Niedobór witaminy A

Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Powstaje ona w tkankach zwierzęcych.
Witamina dostarczana jest do organizmu człowieka poprzez spożywanie masła, jaj, mleka, wątroby, sera, tłustego mięsa.
Niektóre owoce i warzywa (np. pomidory, marchew) zawierają prowitaminę A, która może zostać przetworzona w ludzkim organizmie w witaminę.

Funkcje witaminy A
– prawidłowy wzrostu komórek (skóry, dróg rodnych,przewodu pokarmowego, włosów)
– współtworzenie rodopsyny tj.purpury wzrokowej
– zapewnia prawidłowy wzrost kości i zębów
– chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami
– umożliwia odróżnianie barw w procesie widzenia
– reguluje wzrost i funkcjonowanie tkanki nabłonkowej

http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/misc_topics/vitamina.html

Symptomy:



Lekarze specjaliści:



Badania: