Zaparcia

Zaparcia to inaczej problem z oddawaniem stolca spowodowany spowolnieniem perystaltycznych ruchów jelit. Zaparciom często towarzyszy wysiłek podczas defekacji, uczucie przepełnienia w żołądku, bóle brzucha oraz krwawienia z odbytu. Zaparcia mogą powodować powstanie żylaków w obrębie odbytu jak i do powstawania innych nieprawidłowości.

Zaparcia spowodowane są niedoborem błonnika w diecie i brakiem płynów w organizmie. Inne przyczyny zaparć to stres, starszy wiek, depresja, używanie niektórych leków czy też nadużywanie środków przeczyszczających. Zaparcia mogą być również oznaką innych chorób układu pokarmowego.

Lekarz zazwyczaj przeprowadza wywiad podczas którego sprawdza czy osoba nie zmieniała diety, stosowała leków. Z reguły wystarczy krótkotrwale używanie środków zmiękczających kał, błonnika w tabletkach. Jeżeli to nie działa, lekarz może zlecić badania laboratoryjne krwi, próbki stolca, w przypadku podejrzeń o raka jelita grubego konieczna jest kolonoskopia.
Stosowanie środków przeczyszczających nie jest wskazane ponieważ mogą one powodować zmiany w pracy jelit. W przypadkach ciężkich zaparć konieczny może być zabieg chirurgiczny.

Większość zaparć może być zlikwidowana dzięki stosowaniu diety bogatej w błonnik i piciu 8-10 szklanek wody dziennie, regularnym ćwiczeniom. Rano powinno się wypić szklankę wody z łyżeczką soku z cytryny tak aby mięśnie pracowały na tyle dobrze aby wydalić zalegające treści z jelita.

Inne sposoby na zaparcia to: wypicie rano napoju i jedzenie owoców, warzywa i produkty pełnoziarniste do każdego posiłku, suszone owoce, brązowy ryż, brokuły, fasola, kukurydza, pieczywo pełnoziarniste i otręby pszenne zawierają dużo błonnika a tym samym pomagają przeciwdziałać zaparciom. Kawa i herbata ma również działanie przeczyszczające.

red. Jonderka, G. Podręczna encyklopedia zdrowia. Poznań 2002

Symptomy:



Lekarze specjaliści:



Badania: