Witamy na forum, na którym można odbyć wizytę Online, za darmo! 
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 47 damianrzepka1
22 lis 2011 - 01:17:40
Badanie MR kręgosupa piersiowego.
Niewielkie zaostrzenia przednich krawędzi tzronów kręgowych od Th7 do Th11.Wysokości trzonów kręgowych i przestrzeni międzykręgowych w odcinkuu piersiowym są prawidłowe.Nierówności płytek granicznych sąsiadujących powierzchni trzonów kręgowych Th7 i Th8 oraz dolnej powierzchni trzonów kręgowych od Th8 Do Th11.
Na poziomieTh7-Th8 dyskretnie, prawostronnie uwypuklenie krążka międzykręgowego do światła kanału kręgowego na głebokości do 1,5mm, bez istotnego ucisku przedniej ściany worka oponowego i bez ucisku rdzenia piersiowego.
Na poziomieTh8-Th9 Dyskretnie centralno-lewostronne uwypuklenie krążka międzykręgowego do światła kanału kręgowego na głebokość do 1,5mm, również bez istotnego ucisku przedniej ściany worka oponowego.
W odcinku Th nie stwierdza się wypadnięć jąder miażdżystych do światła kanału kręgowego ani objawów wewnątrzkanałowej stenozy.
Z odchyleń od normy- w tylnej części trzonu kręgowego Th10 po stronie lewej oraz w nasadzie łuku po stronie lewej obecności nieregularnego kształtu naczyniaka o maksymalnym wymiarze 17-18 mm.
Rdzeń piersiowej i stożek rdzeniowy mają prawidłowy obraz MR.
Wewnątrzkanałowo nie stwierzda się procesu rozrostowego.
Co pan sądzi o tym opisie. Bo boli mnie kregosup piersiowy .Czy ten naczyniak jest duży.Czy on moze dawac jakieś dolegliwosci. Proszę o rade. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3841
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
22 lis 2011 - 15:25:22
właśnie często jest tak że pacjenci obawiają się właśnie tych naczyniaków, a w zasadzie nie są one groźne, można co najwyżej wykonać badanie kontrolne za jakiś czas aby sprawdzić czy się nie powiększa, nie powoduje on dolegliwości bólowych
jeżeli już, to bardziej dolegliwości bólowe spowodowane są tymi zmianami zwyrodnieniowymi, nie są one może duże ale jakieś tam są
w których dokładnie miejscach odczuwasz te dolegliwości?
czy inne odcinki kręgosłupa również były prześwietlane? Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 47 damianrzepka1
23 lis 2011 - 23:27:45
Bóle odczuwam co dziennie w odcinku piersiowym kregosupa.Włąsnie szukam przyczyny od czego mnie boli.na środku kregosupa piersiowego. Czy ten naczyniak jest duży . Bo w maju tego roku robiłem rezonans magnetyczny kregosupa piersiowego ale nie było opisane wielkosc naczyniaka. To jest wynik rezonansu magnetycznego maju tego roku


Badanie MR odc. piersiowego kregosupa wykonane w obrazach T1i T2-zależnych w plaszczyznach strzalkowych,poprzecznychi czolowych.

Kyfoza piersiowa pogłebiona.
Wielopoziomowe guzki Schmorla.
Dyskretnie zwężone przestrzenie miedzykregowe od Th5 do Th12.
Wnasadzie łuku po stronie lewej na poziomie Th 10 widoczne jest ognisko o charaktezre naczyniaka.
Drobne zaostrzenia na krawedziach trzonow w odc.. Piersiowym dyskretnie uwypuklenia tarczek miedzykregowych od Th6 do Th9,bez istonych objawów uciskowych.
Otwory miedzykregowe wolne.
Rdzeń piersiowy o prawidlowym sygnale,bez zmian ogniskowych.
Kanał rdzeniowy nieposzerzony.
To jest rezonans pól roku temu.A ten rezonas do góry to jet świerzy.Tam właśnie jet opisane wielkosc naczyniaka.Miałem przeswietlony cały kregosup
odc. szyjny.
Badanie Mr odc.szyjnego kregosupa wykonane w obrazach T1i T2- zależnych,w plaszcyznach strzalkowych poprzecznych i czołowych.

Niewielkie ugiecie kregosupa w strone prawa lordoza szyjna pogłebiona.
Zwężenie przestrzenie miedzykregowe od C4 do C7 ze zmianami degeneratywnymi w krazkach m-k niewielkie zmiany wytwórcze na przednich i tylko-bocznych krawedziach trzonów kregów na tych poziomach..Zmianom zwyrodnieniowym towarzysza dyskretnie uwypuklenia tarczek m-k powodujace uciśniete przedniej ściany worka oponowego,bez ucisku na rdzen szyjny.
Otwory miedzykregowe bez istotnych zwężen.
Rdzeń szyjny o prawidlowym sygnale bez zmian ogniskowych.
Kanal rdzeniowy nieposzerzony.

odcinek lędzwiowy
Badanie Mr kregosupa ledzwiowego-krzyżowego wykonane w sekwenjach T1i T2-zależnych.

Stan po stabilizacji miedzywyrostkowej na poziomie zwężonej,nieregularnej szpary m-k L3-L4.
Znieksztalceniem blaszek granicznych trzonów krgowych przez guzki Schmorla najwieksze na poziomach L3-L4-L5.
Tendencja do przodozmyku trzonu kregowego L5 z niewielka centralna protruzja krażka m-k L5/S1niepowodujaca ucisku struktur wewnatrzkanalowych.
Mała centralna dokanałowa protruzja krążka m-k L3/L4 z odksztalceniem wiezadla podluznego tylnego, bez kompresji korzeniowej.
Poza tym kanal kregowy wolny bez istotnej stenozy.
Stozek rdzeniowy nieucisniety o prawidłowej intensywności sygnalu.
Tylko mnie boli w odcinku piersiowy.Proszę o radę.Cwiczenia robie co dziennie a ból nadal sie utrzymuje. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3841
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
23 lis 2011 - 23:53:04
masz zmiany zwyrodnieniowe w szyjnym, piersiowym jak i lędźwiowym odcinku kręgosłupa, do tego dochodzi obniżenie przestrzeni międzykręgowych i protruzje dysków, to wszystko powoduje że pojawiają się opisane przez ciebie dolegliwości, trzeba to leczyć zachowawczo, rehabilitacja, zabiegi, leki przeciwbólowe, naczyniak jest średniej wielkości, ale nie uciska na nic, więc prawdopodobnie nie powoduje żadnych dolegliwosci Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 47 damianrzepka1
25 lis 2011 - 14:38:30
Mnie boli tylko odcinek piersiowy na środku kregosupa ani szyjny ani ledzwiowy nie boli.
Ból th10 tak jakby delikatnie po stronie lewej. Rehabilitacja mi nie pomaga na ten odcinek . Po zabiegu odcinaka ledzwiowego miałem dretwienie lewej nogi>ale można powiedzieć ze praktycznie dretwienie calkiem przeszlo.Raz po raz coś tam odzczuwm ale lezdwiowy mnie nie boli. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 47 damianrzepka1
25 lis 2011 - 14:39:55
A czy ten naczyniak jest duży według pana panie Dr.17mm a 18mm. Bo coś musze z tym zrobic. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 47 damianrzepka1
26 lis 2011 - 19:34:25
A moze panie Dr. jak bym panu przysłał zdjecia rezonansu magnetycznego,to by pan Dr. obejrzał. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3841
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
27 lis 2011 - 20:26:05
zapewniam że radiolog który oceniał zdjęcie ma dużo doświadczenia i na pewno nie powiem Ci na jego temat więcej niż napisał Ci lekarz radiolog
co do naczyniaka to nie jest on duży, poza tym nie jest on groźny i nie powoduje dolegliwości bólowych, tym akurat nie trzeba się przejmować
co do kręgosłupa, to warto wzmacniać mięśnie tułowia i zwracać uwagę aby nie przeciążać i nie przemęczać kręgosłupa Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 47 damianrzepka1
29 lis 2011 - 22:56:26
A co bym musiał nie robic aby nie przemeczac kregosupa i przeciążać. Bo ja w tej chwili jestem na rencie i nic nie dzwigam A chciałbym jakąś prace znaleśc. A czy mogę pracować jako pracownik fizyczny. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 47 damianrzepka1
29 lis 2011 - 22:59:13
Bo bóle co dziennie odczuwam czasami lekkie czsami mocniejsze bóle odczuwam w ciagu dnia. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3841
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
01 gru 2011 - 14:52:04
na pewno dźwiganie czy podnoszenie ciężkich przedmiotów nie jest wskazane przy zmianach w kręgosłupie, natomiast sama praca w ruchu jak najbardziej
jeżeli chodzi o prace siedzące to miejsce pracy powinno być wygodne, tak aby kręgosłup się nie przemęczał Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 47 damianrzepka1
10 gru 2011 - 12:21:51
Co pa Dr. sadzi jak bym brał zastrzyki o nazwie milgamin i naklofen w zastrzykach czy to by pomolo na ból kregosupa w odcinku piersiowym . Bo brałem ostatnio kilka różnych rodzajów leków i ból nadal sie utrzymuje. Chciałem sie dowiedziec czy te zastrzyki by pomogły bosa drogie.A z renty za dużo nie kupie. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3841
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
10 gru 2011 - 22:01:49
Naklofen to jest lek przeciwbólowy, działa wtedy kiedy jest stosowany, na pewno nie wyleczy Cię ze schorzenia ani nie sprawi że dolegliwości ustąpią na stałe albo na dłuższy czas
co do Milgamma to nie ma gwarancji że będzie poprawa, ale w pewnym stopniu może być, na pewno nie jest to też lek który da stałą poprawę Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 47 damianrzepka1
11 gru 2011 - 23:21:27
A jakie leki pan Dr. by radzil zeby brać na bol kregosupa piersiowego. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3841
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
12 gru 2011 - 22:52:20
jeżeli chodzi o leki to one wszystkie działają doraźnie, jeżeli bóle są silne to oczywiście ketonal, diclofenac, czy naklofen są jak najbardziej wskazane ale doraźnie i tylko wtedy kiedy są koniczne, można je łączyć z tramadolem, który ma inny mechanizm działania
poza tym na pewno zabiegi fizjoterapeutyczne, rehabilitacja i masaże Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 47 damianrzepka1
13 gru 2011 - 16:41:59
Diekuje bardzo za odpowiedz. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 47 damianrzepka1
17 sty 2012 - 23:01:26
Dzień dobry.
Byłem dzisiaj na zabiegach na kregosup piersiowy.Miałem zabiegi masaż na kregosup laser i pole magnetyczne.Czekałem na te zabiegi 2 miesiace. Ale po tych zabiegach gorzej sie czuje niz przed zabiegami.Przed zabiegami odczuwałem bóle kregosupa piersiowego ale po dniu dzisiejszym gorzej sie czuje.Nie wiem czy przerwać te zabiegi czy zmienic na inne.Bo na prawde gorzej po nich sie czuje . Cały czas jest ból w od. piersiowym na srodku kregosupa.W tym odcinku mam naczyniaka w th10 0 wielkosci 15mm- 17mm i zwyrodnienia.Co pan Dr. szdzi z ktorych zabiegów mi nie pomaga . Mi sie wydaje że chyba masaz i laser mi szkodzi . Sam juz nie wiem.Co pa dr radzi. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3841
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
19 sty 2012 - 16:00:45
nie słyszałem nigdy o tym aby zabiegi laserowe mogły nasilać objawy choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa, nie wydaje mi się również aby masaż zaszkodził, chociaż przy najbliższej wizycie możesz wspomnieć o tym że po ostatniej wizycie czułeś nasilenie objawów, moim zdaniem jednak nie powinieneś przerywać zabiegów
co do naczyniaka, to często są to przypadkowe znaleziska w badaniach obrazowych kręgosłupa i najczęściej w ogóle nie powodują one dolegliwości Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 47 damianrzepka1
29 sty 2012 - 17:57:16
Dzień dobry .Byłem 26.01.2012r u neurochiruga na konsultacjw koninie u Dr Zapalowicza.Pojechałem poniewarz odczuwam bóle w odcinku piersiowym .Po obejżeniu zdjecia na plytce pan dr. stwierdził że jestem zdrowy jak ryba.Ze to nie jest wina naczyniaka że odczuwam bóle. I dał mi skierowanie do ortopedy i na rehabilitacje. A ja mu powiedziałem że do ortopedy jetsem zawsze raz w miesiacy i tylko mi leki zmienia. Na rehabilitacje uczeszczam Non stop.Już sie zapisałem na rehabilitacje w kilku miejscach.Aby non sto z niej kożystac.Powiedział mi neurochirurg że jak boli to nie znaczy że ma mnie operowc.Napisał mi w karcie że niekwalifikuje sie do zabiegu.A ja mu na to ze trzeba cos z tym zrobic.A on na to prosze nastepnego prosić. I tak mnie ten lekarz potraktował. Tak sie zastanawiam czy czasami sie przejechac do nastepnego neurochirurga. Co pan Dr. na to.Bo temn ból co dziennie odczuwam.Ze mam co dziennie roboc ćwiczenia i kozystać z rehabilitacji .a ja przecierz cały czas Z rehabilitacji kpżystam. Leków nie biore bo wiem ze mi ni pomagaja. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 2 lat temu
Posty: 114
Pomocnik forum
wieka-58
29 sty 2012 - 18:35:13
Musisz przyjąć do wiadomości ,że nie ma leków na takie bóle ,tylko rehabilitacja może pomóc,może gorzej sie czujesz po zabiegach bo jesteś zesztywniały,ale z biegiem czasu powinno być lepiej i w domu powinienes świczyć z odciażeniam kregosłupa codziennie lub co drugi dzień,
na operację myślę przyjdzie czas ale też nie będziesz miał żadnej gwarancji,że ból minie. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 47 damianrzepka1
29 sty 2012 - 23:27:05
Ja wykonuje co dziennie ćwiczenia raz jedno kolano do klatki piersiowej raz drugie.Jedna reka do przodu np. prawa a noga lewa do dyłu. Przeciaganie sie w cigu dnia kilka razy.A mógłby pan Dr. napisać jakie ćwiczenia robić aby nie przeciazac kregosupa . Bo nie wiem czy te ćwiczenia co robie nie przeciazaja kregosupa.Na dzień dzisiejszy chodze cały czas na rehabilitacje. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 2 lat temu
Posty: 114
Pomocnik forum
wieka-58
30 sty 2012 - 16:56:11
Przecież lekarz nie będzie Ci tłumaczył jakie masz wykonywać cwiczenia!
Ćwiczyć trzeba ok. pół godz.,a nauczysz się ćwiczyć tylko w gabinecie rehabilitacjnym,
a jeszcze lepiej w sanatorium,
w google wpisz "ćwiczenia z odciążeniem kręgosłupa"lub ćwiczenia przy zwyrodnieniu kręgosłupa ",itp.pewnie coś znajdziesz. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 47 damianrzepka1
16 mar 2012 - 23:19:28
Dzień dobry. Panie doktorze we wtorek 13.03.2012r. pojechalem do lekarza ortopedy, bo odczuwałem ból kregosupa piersiowego i pan doktor mnie zbadal i zapisal zastrzyki o nazwie LIGNOCAINUM HYDROCHLORICUM WZF 1%10 mg/ml roztwór do wstrzykiwań i DEPOMEDROL 40mg.ml i ten zstrzyk dostałem na razie pierwszy raz. A ból jst gorszy niż przed zstrzykiem. Czy mam brać jeszcze 4 serie raz w tygodniu. Bo sie gorzej czuje niż przed zastrzykami. Copan doktor o tym sadzi. Bo zastrzyk dostalem na srodku kregosupa piersiowego. I ból sie cały czas sie utrzymuje.Już nie wiem co mam zrobic .Czy odsttawić te zastrzyki. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 47 damianrzepka1
16 mar 2012 - 23:23:38
Bo przed zastrzykami aż takiego bólu nie odczuwałem . A teraz siedze to mnie boli stoje to mnie boli . Co mam zrobić. Boniby pan dr, stwierdził ze mam stan zapalny.Ze musi mi zlikwidowac zastrzykami.Chciałem zaznaczyc ze za duzo tabletek nie brałem przed zastrzykami. Ateraz non stop bioere. Czy ten zastrzyk mógł byc żle podany ,ze ten bol sie utrzymuje. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 3 lat temu
Posty: 47 damianrzepka1
19 mar 2012 - 11:15:39
Prosze o rade. Co pan DR. sadzi o tych zastrzykach. Odpowiedz Cytuj
Zarejestrowany: 6 lat temu
Posty: 3841
Dyżurny lekarz medycyny
arturo
25 gru 2012 - 09:23:48
zastrzyki powinny pomóc, powinny działaś przeciwzapalnie i przeciwbólowo, nie sądzę aby faktycznie było tak że dolegliwości nasiliły się po samych zastrzykach, może po prostu jest to pewnego rodzaju zbieg okoliczności
proponuję kontynuować serię zastrzyków tak jak zalecił lekarza, a jeżeli po następnych kilku nie będzie poprawy to zgłoś się do lekarza i powiedz o tym Odpowiedz Cytuj
Niestety nie masz uprawnień aby pisać/odpowiadać na tym forum.