Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa –jest to zespół objawów które pojawiają się na skutek spożycia pokarmu na który dana osoba jest uczulona.
Rozwój tej alergii uzależniony jest od czynników dziedzicznych i od tego w jakim stopniu objawy sie ujawniają.
Przyczyną tej choroby może być uszkodzenie „bariery jelitowej” spowodowane przez wirusy, antybiotyki lub bakterie.

Najczęściej spotykane substancje uczulające to:
* ryby i skorupiaki
* owoce strączkowe
* mleko krowie zwłaszcza u niemowląt
* orzeszki ziemne
* nasiona soi
* owoce takie jak truskawki, owoce cytrusowe, jabłka, brzoskwinie
* warzywa np.seler, marchew
* niektóre zboża np.pszenica
* jaja zwłaszcza białko jaja kurzego
* przyprawy między innymi liść laurowy, anyżek

Visalli, G. Rodzinna encyklopedia zdrowia, 2002

Symptomy:



Lekarze specjaliści:



Badania: