Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 8 MonikaG27
22 mar 2014 - 14:28:00
Specjalizacja: Internista
Płeć: kobieta
Wiek: 27
Czy na coś choruję: nie
Czy przyjmuję jakieś leki: nie
Do tej pory przechodziłem/am jakieś poważniejsze choroby, które mogłyby mieć tutaj znaczenie: nie
Jakie to są dolegliwości:
Duszności, ostre bóle głowy, zawroty głowy ciągłe zmęczenie.
Pojawiają się od końca zeszłego roku. Nie jestem w stanie się na niczym skupić dlatego poszłam do lekarza wykonać rutynowo badanie krwi morfologię. Dodam że od prawie roku nie chorowałam w ogóle nawet kataru i zwykłego przeziębienia nie miałam. Od ostatnich 2 tyg. dodatkowo bardzo boli mnie kręgosłup,nie mogę wysiedzieć w miejscu za długo po ok. pół godz muszę się na chwile położyć. Jestem już bardzo zmęczona tymi dolegliwościami.Zamieszczam wyniki morfologi i proszę o poradę.
Leukocyty 8,67 (3,80-10,00) Erytrocyty 4,60 (3,70-5,10) Hemoglobina 13,5 (12,0-16,0) Hematokryt 38,0 (37,0-47,0) MCV 82,6 (80,00-99,0) MCH 29,3 (27,0-35,0) MCHC 35,5 (32,0-37 ) PLT 241 (150-450) RDW 11,9 (11,6-14,8) MPV 11,0 ( 9,0-13,0) Neutrofile 32,0 (46,0-75,0 ) Limfocyty 45,1 (20,0-45,0) Monocyty 8,3 (2,0-10,0) Eozynofile 14,0 ( 1,0-7,0) Bazofile 0,5 ( 0,0-2,0 ) Neutrofile 2,78 ( 2,50-5,40) Limfocyty 3,91 ( 1,50-3,50) Monocyty 0,72 ( 0,20-1,00) Eozynofile 1,21 ( 0,04-0,40) Bazofile 0,04 ( 0,02-0,10)
Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 8044
Dyżurny lekarz medycyny
magdalenap
22 mar 2014 - 14:40:22
A czy lekarz rodzinny badajac panią stwierdza cos niepokojącego? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 8 MonikaG27
22 mar 2014 - 15:52:09
Lekarz rodzinny wysłał mnie na 3 tyg zwolnienia i dał skierowanie na powtórne badanie za te 3 tyg. Zmierzył ciśnienie które było jak stwierdził \"dość niskie\" i nic więcej nie powiedział. Dlatego chciałam zaczerpnąć porady. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 8044
Dyżurny lekarz medycyny
magdalenap
23 mar 2014 - 09:56:48
Te wyniki nie są niepokojące więc, więc nie widzę sensu ich powtarzać. Natomiast proszę napisać czy nie ma Pani stresującej pracy, albo nie jest przemęczona codziennymi obowiązkami - czasami takie czynniki mogą powodować tego typu dolegliwości. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 8 MonikaG27
23 mar 2014 - 12:57:17
Nie mam stresującej pracy wręcz przeciwnie. Prowadzę dodatkowo bardzo zdrowy tryb życia. Nie wiem co może być przyczyną takich dolegliwości. Czyli mam rozumieć że mimo iż eozynofile i limfocyty są powyżej normy to jestem w pełni zdrowa i nic się nie dzieje? W takim razie co może mi dolegać i co może pomóc żeby dolegliwości ustały? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 8 MonikaG27
25 mar 2014 - 18:43:02
Nie mam stresującej pracy wręcz przeciwnie. Prowadzę dodatkowo bardzo zdrowy tryb życia. Nie wiem co może być przyczyną takich dolegliwości. Czyli mam rozumieć że mimo iż eozynofile i limfocyty są powyżej normy to jestem w pełni zdrowa i nic się nie dzieje? W takim razie co może mi dolegać i co może pomóc żeby dolegliwości ustały? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 8 MonikaG27
28 mar 2014 - 16:27:51
Czy jest ktoś kto mógłby mi odpowiedzieć. Z góry dziękuję Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 8044
Dyżurny lekarz medycyny
magdalenap
30 mar 2014 - 12:13:27
Odchylenia w morfologii po prostu nie są duże więc nie uważam żeby oznaczały jakąś chorobę. Myślę, że trzeba szukać porady u specjalistów - w pierwszej kolejności w związku z bólami i zawrotami głowy u neurologa. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 8 MonikaG27
31 mar 2014 - 14:18:11
Powtórne badania morfologi które zlecił mi mój rodzinny lekarz mam dopiero za 2 tyg. Od 4 dni mam utrzymujący się stan podgorączkowy wahający się między 37,5 do 37,8 stopni. Dodatkowo doszedł świąd skóry mimo że nie mam żadnej wysypki ( czy to może być jakaś alergia ? ) Pod pachami mam bardzo powiększone węzły chłonne ale nie bolą. Nie mam ani kataru ani bólu gardła. Nie wiem co się dzieje. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 8 MonikaG27
04 kwi 2014 - 13:06:30
Wczoraj tj. 3.04.14 zauważyłam drobne siniaki na udzie i plecach ,dodam że nie uderzyłam się ani nie upadłam, zamiast być coraz lepiej to wszystko nawarstwia się coraz bardziej. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 8044
Dyżurny lekarz medycyny
magdalenap
06 kwi 2014 - 09:37:13
W takim razie lekarz rodzinny powinien poszerzyć diagnostykę - poza morfologią również CRP, OB, próby wątrobowe. To nie są charakterystyczne objawy i tak jak pisałam wcześniej wymagają szerszej diagnostyki. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 8 MonikaG27
14 kwi 2014 - 19:12:21
Witam, odebrałam powtórne badania krwi prosiłabym o ich interpretację
Rozmaz ręczny :
gran. segmentowane 27 %( 40-70)
gran. kwasochłonne 5 % ( 1-5 )
gran. zasadochłonne 1 % ( 0-1 )
Limfocyty 58 % ( 20-45 )
Limfocyty atypowe 4
Monocyty 5 % ( 3-8 )
Objawy bez zmian
Proszę o odpowiedź. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 8 MonikaG27
17 kwi 2014 - 17:25:43
Czy jest ktoś kto mógłby mi odpowiedzieć,wizytę mam dopiero we wtorek po świętach i trochę się denerwuję. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 8044
Dyżurny lekarz medycyny
magdalenap
22 kwi 2014 - 15:27:38
W rozmazie ręcznym zwraca uwagę jedynie przewaga limfocytów nad segmentami - u osób dorosłych zwykle jest odwrotnie. Czasem takie odchylenia towarzyszą infekcjom wirusowym. Lekarz rodzinny po prostu powinien poszerzyć diagnostykę. Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.