Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 21 mlody44
20 gru 2013 - 12:47:10
Specjalizacja: Gastrolog
Płeć: mężczyzna
Wiek: 32
Czy na coś choruję: tak
Czy na coś choruję - komentarz
!1,5 roku temu miałem usg i mam polipy w woreczku najpierw 2 szt. niepamiętam dokładnie ale chyba 5 mm i 3mmm a na drugim usg po roku jeszcze jeden mały 1,5 mm jeden chyba lekko sie powiększył. Miałem tez gastroskopie i lekkie zaczerwienie było tylko. odbijało mi się dużo ale po przepisaniu przez lekarza ranigastu przestało i pojawia się sporadycznie.

Czy przyjmuję jakieś leki: tak
Czy przyjmuję jakieś leki - komentarz
Boli mnie to biorę nospę i jak nieraz mam zgagę to wezmę ranigast.
Do tej pory przechodziłem/am jakieś poważniejsze choroby, które mogłyby mieć tutaj znaczenie: nie
Jakie to są dolegliwości:
Bół pod prawym żebrem nie zawsze jak idę i stoje to potrafi nie boleć najcześciej jak siedzę w pracy przy komputerze i położę się całkiem na płasko ale tez nie zawsze. bół nie jest taki mocny ale przeszkadzający w funkcjonowaniu.
Od jak dawna się pojawiają:
Pojawia się co jakiś czas biorę nospę i mija po kilku dniach, zgaga mija po ranigascie
Jak często się pojawiają? Gdzie dokładnie się lokalizują?
Pod prawym żebrem, w ostatnich 2 miesiącach 2 razy po kilka dni.
Jakie mają nasilenie?
ból jest lekki raczej
Czy coś je nasila albo coś przynosi ulgę?
jak odbije mi się kilka razy to jak by przestawało boleć
Jakie badania do tej pory były wykonywane?
2 usg, krew, mocz, zdjęcie klatki piersiowej, gastroskopia
Jakie były wyniki wykonanych badań?
usg - 3 polipy jak wsześniej pisałem, krew w normie, mocz w normie, podwyższony cholesterol 240 zły 154 dobry 54 trójglicerydy tez były wysokie , i lekko bilirubina 1,5 ale badania krwi były robione rok temu. gastroskopia ok. w usg reszta w normie nic w opisie nie było. zdjęcie klatki nic nie było
Jakie było dotychczas leczenie?
nie było leczenia długotrwałego lekarz rodzinny nie widział nic co by mi dolegało,
Jakie leki i z jakiego powodu były stosowane?
na początku brałem controloc ale potem kazali mi przestać i tak jeden lekarz przepisał mi gastrotuss a potem ranigast
Kiedy to było? Jak długo trwało leczenie i czy była jakaś poprawa po leczeniu?
Tak w ramach 1,5 roku na początku czułem gulę w gardle odbijało mi się zle się czułem. potem było lepiej ale nie tylko po lekach zmieniłem trochę żywienie, zmniejszyłem stres który uważam w dużym stopniu też był przyczyną tych dolegliwości po tak długim czasie poradziłem sobie trochę z innymi dolegliwościami. jest jeszcze kwestia trochę teraz jest tam gdzieś stresu i moze trochę boleć czy woreczek i te polipy mogą dawać taki lekki ból.
Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
20 gru 2013 - 12:52:18
a jaki charakter mają te dolegliwości bólowe? to są bóle takie skurczowe? piekące? ściskające? jakieś inne?
czy zauważyłeś że te bóle pojawiają się po tłustych, obfitych posiłkach? po alkoholu?
czy jak się ruszasz to to nasila dolegliwości bólowe?
czy wtedy kiedy je odczuwasz częściej oddajesz stolec? po stolcu jest ulga?
nie chudniesz bez powodu? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 21 mlody44
20 gru 2013 - 21:51:49
Nie chudne, cwicze rózne rzeczy 2 - 3 razy w tygodniu, bol jest punktowy w jednym miejscu nie sciskający nie piekący taki przeszkadzający, uwierający, tlustych raczej nie jem takich obficie tłustych bo zalezy co rozumiec przez tłuste ale od kilku dni nie jadlem takich rzeczy, alkohol wypije sobie w weekend ale 2 max 3 piwka bo więcej nawet nie dam rady, ale jak byłem na imprezie z miesiąc temu to po wodce mialem zgagę lekką, stolec nie wpływa na ten ból różnie stolec robie ale chyba ogólnie dobrze, przechodzi bardziej jak beknę sobie kilka razy pod rząd i wtedy jak by nie bolało, w pon. ide do ogolnego bo wypada teraz ze mam zrobić usg po 6 m na ostatnim usg bylo napisane ze jak sie powiększą to zalecana jest wycięcie woreczka, ostatnio ćwiczę na siłowni trochę więcej się ruszam ale waga jest identyczna cały czas nie idzie do góry ani w dół. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 21 mlody44
30 gru 2013 - 17:59:39
Witam zrobiłem badania krwi i alat mam 53 norma 41, cholesterol 266 norma 200 hdl 45 norma 35 - 65, LDL 156 norma 0- 150, trójglicerydy 330 norma 40 - 140, MCH 26,9 norma 27 - 34 MCHC 32,8 norma 33-37, MCV 82 norma 82-94,HGB 15,6 norma 13-17, bilirubina w normie 1 reszta jest w normie Aspat 33 norma 0 - 37, ob 3, miałem także usg wszystko niepowiększone o normalnych rozmiarach, polipy z przed pół roku identyczne jak w poprzednim badaniu 8, 4 , 3 mm, wnioski do dalszej obserwacji. Pytanko czy może mnie boleć wątroba jeżeli jest nie powiększona, czy woreczek i polipy mogą wpływać na odbieganie od normy np. alat, jeżeli w watrobie przetwarzany jest cholesterol to przy wadliwej pracy pęcherzyka może byc podwyższony cholesterol. MCHC, MCH, MCV miałem zawsze na takim poziomie ale dzień przed badaniem uprawiałem sport przez 2 h wysiłkowy gdzie mocno traci się wodę. co może powodować takie zaburzenia w wykazanych badaniach, czy obniżone MCV, MCHC, MCV, są wynikiem uprawiania sportu nie trenuje zbyt intensywnie 2 razy w tyg. siłownia, 1 raz 2 h hokeja, i nieraz inne sporty zależy jak się tydzień ułoży. Czy może być od polipów które upośledzają działanie np. watroby. rok temu jak byłem u lekarza z pierwszymi badaniami powiedzieła mi lekarka że mam chyba zespół gilberta, wyniki morfologi były podobne rok temu. Dzięki za odpowiedz. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
30 gru 2013 - 19:56:56
nie sądzę aby te polipy w woreczku żółciowym upośledzały jakąkolwiek funkcję wątroby, MCV, MCH, MCHC moim zdaniem nie należy się przejmować, natomiast cholesterol i trójglicerydy są wysokie i myślę że lekarz rodzinny powinien się tym zainteresować, spróbować coś z tym zrobić, bo w dłuższej perspektywie taki cholesterol i trójglicerydy przyśpieszają rozwój miażdżycy Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 lat temu
Posty: 21 mlody44
30 gru 2013 - 23:42:47
ok zgłoszę się do lekarza z tym cholesterolem i trójglicerydami, a co z lekkim bólem pod prawym żebrem - stres i myślenie ze coś tam? a co z alat 54? reszta myslę ze jest dobrze. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 9 lat temu
Posty: 4040
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
30 gru 2013 - 23:51:06
alat nie jest wysoki, można ewentualnie powtórzyć badanie za miesiąc czy dwa ale nie jest to bezwzględnie konieczne, co to tych bólów po prawej stronie to nie widać nic szczególnego co mogłoby być przyczyną, może są to jakieś czynnościowe bóle brzucha, sama wątroba raczej nie powinna Cię boleć, badania nie wskazują aby się z nią coś działo Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.