Niedobór witaminy E

Witamina E (tokoferol) – należy do grupy nierozpuszczalnych w wodzie.

Rola w organizmie:
- spełnia rolę gł. przeciwutleniacza w komórkach
- dostarcza komórkom składniki odżywcze
- wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych
- czerwone krwinki chroni przed przedwczesnym rozpadem
- sprzyja leczeniu męskiej bezpłodności
- sprzyja leczeniu zaburzeń mięśniowych
- sprzyja leczeniu miażdżycy
- sprzyja leczeniu chorób serca

Zapotrzebowanie – 8-13 mg na dobę

Występuje w:
*olejach roślinnych np.sojowym, kukurydzianych, słonecznikowym
* migdałach,orzechach włoskich i ziemnych
* margarynie, jajach, mleku
* kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej
* zielono listnych warzywach.

Jest tak popularna, że rzadko zdarzają się niedobory.

Visalli, G. Rodzinna encyklopedia zdrowia, 2002

Symptomy:



Lekarze specjaliści:



Badania: