Niedobór ryboflawiny

Ryboflawina – witamina B2 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie.
Jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, a także jest składnikiem koenzymów uczestniczących w reakcjach oksydoredukcyjnych organizmu, bierze udział w procesach utleniania i redukcji.
Razem z wit.A dba o prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych, śluzówki przewodu pokarmowego, dróg oddechowych, skóry i nabłonka naczyń krwionośnych.
Ponadto uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów i spełnia ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.
Niedobór tej wit. może doprowadzić do wadliwego działania układu nerwowego i błon śluzowych. Zapotrzebowanie organizmu to około 1,5 mg na dobę.

Wit.B2 występuje w:
*różnych rodzajach mięs np.dziczyźnie
*jogurcie, kefirze, maślance, mleku, chudych serach, jajach
*łososiu, pstrągu, makreli, małżach
*migdałach, orzechach włoskich
*zielonych częściach warzyw, fasoli, grochu,soi
*pełnoziarnistym pieczywie
*grzybach
*drożdżach

Jest dodawana do produktów spożywczych i oznaczana symbolem E101.

Pressman H. A, Buff S. „Witaminy i minerały”, 2000

Symptomy:



Lekarze specjaliści:



Badania: