Zawał serca

Zawał serca to niedostateczne ukrwienie serca, najczęściej na tle choroby wieńcowej. Jest to najbardziej znana i najbardziej dramatyczna choroba wieńcowa. W krajach dobrze rozwiniętych choroba ta jest przyczyną największej ilości zgonów.
Do zawału serca dochodzi przez zwężenie naczyń wieńcowych mięśnia sercowego na skutek osadzania się na ściankach cholesterolu, trójglicerydów, tłuszczu i substancji białkowych. Wszystko to powoduje długotrwałe niedokrwienie serca.
Podczas dużego wysiłku fizycznego lub silnego, nagłego stresu serce potrzebuje większej ilości tlenu, jeśli naczynia wieńcowe są zapchane nie są w stanie na czas dostarczyć dostatecznej ilości tlenu i dochodzi do zawału serca.
Inna przyczyną zawału może być skurcz tętnicy lub zablokowanie tętnicy zakrzepem, który jest następstwem zmian miażdżycowych.
Częściej zawały serca występują rano ponieważ o tej porze dnia krzepliwość krwi jest większa i wzrasta poziom katecholaminy.
Aby zmniejszyć ryzyko zawału serca należy ograniczyć tłuszcze, sole, cukry, rzucić palenie, spożywać mniej alkoholu, unikać stresu, uprawiać sporty (zmniejszają ryzyko występowania miażdżycy), mierzyć często ciśnienie, spożywać dużo warzyw i owoców, nie przejadać się.

Visalli, G. Rodzinna encyklopedia zdrowia. 2002

Symptomy:



Lekarze specjaliści:



Badania: