Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 2 barbara531
22 lis 2013 - 19:39:28
Płeć: kobieta
Wiek: 60
Czy na coś choruję: tak
Czy przyjmuję jakieś leki: tak
Do tej pory przechodziłem/am jakieś poważniejsze choroby, które mogłyby mieć tutaj znaczenie: nie
Jakie to są dolegliwości:
Mam dużą nadwagę z którą nie mogę sobie poradzic. Ostatnio,w gab.dietet.na podstawie badanej krwi, śliny i moczu stwierdzono u mnie nietolerancję glutenu i laktozy. Jestem na emeryturze i nie stac mnie na wizyty u dietetyka w celu ustalenia konkretnej diety a zupełnie nie potrafię ułożyc sobie takiej która służyłaby memu zdrowiu. Bardzo proszę-jeśli to możliwe-o przykładowe śniadania, obiady i kolacje (biorę leki na nadciśnienie, euthyrox 100 na niedoczynnośc tarczycy i glukofage 750 -2 tabl.dziennie). Mam duży cholesterol og. (ponad 200 jedn.) a \"dobry\" poniżej normy, trójglicerydy ok. 200 jedn., mam stwierdzoną insulinoopornośc.
Dziękuję za pomoc- Barbara Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 4 gosiawoj
08 lip 2014 - 11:23:44
Witaj jeśli chodzi w wykluczenie glutenu to jest to problem bo znajduję się on praktycznie wszędzie. Też jestem na diecie bezglutenowej od roku i jakoś to opanowałam chodź nie do końca. Musisz kupować mąkę bezglutenową jest teraz też już w hipermarketach i bułkę tartą bezglutenową i robić praktycznie wszystko samemu. Możesz jeść owoce warzywa mięso natomiast chleb makarony słodycze głównie ciast i ciastka musisz piec sama. Poszukaj w internecie jest dużo stron gdzie są przepisy bezglutenowe powodzenia i zdrówka życzę Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 4 lat temu
Posty: 12 asap
26 cze 2015 - 15:44:03
Co do tego glutenu, to może nie jest aż tak źle - są produkty specjalnie produkowane bez glutenu właśnie dla osób, które są chore na celiakię. Faktem jest to, że źródło tych produktów musi być zaufane, mojemu przyjacielowi zdarzyło się mieć reakcję alergiczną po produkcie ktory miał być pozbawiony glutenu. Najlepiej jest dobrze wiedzieć co możesz jeść, a czego nie: http://www.mojealergie.pl/alergia-na-gluten/. Alergia na laktozę bywa wynikiem dużego zniszczenia kosmków jelitowych przez gluten ale może być to tymczasowa reakcja i w miarę ich regenracji prawdopodobnie będziesz ponownie mogła spożywać laktozę. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 1 rok temu
Posty: 11 inkeri
17 sie 2016 - 00:44:23
Wbrew pozorom, to jest naprawdę sporo zamienników dla nabiału i mąk glutenowych, więc nie powinno być problemu. Bardzo dobra jest, np. mąka kokosowa [magvita.pl] - nie tylko zdrowa, ale i bardzo smaczna. Pyszne naleśniki można smażyć na tej mące, trzeba tylko pamiętać, żeby użyć coś, co zwiąże ciasto, np. jajka lub siemię lniane. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 5 miesięcy temu
Posty: 8 pisarzem
24 kwi 2017 - 15:41:56
Obecnie coraz więcej jest zamienników produktów z glutenem i wchodzą na stałe do ofert sklepów, wcale nie tak bardzo drogich w stosunku do tych, co zawierają gluten. Ostatnio czytałam, że Biedronka bardzo wzbogaciła swoją ofertę o takie rzeczy, tak samo Żabka czy Carrefour więc polecałabym tam się rozejrzeć. Co do laktozy, łatwo jest teraz kupić mleko bez laktozy, mają wyraźne oznaczenia, ale ja bym proponowała przerzucić się na nabiał, który ma od dawna jej obniżoną zawartość albo warianty bez laktozy w składzie, czyli kefiry, jogurty naturalne itd. Wyjdzie z korzyścią dla zdrowia.

Co do przepisów, znam ten ból, a wg mnie nie ma sensu kupować miliona książek z przepisami. Ja najczęściej korzystam z tego, co np. Ewa Chodakowska wrzuca na swój profil na FB i modyfikuję do swoich potrzeb i możliwości. Czasem jest ciężko znaleźć zamienniki, ale w sumie nie narzekam, bo porcje są tak wydzielone, że spokojnie starczają na kilka dni w tygodniu, a składniki zawsze można użyć do czegoś innego smiling smiley Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.