5 ml, lewy do 7 ml. Cieśń grubości do 6mm. miąższ tarczycy niejednorodny o mieszanym echu bez wyraznych struktur guzkowych. powiekszonych wezlow chlonnych nie uwidoczniono.
USG nerek moczowodów pęcherza moczowego:
USG miednicy małej: pęcherz moczowy wypelniony moczem ma gladkie sciany macica prawislowej wielkosci o gladkich obrysach jednorodna. Endometrium wąskie. Płynu patologicznych struktur w miednicy malej nie stwierdza sie
USG brzucha i przestrzeni zaotrzewnowej:
Watroba o jednorodnym echu. drogi żółciowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy o gładkich ścianach bez złogów. Trzustka o regularnych obrysach o jednorodnym echu prawidłowej wielkosci. Aorta brzuszna nieposzerzona śledziona jednorodna nie powiekszona. Nerki położone typowo obie dlugosci do 11 cm sa bez zastoju bez wyraznych zlogow. Warstwa miąższowa 15-17 mm. Pęcherz moczowy wypelniony moczem macica jednorodna endometrium wąskie. Płynu w jamie brzusznej ani w jamach opłucnowych nie stwierdza sie.
USG naczyn konczyn dolnych-doppler
Żz głębokie obustronnie uwidoczniono ż udową i pokolanową bez zakrzepicy podatne ucisk na calym swym przebiegu w CD wypelnily kolorem obserwowano przeplyw fazowy zastawki wydolne. Na podudziach żż podatne na ucisk Ujścia VSM obustronnie drożne wydolne. Saphena obustronnie wąska bez zakrzepicy. Tt obustronnie od poziomu tt udowych wspólnych do dystalnych odcinkow tt piszczelowych drożne z prawidłowym 3 fazowym spektrum
Elektrokardiografia z 12 lub wiecej odprowadzeniami (z opisem)
Normogram.rytm zatokowy miarowy 85/in,. niski woltaż zesp QRS w odprowadzeniu I,aVL Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 5 marzena4720
12 lip 2014 - 23:51:11
Mialam tez rtg pluc wyszlo w porządku Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 8044
Dyżurny lekarz medycyny
magdalenap
16 lip 2014 - 12:49:36
Faktycznie nie stwierdzono większych nieprawidłowości w wykonanych badaniach - poza niewielką niedokrwistością, nawet wynik TSH nie jest aż tak podwyższony. A czy ten obrzęk dotyczy teraz tylko jednej nogi? czy zmniejsza się po nocnym odpoczynku, a nasila po chodzeniu lub staniu? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 5 marzena4720
20 lip 2014 - 20:02:27
obrzęk dotyczy tylko jednej prawej nogi. zaczyna sie od podbica znaczy od palców nogi poprzez kostke do łydki. noga puchnie cały czas chociaż więcej po całym dniu utrzymuje się opuchlizna do następnego dnia po czym lekko wklęśnie ale nadal spuchnięta. A jak chodzę to widze ze mi sie trzesie jak galareta od palcow po tzw. wysokie podbice nie wiem jak to nazwac mysle ze będzie wiadomo o co mi chodzi. i naprawde nie wiem juz gdzie mam juz z tym isc bo to jest meczace. Prosze o jakas rade Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 8044
Dyżurny lekarz medycyny
magdalenap
26 lip 2014 - 09:59:31
Myślę, że po wizycie u endokrynologa lekarz rodzinny powinien Panią skierować jeszcze do reumatologa - być może jest to związane z zapaleniem stawów, bo przyczyny naczyniowe w zasadzie wykluczono, nie powinno mieć to także związku z tarczycą, więc może są to problemy ze stawami - stawy skokowe, stawy palców stopy. Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.