Wąglik

Wąglik – to choroba zaraźliwa, wywołuje ją laseczka wąglika, najczęściej występuje u bydła, koni, owiec, kóz, rzadziej świń. Rozprzestrzenia się wodą, może być przenoszony przez dzikie zwierzęta, ptaki, owady, odchody, może być również w produkowanych paszach dla zwierząt. Zwierzęta zarażają się drogą pokarmową. Zakażenie u ludzi zdarza się bardzo rzadko. W odróżnieniu od innych bakterii, które wykorzystują żywiciela, wąglik prowadzi do śmierci.
Do zakażenia dochodzi zazwyczaj przez skaleczenie lub otarcie na skórze twarzy, szyi, rękach.
Jeśli bakterie wąglika dostaną się do przewodu pokarmowego (np, po zjedzeniu niedogotowanego mięsa) wywołuje gorączkę, ból brzucha, nudności, wymioty. Śmiertelność w tym przypadku przekracza 50%. Najgorsze skutki wywołuje wąglik, gdy dostanie sie do płuc. Szybko się rozmnaża, w ciągu kilku do kilkunastu godzin dostaje się do krwi skąd atakuje narządy wewnętrzne. Czasami choroba rozwija sie tak szybko, że po kilku godzinach następuje zgon.
Bakteria nie przenosi się z człowieka na człowieka.
Leczenie odbywa się za pomocą antybiotyków i szczepionek, które należy przyjąć 6 razy w ciągu 18 miesięcy.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wąglik

Symptomy:



Lekarze specjaliści:



Badania: