Pokrzywa

TfYq7XOer9ukUtvwmg85bhfNjOwMIt.jpg
Dodano: 09:02 3 czerwca 2008
Aktualizowano: 09:37 9 lipca 2012
Źródło: Lesley Bremness "Wielka Księga Ziół"

Pokrzywa jest rośliną powszechnie występującą w Polsce, szczególnie często możemy ją spotkać w lasach liściastych oraz nad brzegami rzek. To roślina wszystkim znana, niestety ze względu na swoje „parzące” działanie wielu osobom kojarzy się negatywnie. A tymczasem jest to roślina o wielu pozytywnych właściwościach ważnych dla naszego zdrowia i urody.

Liście pokrzywy zawierają w sobie: witaminę B, C, K, E, kwasy organiczne, żelazo, magnez, fosfor, krzem, wapń i potas. W korzeniach tej rośliny znajdują się między innymi steroidy – związki pomocne w leczeniu prostaty.

Pokrzywa dla zdrowia

Pokrzywa ma dobroczynne działanie dla organizmu ponieważ:

• oczyszcza krew i płyny ustrojowe
• stosuje się ją w leczeniu reumatyzmu
• poprawia stan skóry i włosów
• napary z liści pokrzywy stosuje się przy krwawieniach i biegunkach
• łagodzi stany zapalne w przewodzie pokarmowym
• polepsza przemianę materii i stymuluje trawienie
• jest środkiem działającym moczopędnie stosowanym przy chorobach nerek
• obniża poziom cukru we krwi dlatego wspomaga leczenie cukrzycy
• picie soku pokrzywowego wzmacnia organizm
• zmniejsza ona przekrwienie, obrzęki i stany zapalne
• można ją stosować wspomagająco przy leczeniu niedokrwistości, gdyż zwiększa liczbę czerwonych krwinek
• w postaci okładów jest stosowana przeciwko czyrakom
• przynosi ulgę przy bólach stawów i kurczach mięśni.

Pokrzywę może spożywać w postaci odwaru bądź soku.

Sposób przyrządzania odwaru pokrzywowego:

2 łyżki korzeni z kłączami zalewamy 2 szklankami wody, należy to wszystko gotować pod przykryciem przez okres pięciu minut. Ostawiamy na pół godziny, następnie przecedzamy. Odwar należy pić 2-3 razy na dzień po pół szklanki przez około 2 tygodnie.

Sposób przyrządzenia soku pokrzywowego:

Pokrzywy dokładnie myjemy, następnie miksujemy i wyciskamy na przykład przy użyciu gazy. Dla zachowania trwałości soku należy go odrobinę posolić, przechowujemy w ciemnym naczyniu, w chłodnym miejscu. Sok pijemy codziennie rano, na czczo w małych ilościach, jedna łyżka dziennie w zupełności wystarczy dla wzmocnienia organizmu.

Pokrzywa w kosmetyce

Pokrzywa ma swoje zastosowanie również w kosmetyce. Pokrzywa wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Młode liście, które wykazują działanie ściągające i tonizujące stosuje się do przygotowywania parówek twarzy, mieszanek kąpielowych oraz płukanek do włosów. Pokrzywa ma działanie oczyszczające, jest szczególnie wskazana do stosowania dla cery tłustej. Zmniejsza łojotok oraz łupież. Przeciwdziała także nadmiernemu poceniu się skóry.

Maseczka z pokrzywy do cery tłustej

2 łyżki płatków owsianych połączyć z 2 łyżkami mleka, do tego dodajemy świeży sok z pokrzywy w takiej ilości aby uzyskać niezbyt gęstą konsystencję. Taką maseczkę nakładamy na twarz i zmywamy po piętnastu minutach.

Płukanka pokrzywowa do włosów

1 szklankę świeżych liści pokrzywy zalewamy 1 szklanką spirytusu, płyn odstawiamy na 2 tygodnie, po tym czasie odcedzamy i stosujemy do wcierania w skórę głowy przy każdym myciu włosów.

Pokrzywa w kuchni

Pokrzywa ze względu na swoją zawartość licznych witamin i składników mineralnych jest bardzo zdrowym elementem potraw. Do celów kulinarnych możemy użyć świeżo zebrane liście i pędy dodające je do sałatek, zup i soków. Przed użyciem pokrzywę należy sparzyć wrzątkiem.

Sałatka z młodej pokrzywy

½ kg młodej pokrzywy, garść szczawiu, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżka szczypioru, 1 łyżka kopru zielonego, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
Sos: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz i cukier do smaku.
Pokrzywę umyć i włożyć na 2 minuty do lekko słonego wrzątku, odcedzić, i drobno posiekać. Do pokrzywy dodać resztę składników: pokrojony szczaw, koper, szczypior, natkę i orzechy. Czosnek przeciśnięty przez praskę połączyć z solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i oliwą. Sałatkę należy polać przygotowanym sosem i odstawić w chłodne miejsce.

Inne zastosowania pokrzywy

Pokrzywa ma również inne zastosowania niż zdrowotne i kosmetyczne. Używa się jej do produkcji piwa pokrzywowego, dostarcza ona także zielonkawożółtego barwnika do wełny oraz śmietankowego dla jedwabiu. Z włókien pokrzywy wytwarza się tkaniny i papier.

Należy pamiętać, że pokrzywa jest niewskazana dla matek karmiących piersią, gdyż hamuje wydzielanie mleka. Pokrzywa okazuje się być rośliną bardzo wszechstronną. Warto korzystać z jej dobroczynnego działania dla poprawy zdrowia i urody.

Podziel się ze znajomymi

Loading