Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 0 maxy
21 maj 2009 - 19:12:44
Witam. Miesiąc temu pojawił mi się stan podgorączkowy, który do dnia dzisiejszego się utrzymuje. Rano po obudzeniu 36,6, około południa temp. ~37, po godzinie 16 temperatura wzrasta do 37,3-37,6. W pierwszym tygodniu na zbicie gorączki Fervex lub Nimesil - bez skutku. Po tygodniu pierwsza wizyta u lekarza - przepisana pyralgina! na tydzień. Brak poprawy. Kolejna wizyta i lekarz przepisał Unidox. Nadmienie, że oprócz stanu podgorączkowego żadnych objawów nie mam. Następne wizyty i zlecone badania.. Wyniki poniżej:
- OB po 1 godz. - (3)
- WBC 5.6
- LYM 2.7; 48.2%
- MID 0.3, 6.2%
- GRAN 2.6 R4 45.6%
- RBC 5.91
- HGB 16.7
- HCT 51.4%
- MCV 87.0
- MCH 28.3
- MCHC 32.5
- RDW 14.2%
- PLT 264
- MPV 10.8.
Jak widać wyniki prawidłowe. Kolejne badania:
- CRP - ujemny
- ALAT - 177!
- RTG - pola płucne bez zagęszczeń ogniskowych. Kąty przeponowo-żebrowe w uwidocznionym zakresie wolne. Sylwetka serca w granicach normy.
Zrobiłem jeszcze prywatnie:
- (ponownie)ALAT - 196!
- ASPAT - 105!
- Bilirubina całk. - 0.67
- Cholesterol całk. - 155
- Cholesterol HDL - 34.
- WBC 9.66 (blisko górnej granicy)
- NEU - 2.14, 22%
- LYM 6.20!, 64% (przekroczone)
- MONO 0.87, 9.01%
- EOS 0.376; 3.89%
- BASO 0.076, 0.79%
- RBC 5.87
- HGB 16.8
- HCT 50.6
- MCV 86.3
- MCH 28.6
- MCHC 33.1
- RDW 13.9
- PLT 257
- MPV 7.65
- PCT 0.190
- PDW 18.0.
Rozmaz manualnie: NEU 24, BAND 1, LYMPH 66, MONO 5, EOSIN 4.
Proszę o opinię i ewentualnie sugestię co do kolejnych badań, które mam zamiar wykonać przed kolejną wizytą u lakarza. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
21 maj 2009 - 21:02:11
sporo badań już masz, wygląda na to że jest to jakaś infekcja wirusowa, ale bardzo łagodnie przebiegająca

tak na wszelki wypadek zapytam czy nie schudłaś ostatnio? nie masz nocnych potów? swędzenia skóry? problemów z oddawaniem stolca (biegunki, zaparcia)? problemów z miesiączką?

możnaby jeszcze zrobić USG jamy brzusznej Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 0 lukaszw666
01 cze 2009 - 18:44:19
ZROB BADANIE NA HCV...POZDRO Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 8 lat temu
Posty: 0 agax23x
01 cze 2009 - 20:59:30
Witam! Właśnie odebrałam wyniki krwi i wydają mi się one nie po kojące więc proszę o interpretacje
WBC 7,8 (4-10)
RBC 5,16 (3,8-5,8)
HGB 14,3 (11-16,5)
HCT 42,8 (35-59)
PLT 78 (150-350) ???
PCT 089 (100-500)???
MCV 83 (80-92)
MCH 27,7 (26-34)
MCHC 33,4 (32-36)
RDW 14,7 (10-15)
MPV 11,4 (6,5-11) ???
PDW 20,5 (10-18) ???

%LYM 45,2 (17-48)
%MON 6,1 (4-10)
%GRA 48,7 (43-76)

#LYM 3,5 (1,2-3,2) ???
#MON 0,4 (0,3-0,8)
#GRA 3,9 (1,2-6,8)

Z góry dziękuje Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.